De ce si cum sa scoti painea alba din alimentatie. Argumente si solutii
E buna la gust, are o crusta frumoasa si un miez pufos si cam aici se incheie atuurile painii albe. Ah da, mai are unul. E ieftina. Cat despre riscurile pe care le implica prezenta ei constanta in meniu, lista e mult mai lunga. Si ne referim aici la franzele, baghete, chifle, pizza, covrigi si alte produse facute din faina rafinata.
25.08.2015
Timp estimat de citire:
4 minute, 26 secunde
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca painea alba este un aliment care nu-si prea gaseste loc in dietele considerate sanatoase. Auzim tot mai multi medici si specialisti in nutritie care fac referire la importanta inlocuirii preparatelor din faina alba cu unele din faina integrala. Iti prezentam, in continuare, principalele 5 motive pentru care painea cea de toate zilele n-ar mai trebui sa fi alba, iar covrigul luat in drum spre serviciu, pastele care te scot din impas cand nu ai timp de gatit sau pizza comandata in oras ar fi bine sa dispara sau, cel putin, sa-si rareasca frecventa de aparitie in viata ta.
Lipsa valorii nutritive
Sa nu uitam ca, pe parcursul zilei, mancam pentru un motiv: acela de a ne hrani corpurile si a asigura energia si substantele necesare bunei functionare a organismului. Painea alba nu atinge acest obiectiv. „Atunci cand bobul de grau este macinat si rafinat, asa cum se intampla atunci cand e prelucrata faina pentru painea alba, straturile exterioare, dar si cele interioare ale bobului sunt indepartate. Astfel, se elimina fibrele si aproape 25% din proteine, lasand in urma amidonul”, explica Erin Paliński-Wade, dietetician inregistrat, autor al „Belly Fat Diet For Dummies” (Dieta impotriva grasimii abdominale pentru nestiutori). Tocmai de aceea, spune specialistul, e indicat sa optam pentru produsele din cerealele integrale. Ele ofera o portie sanatoasa de fibre si mai multe proteine, adaugand valoare nutritiva meselor.
Dereglarea nivelului de zahar din sange
„Din moment ce nu exista fibre sau proteine pentru a incetini digestia, painea alba este digerata si absorbita rapid. Acest lucru duce la cresterea brusca a nivelului de zahar in sange”, arata, in continuare, Paliński-Wade. Acest salt rapid, urmat de o prabusire ulterioara a glicemiei duce la o stare de oboseala si iritabilitate, dar si la tentatia de a cumpara tot felul de rontaieli.
Cresterea riscului de diabet de tip 2
„In momentul in care nivelul zaharului din sange creste subit, organismul produce si elibereaza un exces de insulina pentru a descompune si duce zaharul catre celule. Atunci cand acest lucru se intampla in mod regulat, celulele devin mai rezistente la insulina, ceea ce, de-a lungul timpului, ingreuneaza controlul glicemiei”, semnaleaza dieteticianul. O cercetare publicata in 2010 in „American Journal of Clinical Nutrition” (Jurnalul American de Nutritie Clinica) confirma spusele specialistului, aratantand ca oamenii care au limitat aportul de cereale rafinate si au consumat mai multe portii de cereale integrale pe au avut mai putina grasime de tipul celei care creste riscul de diabet de tip 2.
Castigul ponderal
Dupa ce se consuma carbohidrati rafinati, cum sunt cei furnizati de painea alba, surplusul de zahar din sange – daca nu este utilizat imediat pentru asigurarea energiei pentru diverse activitati – tinde sa fie stocat de organism sub forma de grasime. In plus, cresterea si scaderea brusca a zaharului in sange genereaza senzatia de foame la scurt timp dupa ce ai mancat acei carbohidrati rafinati, ceea ce te va determina sa cauti o noua gustare. „Digestia accelerata poate creste senzatia de foame si pofta, ceea ce duce la o cresterere iminenta a aportului caloric la sfarsitul zilei”, atrage atentia Erin Paliński-Wade.
Aparitia depresiei
Chiar daca are un gust bun si ne face placere s-o mancam, painea alba poate afecta negativ starea ta de spirit. Un studiu recent aparut in „American Journal of Clinical Nutrition” a pus in evidenta o legatura stransa intre consumul de carbohidrati rafinati si depresia la femei in perioada de dupa menopauza. Acelasi raspuns hormonal care determina scaderea nivelului de zahar din sange poate provoca, de asemenea, modificari bruste ale dispozitiei, oboseala si alte simptome ale depresiei.
Sfaturi pentru scoaterea painii albe din meniu
1.Ignora cosuletul cu paine
Atunci cand iei masa la un restaurant, unde se obisnuieste sa fie pus pe masa cosuletul cu paine, cere-i ospatarului sa nu ti-l aduca. Acest lucru va reduce tentatia. Daca simti nevoia de a mesteca ceva pana iti va veni comanda, ia un aperitiv compus din cruditati servite cu un sos usor, cum ar fi humusul sau o portie mica de salata.
2.Citeste cu atentie etichetele
Asigura-te ca pe ambalajul produselor cumparate sa fie scris „100% cereale integrale” sau „100% grau integral”. Trecerea simpla a inscriptiei „grau integral” sau „cereale integrale” pe eticheta nu este suficient: multe produse si asortimente din grau integral contin ca prim ingredient faina imbogatita, rafinata. Cu alte cuvinte, au in compozitie mai multa faina rafinata decat grau integral.
3. Fa inlocuiri creative
Chiar daca preparatele din faina integrala sunt mai sanatoase, e important sa nu facem excese, pentru a nu ne ingrasa. De aceea, incearca sa inlocuiesti painea cat mai des cu putinta cu alte produse. Un exemplu ar fi folosirea frunzelor de salata pentru acoperirea ingrdientelor din sandvis – elimini astfel o felie de paine! Altul ar fi sa faci pizza-barcute din dovlecei – asa crusta nu mai este necesara!
Natalia Talmacec
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024