De la supraponderal la obez
Din ce in ce mai multi romani sufera de obezitate morbida. Desi aceasta stare nu este patologica in sine, ea constituie un factor favorizant al unor tulburari de sanatate grave, cum sunt bolile cardiovasculare. Incidenta tot mai mare in randul populatiei a obezitatii se datoreaza in parte faptului ca majoritatea supraponderalilor nu isi constientizeaza suficient propriul corp pentru a putea sesiza limita dintre supraponderalitate si obezitatea morbida.
06.07.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 22 secundeEste important sa subliniem faptul ca obezitatea nu este numai o problema estetica, ci in primul rand o tulburare de nutritie caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale. Spre deosebire de aceasta, supraponderalitatea, desi periculoasa deoarece se soldeaza in majoritatea cazurilor cu aparitia obezitatii, este totusi o forma mai usoara a acesteia, cu impact predominant estetic. Amandoua starile afecteaza atat aspectul fizic al persoanei, cat si starea psihica a acesteia.
Imaginea ta… cea reala
Atunci cand luam in greutate sau cand avem o problema legata de greutate, de care nu putem scapa, imaginea noastra de sine este grav afectata. Ea este definita de modul in care ne percepem propriile caracteristici fizice, emotionale, cognitive, sociale si spirituale care contureaza si sustin dimensiunile eului nostru. Imaginea de sine ne influenteaza comportamentele, inclusiv stilul alimentar, de aceea este deosebit de important sa ne percepem corect, sa avem convingeri realiste despre noi insine.
Exista persoane care desi au o infatisare placuta se percep ca fiind prea grase sau prea slabe, prea inalte sau prea scunde, insuficient de inteligente etc. La polul opus exista desigur si indivizi care au o imagine de sine exagerat de buna, dar neconcordanta cu realitatea. Din acest motiv este necesar ca in procesul constientizarii de sine sa facem apel nu numai la propriile perceptii subiective asupra felului in care aratam, ci si la perceptiile celorlalti referitoare la aspectul nostru.
Reduci stresul, reduci greutatea
Un alt pas ce trebuie urmat pentru a ne asigura ca nu vom trece cu usurinta de la supraponderalitate la obezitate il constituie efortul de a reduce stresul din viata noastra cotidiana.
O serie de cercetari intreprinse in ultimii ani arata ca exista o corelatie stransa intre stresul cotidian si mancatul in exces care duce la un indice de supraponderalitate generalizat in randul populatiei. Astfel, persoanele supraponderale ar trebui sa se autoanalizeze nu numai din punct de vedere fizic, ci si psihic, pentru a descoperi daca mancarea este sau nu mijlocul prin care incearca sa scape de stres.
Iata cateva intrebari la care va trebui sa-si raspunda o persoana care a luat excesiv in greutate:
- Tulburarea alimentatiei sau cresterea in greutate a aparut in perioadele cu un nivel crescut de stres, frustrari si de viata dezordonata?
- Mananci atunci cand nu ti-e foame sau cand esti satul?
- Mananci sau gatesti ca sa scapi de o situatie stresanta?
- Ti se pare ca mancarea te calmeaza?
- Folosesti mancarea ca pe o recompensa?
In cazul in care se constata ca mancatul in exces este corelat cu stresul psihic, este necesara o analiza atenta a problemei si gasirea unei modalitati de a o rezolva.
Stilul de viata, conturat de alegerile noastre
Stilul de viata include cateva componente prin care oamenii isi desfasoara aspectele majore ale vietii lor, componente cum ar fi: munca, recreerea, hranirea, solutionarea problemelor si altele. Fiecare individ isi dezvolta un stil de viata in mare parte prin incercare si eroare. Oamenii incearca diferite actiuni si, de obicei, adopta ca obiceiuri acele comportamente care confera cea mai mare reusita si satisfactie. Problemele la care ne-am referit mai sus apar insa atunci cand pentru obtinerea satisfactiei dorite oamenii aleg calea cea mai usoara adoptand acele comportamente cotidiene care, desi au efecte negative pe termen lung, cum este cazul aparitiei obezitatii, duc pe moment la obtinerea reusitelor sau a satisfactiei.
In acest sens este necesara nu numai constientizarea clara si realista a propriului aspect fizic ce poate semnala evolutia negativa a persoanelor supraponderale spre obezitate, dar si luarea unor masuri de schimbare a stilului de viata actual al acestor persoane concomitent cu o serie de demersuri de reducere pe cat posibil a stresului cotidian.
Carmen Maria Finat
Psiholog
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024