Deficitul caloric, cheia pierderii în greutate
Știu că te-ai săturat să auzi sfatul tradițional: „mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult”. Sfatul nu este fundamental greșit, dar el este infinit de greu de pus în practică în viața de zi cu zi și pe termen lung. De aceea o să îți redezvălui un „secret” care este singurul ce garantează reușita într-o cură de slăbire. Acesta este deficitul caloric.
06.11.2017
Timp estimat de citire:
4 minute, 27 secundeÎn traducere liberă: să mănânci mai puțin decât consumi. Simplu?! Deloc, pentru că există mai multe variante.
Cea mai bună opțiune
Desigur, poți să păstrezi activitatea la același nivel și să mănânci cu mult mai puțin. Dar vei fi în stare să faci față senzației de foame și să nu lipsești organismul de nutrienții necesari?! Sau ai putea să mănânci la fel, dar să faci multă, foarte multă mișcare. Dincolo de defectele evidente ale acestei variante (în fond, ziua are numai 24 de ore și o bună parte din ele ești la serviciu), exemple practice au arătat că există și probleme pe termen lung: oamenii care au scăzut în greutate în acest fel nu au reușit să păstreze deficitul ponderal. Asta poate pentru că, pe măsură ce exersezi, organismul devine antrenat și consumă mai puțină energie ca la început. Dar dacă le-ai combina pe amândouă?! Să încerci să mănânci ceva mai puțin și să faci mai multă mișcare?! Aceasta este metoda ideală și îți vom da câteva detalii care te vor ajuta să reușești să menții deficitul caloric, astfel încât să îți atingi scopurile.
Trucuri alimentare
Nu este adevărat că există alimente cu calorii negative, pozitive sau oricum altcumva. Alimentele au mai multe sau mai puține calorii. Totuși, există diferite variații aici care îți pot fi de folos:
- Atunci când mănânci, arzi calorii. Cele mai multe calorii se ard mâncând proteine, cele mai puține, la consumul de grăsimi. Cum produsele alimentare conțin și proteine, și carbohidrați, și grăsimi, ai grijă să nu exagerezi cu lipidele, mai ales că ele au, în sine, dublul caloriilor aduse de proteine și carbohidrați.
- Nutrienții calorigeni nu se absorb la fel. Uneori biodisponibilitatea lor este redusă din diferite motive și nu ajung în metabolism. Un exemplu este al amidonului rezistent. În consecință, nu fierbe mult pastele, orezul sau cartofii, astfel o parte din amidon nu va fi absorbit.
- Evită alimentele procesate. Procesarea le-a maximizat biodisponibilitatea, se vor absorbi în cea mai mare parte și vor oferi integral caloriile organismului. Dacă vrei un exemplu, o cană mică de înghețată se absoarbe ușor. O farfurie plină cu broccoli fiert la aburi, echivalent caloric, se va digera cu dificultate datorită fibrelor și o parte din calorii vor fi pierdute
- Alege mâncăruri care să îți țină foamea departe, chiar dacă nu au multe calorii. Alege alimente pline de proteine și de fibre, mănâncă încet, mestecă bine, încearcă să iei masa într-o atmosferă plăcută, cu familia. În acest fel te vei sătura înainte de a trece de caloriile pe care ți le-ai propus;
- Mâncărurile foarte atrăgătoare, palatabile, vor fi consumate întotdeauna în cantitate mare. Alege ceva plăcut, dar sănătos și fără multe calorii. De exemplu, un fruct rar, exotic, bine copt poate fi tot atât de atrăgător, dar mult mai puțin calorigen decât o prăjitură.
Nelipsita mișcare – sfaturi practice
- Nu mânca atât de mult încât să-ți piară cheful de a te mișca. Dacă ți-ai propus să faci sport la ora X, nu trebuie să iei masa înainte de asta. Lasă o pauză de 2 ore între masă și sport.
- Principalul consumator de energie în corpul omenesc este metabolismul bazal, cel care ne asigură funcțiile vitale. Trebuie să adaugi exerciții fizice pentru a amplifica cheltuielile calorice.
- Exercițiile fizice sunt benefice pe multiple planuri, nu numai pentru a menține deficitul caloric. Multe persoane care doresc să slăbească sunt deprimate. Sportul rezolvă și acest lucru.
- Pentru a ști câtă energie consumi în mișcare, există tabele care o cuantifică în funcție de metabolismul bazal. Nu uita, pe măsură ce exersezi, organismul se adaptează și va trebui să crești intensitatea sau durata exercițiilor.
În deficitul caloric trebuie să iei în considerare și alți factori: genetica asupra căreia nu ai nicio influență și eventualele medicamente pe care le iei și care pot influența fie apetitul, fie consumul energetic sau unele afecțiuni care pot avea efecte similare.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024