De ce sa includem oul in dieta
Aliment care furnizeaza o cantitate mare de nutrienti, proportional cu continutul caloric, oul ar trebui sa se ragaseasca in mod frecvent in meniul fiecaruia dintre noi. Este o sursa buna de vitamine (B6, B12, acid folic, A, D, E) si una cu adevarat excelenta de proteine, riboflavina, vitamina K si seleniu. De fapt, este cea mai economica sursa de proteine de calitate superioara.
19.04.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 3 secundeCercetatorii Won O. Song si Jean M. Kerver au aratat ca oul contribuie cu 10-20% la ratia zilnica de acid folic si cu 20-30% la ratia de vitamina A, E si B12. Mai mult, persoanele care nu consuma oua isi asigura mai greu ratia zilnica de vitamina A, E si B12, demonstrand rolul acestuia intr-o nutritie echilibrata.
Tratamentul termic, decisiv
Un dezavantaj nutitional al oului il reprezinta continutul in colesterol: aproximativ 237 mg intr-un ou de gaina (56 g) si 619 mg in cel de rata (70 g), 76 mg in cel de prepelita (9 g). Daca oul nu este tratat termic in mod exagerat, colesterolul continut nu este oxidat, diminuandu-se astfel posibilitatea de a se forma placile de aterom de care ne temem cu totii. Tratarea termica a oului se poate face prin diferite procedee. Daca ea nu implica prajire prelungita, oul va ramane usor digerabil. Daca, dimpotriva, oul este preparat in grasime incinsa la temperaturi care depasesc 190o C, produsii de descompunere termica ai grasimii vor impregna oul si il vor face extrem de greu digerabil. Cel mai bine tolerat din punct de vedere digestiv este oul fiert moale, cea mai indigesta fiind omleta.
Cate oua mancam
Portia pentru consumul de oua este subiectul multor controverse, in principal din cauza continutului sau de colesterol. Deoarece datele epidemiologice pana in prezent nu sustin ideea ca oul este un factor de risc pentru boala coronariana, cele mai recente precizari ale Asociatiei Cardiologilor Americani nu mai includ recomandarea de a limita in mod exagerat consumul de oua, ci de a adopta practici alimentare asociate cu o stare buna de sanatate. Se considera ca un copil sau o femeie in perioada de maternitate pot consuma cate un ou zilnic, adultii si varstnicii sanatosi care depun efort fizic mediu, cate 4-5 oua pe saptamana, iar la persoanele dislipidemice, cu boli cardiace, consumul nu trebuie sa depaseasca 2-3 oua pe saptamana. In calcul se iau absolut toate ouale, atat cele consumate ca atare, cat si cele incluse in diverse preparate culinare.
Prin aportul de proteine de calitate superioara, de vitamine si minerale, ca si prin continutul redus de glucide, oul reprezinta un aliment care contribuie la sanatatea dentara.
Indicatii si contraindicatii
Raportul dintre aceste doua capitole reprezinta un argument in plus in favoarea oului. Si asta deoarece el are indicatii multiple in nutritia moderna si foarte putine contraindicatii: dischinezii biliare de tip hiperchinetic, colecistite, angiocolite, dislipidemii si alergii. Se recomanda persoanelor care desfasoara activitate psihica sustinuta, datorita continutului in fosfor, colina, vitamine din grupul B si a proteinelor de calitate superioara. Fiind sarac in nucleoproteine, constituie o alternativa la proteinele din carne in dietele indicate in hiperuricemie. Datorita continutului redus in sodiu, poate fi inclus in regimurile hiposodate. Albusul oului contine putine calorii, ceea ce-l recomanda in dietele hipocalorice.
Prin urmare, oul este un aliment pe care eu il recomand pacientilor mei care vor sa slabeasca. Este bogat in nutrienti si, cel mai important, ne tine de foame. Pentru a-i pastra calitatile nutritive, va sfatuiesc insa sa il mancati fiert moale sau posat.
Per ansamblu, oul este un aliment de baza, cu mare valoare plastica, antitoxica si antiinfectioasa, ca si alte produse care au un continut proteic ridicat.
Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Clinica de Nutritie KiloStop
detinatoarea blogului Totul despre slabit (www.totuldespreslabit.ro)
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024