De ce te îngrași? Opt motive la care nu te-ai gândit
În viața oricui pot apărea momente în care să realizeze că trebuie să-și completeze garderoba cu niște haine mai largi sau să lucreze intens la remodelarea siluetei, vizibil „deformată” din cauza depunerilor de grăsime. Este deja de notorietate faptul că în secolul în care trăim oamenii se îngrașă mult mai ușor – cel puțin până la momentul actual – iar cauza nu o constituie neapărat bunăstarea, ci mai degrabă stilul de viață și calitatea alimentelor.
22.11.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 15 secundeInconvenientul de natură estetică asociat cu kilogramele în plus este insignifiant în raport cu problemele de sănătate pe care acestea le pot cauza, iar un exemplu este creșterea fulminantă a incidenței diabetului zaharat de tip 2, afecțiune care e în strânsă legătură cu excesul ponderal.
Cele mai frecvente motive pentru care poți lua în greutate
Fie că ai acumulat și tu câteva kilograme în plus, fie ca iți dorești să eviți o astfel de situație, în cele ce urmează îți vom dezvălui câteva motive mai puțin cunoscute ale excesului ponderal.
Nu te odihnești suficient
Nopțile albe și obiceiul de a merge la culcare la ore târzii se reflectă de cele mai multe ori și în plan ponderal, mai exact în acele kilograme în plus pe care nu poți să ți le explici. Somnul insuficient modifică echilibrul hormonilor ce reglează foamea și senzația de sațietate. Astfel, dacă stai treaz/ă până târziu ți se face foame pentru că organismul simte nevoia de energie și pentru aceasta cere alimente cu un conținut bogat de calorii. …Pe care bineînțeles că cei mai mulți le consumă, întrucât senzația de foame pe timpul nopții este una puternică.
În plus, nopțile nedormite duc la încetinirea metabolismului implicită o ardere mai lentă a caloriilor, care astfel se depun mai ușor sub formă de grăsime.
Ai o dietă nesănătoasă
Chiar dacă mănânci puțin, e posibil să te îngrași pentru că în afară de cantitatea de alimente consumate contează foarte mult și calitatea acestora. De exemplu, dacă obișnuiești să iei zilnic prânzul la fast-food iar in restul zilei să iei doar 1-2 gustări ai șanse mai mari să te îngrași în comparație cu cineva care respectă toate cele trei mese ale zilei dar e atent la ce pune în farfurie. Mai exact, consumul de alimente bogate în grăsimi de origine animală, de prăjeli, dulciuri, pâine albă, paste și produse de panificație din făină rafinată îngrașă, în timp ce fructele și legumele, peștele, leguminoasele, lactatele degresate nucile și semințele te ajută să te menții la o greutate normală.
Nu faci mișcare
Activitățile fizice și mișcarea în general determină organismul să ardă mai multe calorii pentru că necesită mai multă energie, iar în acest scop apelează și la rezervele de grăsime. Totodată, persoanele care fac mișcare în mod regulat au un metabolism mai accelerat, care arde mai eficient caloriile prevenind îngrășarea. De cealaltă parte, persoanele sedentare sunt predispuse la exces ponderal întrucât o parte din caloriile pe care le consumă nu sunt arse și astfel se transformă în depozite de grăsime care sunt păstrate ca resurse energetice de rezervă.
Treci printr-o perioadă stresantă
Stresul este un alt motiv pentru care oamenii se îngrașă, întrucât declanșează anumite mecanisme care favorizează acest proces. Ne referim la stresul prelungit, care de multe ori se poate transforma în stres cronic, generând o serie de probleme printre care și excesul ponderal.
În condiții des stres, glandele suprarenale secretă cortizol, care mai este numit și „hormonul stresului”, având rolul de a pregăti organismul să facă față unei situații percepute ca pericol iminent. Dacă factorul de stres este unul persistent, cortizolul favorizează procesul de formare a depozitelor de grăsime și totodată crește apetitul pentru alimente cu un conținut caloric ridicat. În același timp, stresul poate cauza și tulburări de somn care favorizează la rândul lor îngrășarea, după cum am arătat mai devreme.
Bei energizante sau băuturi carbogazoase
Pentru a face față stresului și programului încărcat, multe persoane consumă pe parcursul zilei băuturi energizante sau sucuri acidulate care conțin cofeină sau alte substanțe menite „să te țină în priză”. Efectul energizant al acestor băuturi este dat însă și de cantitatea ramare de zahăr pe care o conțin și care eliberează rapid o doză importantă de glucoză – principala sursă din care organismul produce energie. Problema e că doar o mică parte din glucoza generată de zahărul din aceste băuturi este convertită în energie iar restul rămâne nefolosită și se transformă ulterior în grăsime, fiind stocată ca rezervă.
Suferi de o dereglare hormonală
Metabolismul, adică procesul natural prin care organismul transformă în energie alimentele consumate, este controlat de o serie de hormoni produși și eliberați în sânge de glandele endocrine. Orice disfuncție la nivelul acestor glande cauzată de o afecțiune endocrină sau o altă problemă de sănătate duce la apariția unui dezechilibru hormonal care afectează și funcționarea normală a metabolismului. Astfel, unele dezechilibre hormonale pot încetini metabolismul determinând o ardere mai lentă a caloriilor și favorizând dezvoltarea stratului de țesut adipos.
Urmezi un anumit tratament
Unele medicamente pot avea ca efect secundar acumularea câtorva kilograme în plus, însă acesta diferă de la caz la caz. Cele mai des utilizate medicamente din această categorie sunt antibioticele, contraceptivele, medicamentele folosite în tratarea depresiei, antiinflamatoarele pe bază de corticosteroizi, beta-blocantele recomandate în tratamentul hipertensiunii arteriale și unele medicamente pentru tratarea diabetului. Așadar, dacă observi că ai luat în greutate după un tratament cu medicamente din categoriile menționate, e posibil ca aceasta să fie cauza.
Nu mai ești la prima tinerețe
Un alt motiv pe care nimeni nu îl poate evita este înaintarea în vârstă. Pe măsură ce trec anii, vei constata că acumulezi mai ușor kilograme decât o făceai înainte și că e tot mai dificil să scapi de ele. Explicația stă în faptul că odată cu înaintarea în vârstă metabolismul încetinește și totodată scade masa musculară. Astfel mușchii slăbiți consumă mai puțină energie, ceea ce înseamnă că rămân mai multe calorii nearse, care se transformă în grăsime. La acest fapt contribuie și metabolismul încetinit, care arde mai puține calorii și într-un ritm mai lent.
Deși procesul de îmbătrânire este inevitabil, acest inconvenient asociat cu înaintarea în vârstă poate fi prevenit dacă se conștientizează din timp importanța mișcării și a unei alimentații sănătoase. Mai exact, mișcarea accelerează metabolismul și determină arderea unui număr mai mare de calorii, totodată contribuind și la menținerea masei musculare. De cealaltă parte, o alimentație echilibrată oferă organismului strict doza zilnică necesară de calorii, contribuind astfel la menținerea unui indice de masă corporală normal.
Cu acestea fiind zise, sperăm că am reușit să te facem să înțelegi toate mecanismele care favorizează excesul ponderal și că astfel ți-am dat o mână de ajutor în lupta cu kilogramele.
Cardigane pentru toate ocaziile: de la casual la elegant
19.08.2024