Delicii de primavara: loboda, urzici, stevie, spanac!
De cand asteptam sa vina primavara! Scapam de caciuli si haine groase, de intretineri cu multe zerouri si temperaturi scazute. si, pe langa toate astea, bucuria mea: apar verdeturile! Stevie, urzici, loboda si, poate, cu putin noroc, spanac - minunatii crude si sanatoase, numai bune de pregatit si savurat in zilele de aprilie. Mai jos, cateva retete practice. Spor la gatit!
29.03.2010
Timp estimat de citire:
2 minute, 51 secundeCiorba de loboda
500 g loboda
0,5 l bors sau zeama de lamaie
O ceapa mica
Piper, sare
4-5 catei de usturoi
Leustean
Un galbenus
Un pahar cu smantana sau iaurt
2 linguri cu ulei
Trebuie sa speli loboda in doua-trei ape, dupa care, cu grija, sa rupi frunzele si varfurile fragede si sa le tai felii mai late. Dupa care, pune-le intr-o oala cu apa clocotita, impreuna cu ceapa taiata marunt si lasa-le sa fiarba in jur de 30 de minute. Acreste cu bos sau zeama de lamaie, dupa gust, apoi adauga sare si piper impreuna cu 1-2 linguri cu ulei. Rasfata ciorbita cu mixul de smantana si galbenus si, la sfarsit, adauga touch-ul care face diferenta: usturoiul tocat si leusteanul.
Mancarica de urzici
500 g urzici crude
O ceapa mica
4 linguri cu faina
150 g unt
400 g lapte
4-5 catei de usturoi
Sare, piper
Primul pas este sa pui urzicile la fiert in apa cu sare. Imediat ce s-au inmuiat bine, scurge-le si toaca-le marunt, marunt. Le poti pasa cu ajutorul unui mixer.
Pune solzisorii de ceapa la calit, iar cand devin aurii, adauga urzicile tocate si patru linguri cu faina. Amesteca bine, dupa care alinta compozitia cu laptele proaspat si cu unt. Trebuie sa obtii o pasta cremoasa, pe care, la final, o innobilezi cu usturoiul facut mujdei. Serveste mancarica de urzici cu mamaliguta pripita. Deja ti-am facut pofta, nu-i asa?
Tocanita de stevie
7-8 legaturi de stevie
3 cepe
1 cana cu suc de rosii proaspat
Sare, piper
Reteta asta e extrem de simpla, pana si un amator in ale bucatariei s-ar descurca de minune! Asadar, trebuie sa oparesti stevia in apa clocotita pret de 1 minut. Scurge-o bine, dupa care toac-o marunt. Caleste cele 3 cepe, adauga stevia, sarea, piperul si sucul de rosii. Lasa tocanita sa dea in clocot dupa care opreste focul. E gata!
Poti sa servesti acest tip de mancare cu o friptura din piept de pui alaturi, sau te poti juca cu ingredientele si sa adaugi cubulete de pui in tocanita.
Crema de spanac
1 kg spanac
1 l lapte
2 linguri ulei
O lingura faina
O capatana usturoi
Sare, piper
Procedeul de preparare se aseamana ce cele de mai sus. Rupe coditele si spala spanacul bine, bine, dupa care lasa-l la oparit timp de 20 de minute, dupa care scurge-l si toaca-l marunt. Intr-o cratita, creeaza mixtura cremoasa de ulei incins si faina. Adauga spanacul si subtiaza compozitia cu laptele proaspat, amestecand continuu. Atentie! Toarna laptele treptat! Putina sare, putin piper si crema de spanac e numai buna de servit alaturi de un ou ochi!
Alexandru Hadade, sef productie Ramada Plaza
„Pentru ca specialitatile primavaratice sa fie un festin culinar, exista un mic secret: toate trebuie pregatite la foc mic, pe o plita sau tabla. Este vital sa se amestece des in mancaruri pentru ca au tendinta sa se arda foarte repede si sa se prinda de cratita, iar gustul lor se poate schimba. De asemenea, spanacul se poate gati in diferite feluri, de la traditionalul spanac cu lapte, pana la spanac cu suc de rosii sau spanac cu orez si lamaie.”
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024