De ce ți-e mereu foame? Iată 5 motive frecvente
Majoritatea oamenilor pot rezista câteva ore între mese înainte de a simți din nou senzația de foame, însă acest lucru nu este valabil în cazul tuturor. Unele persoane nu resimt sațietatea după masă sau dorința de a mânca persistă de-a lungul zilei.
10.12.2019
Timp estimat de citire:
4 minute, 13 secundeExistă mai multe explicații posibile pentru acestea, inclusiv o dietă care nu conține suficiente proteine, grăsimi sau fibre.
Nu consumi suficiente proteine
Consumul suficient de proteine este important pentru controlul apetitului. Acestea acționează prin creșterea producției de hormoni care semnalează plenitudinea și prin reducerea nivelului de hormoni care stimulează foamea. Ca urmare a acestor efecte, s-ar putea să te simți frecvent înfometat dacă nu mănânci suficiente proteine. Numeroase alimente sunt surse bune de proteine, așa că nu este dificil să-ți asiguri un aport suficient. Includerea unei surse de proteine în cadrul fiecărei mese poate ajuta la prevenirea foamei excesive.
Nu dormi suficient
Somnul este necesar pentru buna funcționare a creierului și a sistemului imunitar, iar somnul suficient și odihnitor este asociat cu un risc mai redus de boli cronice, precum bolile de inimă și cancerul. În plus, somnul este un factor important în controlul apetitului, deoarece ajută la reglarea grelinei, hormonul care stimulează apetitul. Deprivarea de somn determină creșterea nivelului de grelină, motiv pentru care te poti simți mai înfometat când nu te odihnești suficient. Somnul contribuie, de asemenea, la asigurarea nivelurilor adecvate de leptină, un hormon care suprimă apetitul.
Mănânci prea mulți carbohidrați rafinați
În urma procesării carbohidraților rafinați se pierd fibre, vitamine și minerale. Deoarece carbohidrații rafinați sunt deficitari în fibre, aceștia se digeră repede și nu promovează senzația de sațietate de durată. În plus, carbohidrații rafinați pot duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr și de insulină din sânge. Când o cantitate mare de insulină este eliberată ca răspuns la un nivel ridicat de zahăr din sânge, aceasta îndepărtează rapid zahărul și poate duce astfel la apariția hipoglicemiei. Nivelurile scăzute de glucoză din sânge semnalează organismului că are nevoie de mai multă hrană, acesta fiind un alt motiv pentru care s-ar putea să te simți des înfometat dacă carbohidrații rafinați fac parte în mod constant din dieta ta.
Pentru a reduce aportul de carbohidrați rafinați, înlocuiește-i total sau parțial cu alimente mai sănătoase, integrale, cum ar fi legumele, fructele, leguminoasele și cerealele integrale. Aceste sunt, de asemenea, bogate în carbohidrați, dar sunt și o sursă bună de fibre, ce ajută la menținerea senzației de foame sub control.
Ai o dietă săracă în grăsimi
Și grăsimea joacă un rol cheie în menținerea sațietății. Acest lucru este urmarea, parțial, a timpului său lent de tranzit gastrointestinal. În plus, consumul de grăsimi poate duce la eliberarea de diferiți hormoni care promovează plenitudinea. Din aceste motive, este posibil să simți frecvent senzația de foame dacă dieta ta este lipsită sau săracă în grăsimi. Există multe alimente sănătoase, bogate în grăsimi, pe care le poți include în dieta ta pentru a-ți crește aportul de grăsimi. Anumite tipuri de grăsimi, cum ar fi trigliceridele cu lanț mediu și acizii grași Omega-3, au fost studiate pentru capacitatea lor de a reduce apetitul. Cea mai bogată sursă alimentară de trigliceride cu lanț mediu este uleiul de nucă de cocos, în timp ce acizii grași Omega-3 se găsesc preponderent în pești grași, precum somonul, tonul și macroul. De asemenea, poți obține Omega-3 din surse vegetale, cum ar fi nucile și semințele de in. Alte surse sănătoase de grăsimi includ uleiul de măsline, avocado, ouăle și iaurtul.
Mănânci în timp ce ești distras
Dacă ai un stil de viață aglomerat, este posibil să mănânci adesea în timp ce ești distras. Deși îți poate economisi timp, poate fi în detrimentul sănătății. Apetitul va fi mai mare, aportul de calorii va crește și pot apărea kilogramele în plus. Un studiu a descoperit că persoanele care s-au distrat cu un joc pe calculator în timpul prânzului au fost mai puțin sătule decât cele care nu au jucat jocul. În plus, cei care au jucat jocul au consumat cu 48% mai multe alimente într-un test care a avut loc mai târziu în acea zi.
Stresul în exces este cunoscut pentru creșterea poftei de mâncare. Acest lucru este cauzat mai ales de efectele sale asupra creșterii nivelului de cortizol, un hormon care s-a dovedit a cauza foame și pofte alimentare. Din acest motiv, s-ar putea să descoperi că ești înfometat dacă întâmpini frecvent situații stresante.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024