De unde ne putem lua cele mai bune glucide?
Glucidele sau carbohidrații reprezintă principala sursă de energie a corpului, însă de-a lungul anilor au căpătat o reputație nefastă, mai ales când vine vorba de creșterea în greutate. Această reputație este datorată faptului că alimentele care conțin glucide simple și rafinate sunt mai ușor de mâncat în exces decât alte alimente care conțin glucide bune, complexe, pline de fibre și alți nutrienți.
05.08.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 57 secundeCe trebuie să evităm?
Glucidele simple se găsesc în numeroase produse alimentare, de la deserturi și sucuri până la condimente, pâine sau carne procesată precum mezeluri. Se estimează că peste 70% din produsele care se vând în supermarket conțin cel puțin o formă de zahăr adăugat, iar atunci când este consumat în exces, acesta este stocat sub formă de grăsime, putând să ducă la creșterea în greutate. Există peste 50 de denumiri ale zahărului (denumirea generală dată glucidelor simple), care se regăsește inclusiv în produse cu eticheta „natural” sau „sănătos”. Glucoza, sucroza sau fructoza sunt printre cele mai cunoscute, însă vă sfătuim să citiți cu atenție etichetele pentru a depista și alte zaharuri ascunse, precum maltodextrina, siropul de porumb, de orez, siropul de fructoză-glucoză, melasa, zahărul brun sau multe altele.
Glucidele bune
Glucidele complexe sunt cele mai bune surse de energie pentru organismul uman, iar acestea se găsesc de obicei în alimente care conțin o cantitate însemnată de fibre, care conferă senzația de sațietate și aduc și alte beneficii corpului, precum menținerea sănătății sistemului digestiv sau protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.
În continuare vă vom prezenta câteva dintre alimentele care conțin glucide bune.
- Pâinea integrală sau de secară, consumată cu moderație, conferă organismului mai multe fibre, vitamine (în special B-uri) și minerale în comparație cu pâinea albă și, în plus, afectează mai puțin nivelul glicemiei, ceea ce o face o opțiune bună inclusiv pentru diabetici.
- Leguminoasele, precum lintea, fasolea boabe sau năutul conțin, pe lângă carbohidrați complecși, proteine, vitamine și minerale, precum potasiu și fier care pot să protejeze împotriva mai multor boli precum diabetul zaharat sau bolile de inimă. În plus, consumul acestor legume contribuie la menținerea unui nivel bun de colesterol și la sănătatea sistemului osos.
- Fructele conțin în general glucide simple, dar beneficiile date de consumul fructelor sunt de mult timp recunoscute de nutriționiști. Ele reprezintă surse excelente de vitamine, minerale, fibre, precum și antioxidanți, substanțe care pot să scadă riscul de boli cardiovasculare, cancer și diabet zaharat. Menționăm însă că fructele uscate, deshidratate, precum curmalele, smochinele sau stafidele trebuie consumate în cantități mici.
- Legumele, precum fasolea păstăi, varza, conopida, dovleceii, ridichile sau ardeii sunt alimente cu un conținut scăzut de calorii, însă bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Consumate crude sau gătite, ele ajută la menținerea sănătății aparatului cardiovascular, digestiv, ajută la scăderea în greutate și protejează împotriva anumitor tipuri de cancere.
- Oleaginoasele (nucile, migdalele, alunele), consumate în cantități moderate (20-30 grame pe zi) pentru a nu ne îngrășa, aduc o mulțime de beneficii corpului, de la scăderea riscului de diabet zaharat și a bolilor de inimă, până la reducerea inflamației și întârzierea procesului de îmbătrânire.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024