De ce să mâncăm gutui
Suntem în acel moment din an în care alături de mere și pere, la piață, se află și „rudele” lor tomnatice, gutuile. Acest fruct era cultivat și consumat inclusiv în Roma Antică, pentru proprietățile sale nutritive și pentru beneficiile pentru sănătate.
27.11.2024
Timp estimat de citire:
2 minute, 59 secundeGutuile sunt fructe considerate a fi ideale pentru o dietă sănătoasă ele fiind bogate în fibre, vitamine și minerale.
100 grame de gutui conțin:
- 57 Kcal, ceea ce le face ideale pentru cei care urmează regimuri hipocalorice;
- 1,9 g fibre, importante pentru digestie;
- 0, 4 g proteine, esențiale pentru regenerarea țesuturilor;
- 0,1 g grăsimi;
- 15 mg vitamina C- 15% din aportul necesar zilnic;
- 40 UI vitamina A;
- 0,02 mg vitamina B1- tiamina;
- 0,03 mg vitamina B2- riboflavina;
- 0,2 mg vitamina B3- niacina;
- 0,04 mg vitamina B6;
- 0,7 mg fier- 3,5% din necesarul zilnic;
- 8 mg magneziu- 2% din aportul zilnic;
- 197 mg potasiu- 4% din aportul necesar zilnic.
Beneficiile gutuilor
1. Dacă sunteți în plin proces de slăbire, gutuia este fructul ideal pe care îl puteți consuma pe post de gustare; coaja are un conținut ridicat de fibre, factor ce contribuie la menținerea stării de sațietate pentru o perioadă lungă de timp și în același timp facilitează digestia.
2. Gutuile sunt recomandate a fi consumate de persoanele cu probleme gastrointestinale, de preferat gătite la cuptor, deoarece catechina și epicatechina- substanțe ce se găsesc în fibrele din gutui contribuie la calmarea simptomelor de la nivel gastrointestinal prin curățarea colonului și protejarea membranei ce căptușește stomacul.
3. Consumul de gutui pe perioada sarcinii contribuie la reducerea stărilor de greață și a vărsăturilor. Se recomandă a fi consumate crude sau fierte (compot).
4. În cazul alergiilor cu erupții cutanate pe zona afectată se pot pune comprese cu gutui pentru calmarea iritațiilor.
5. Prin conținutul mare de antioxidanți gutuile se recomandă pentru combaterea stărilor de anxietate și pentru reducerea stresului. Totodată prin acest conținut crescut de antioxidanți se neutralizează efectele radicalilor liberi, ceea ce ajută la prevenirea declanșării unor afecțiuni și la menținerea unei pieli sănătoase.
6. Vitamina C din gutui ajută la întărirea sistemului imunitar, iar în perioadele de convalescență reprezintă un suport pentru organism în vederea unei recuperări mai rapide.
7. Gutuile pot ajuta și la reducerea inflamațiilor din afecțiuni precum artrita, datorită conținutului de flavonoide.
8. Potasiul, ce se găsește și în gutui, ajută la reglarea tensiunii arteriale, iar împreună cu antioxidanții contribuie la reducerea riscului de ateroscleroză și a afecțiunilor cardiovasculare.
9. Dacă aveți gâtul iritat și tușiți consumați cu încredere gutui, deoarece au efect antiinflamator și emolient. Le puteți consuma sub formă de ceai sau compot în perioada în care aveți afecțiuni respiratorii sau sunteți răciți.
10. Chiar dacă este o cantitate mica de vitamina A în gutui, aceasta ajută la menținerea sănătății oculare pentru o perioadă lungă de timp.
11. Prin complexul de vitamine B, gutuile pot contribui la menținerea și/sau îmbunătățirea memoriei și a stării de spirit. Vitamina B1 contribuie la buna funcționare a sistemului nervos, vitamina B3 ajută la reducerea oboselii și la funcționarea normal a sistemului nervos, iar vitamina B6 este esențială pentru sănătatea creierului.
Consumul de gutui crude este contraindicat în cazul în care suferiți de afecțiuni gastrointestinale, la fel și în cazul în care suferiți de constipație cronică și pleurezie deoarece consumul de gutui poate agrava aceste afecțiuni.
Totul despre beneficiile consumului de măsline
23.10.2024