De ce nu țin unele diete de slăbit
Oameni înțelepți și cu experiență ne-au spus că cea mai bună dietă de slăbit este cea pe care putem să o urmăm. Fiecare individ are particularitățile lui, preferințele lui alimentare. Degeaba aș recomanda o dietă (de altfel foarte eficientă) care are la bază supe de legume, inclusiv renumita supă de varză, unei doamne care urăște astfel de preparate. Ar fi inutil să scriu o cură unde la fiecare masă de prânz recomand grătar dacă pacientul meu este vegetarian.
10.01.2024
Timp estimat de citire:
4 minute, 24 secundeTot astfel, unui individ cu apetit vorace, care este și foarte activ fizic, nu îi pot prescrie diete de 500 de kilocalorii. Chiar dacă o astfel de dietă ar putea fi urmată dacă respectivul ar fi internat în spital. Mulți însă uită că așa cum nu există boli, ci doar bolnavi, nu există nici diete, ci doar semeni de-ai noștri care doresc să piardă câteva kilograme excedentare. Și cum pentru mulți dieta nu este doar o etapă tranzitorie, ci, într-o formă sau alta, un stil de viață care trebuie adoptat pentru mult timp astfel încât kilogramele pierdute să nu se întoarcă repede, ba chiar și cu… ceva mai mult, ea trebuie gândită bine.
Dieta personalizată, o provocare
Poate că ați văzut și voi, ca și mine, multe persoane publice supraponderale care au slăbit, uneori chiar la un nivel impresionant. Însă nu au trecut mai mult de 6 luni-1 an și ele au revenit la “silueta” (sau lipsa de siluetă) anterioară. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple și pentru ca domnul, doamna sau domnișoara să rămână supli, e nevoie de o dietă strict personalizată. Totuși, unde greșesc dietele cele mai populare?! Principala lor eroare este că nu iau în considerare faptul că suntem unici, mai înalți sau mai scunzi, cu anumite particularități genetice (pe multe le putem deduce privindu-ne frații, părinții, bunicii), mai rezistenți sau mai puțin rezistenți în față senzației de foame, cu un metabolism mai activ sau mai “leneș”, mai deciși sau mai puțin deciși să slăbim etc.
Neajunsurile dietelor populare de slăbit
Dietele de tip Atkins: sunt eficiente pe termen scurt, dar excesul de produse de origine animală, inclusiv de grăsimi de acest tip, conduce la probleme serioase (dislipemii, acidoză metabolică), care impun renunțarea la dietă. O complicație minoră, dar foarte neplăcută, o reprezintă constipația.
Dietele pe bază de supe de legume (varză): sunt foarte sărace în lipide și proteine, nu asigură senzația de sațietate. Senzația de foame ne va face să renunțăm rapid le ele.
Dietele cu un nivel foarte mic de calorii (sub 800 Kcal): nu pot fi ținute mai mult timp dacă ne desfășurăm în continuare activitatea casnică și profesională. Sunt însoțite de o senzație de slăbiciune extremă, care nu ne permite să trăim așa cum suntem obișnuiți.
Dietele care promit o scădere foarte rapidă în greutate, într-un interval foarte scurt de timp: organismul slăbește, dar “mâncând” din viscere și mase musuclare. Altfel spus, ne autocanibalizam. Tesutul adipos rămâne “nederanjat”. După ce încetăm cura, nu numai că vom constata că nu am slăbit, ci este foarte posibil să sesizăm că forța musculară ne-a scăzut semnificativ și că avem și probleme cu ficatul, rinichii etc.
Dietele disociate: deși organismul nostru se poate adapta la dezechilibre nutriționale pe termen scurt, pe termen lung pot să apară malnutritii grave. Raportul optim de nutrienți energogeni este “bătut în cuie”, indiferent de cât de mulțumiți suntem sau nu de silueta noastră. La fel, există micronutrienti (vitamine, minerale) pentru care necesarul este foarte mic și care se găsesc numai în anumite alimente. De aceea, lipsa de armonie a tipurilor de alimente consumate ne poate face surprize foarte neplăcute. Cu mult mai neplăcute decât nemulțumirea de a nu mai putea purta o rochie, pentru că am “luat” câteva kilograme
Dietele pe bază de legume și fructe: deși sunt alimente foarte valoroase nutrițional, legumele și fructele nu sunt nici pe departe alimente complete. Deficiența lor de bază este lipsa de proteine și grăsimi. Și, implicit, de vitamine care se găsesc numai în alimente de origine animală (de exemplu vitamina D, retinol, vitamina B12). Nu este o dietă adecvată, deși putem să avem 1-2 zile pe săptămână în care să consumăm numai vegetale.
În consecință, revin la ce am spus la început: cea mai potrivită e dieta la care poți să aderi pe termen lung. Și ea va fi cu certitudine o dietă personalizată.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024