Delicii frantuzesti – retete simple si savuroase
In prag de primavara, renuntam usor, usor la hainele groase si ne bucuram de razele timide ale soarelui. Slab sau Gras iti propune sa faci un pic mai mult decat atat: sa dai mancarurile grele, specifice iernii, pe preparate light, cu iz frantuzesc.
14.03.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 55 secundeRatatouille de legume
Ingrediente:
500 g vinete
500 g dovlecei
500 g ardei gras (rosu, verde, galben)
3 linguri ulei de masline
Pentru sos:
3 linguri ulei de masline
4 cepe tocate
1 kg rosii oparite si curatate de pielita
4 catei de usturoi pisati
sare, piper, dafin, nucsoara, cimbru, patrunjel verde
Mod de preparare:
Intr-o cratita sau wok, pune la incins uleiul pentru sos. Caleste solzisorii de ceapa pana devin aurii, apoi adauga rosiile pasate, pasta de usturoi si toate condimentele. Intr-un vas incapator de iena, toarna deliciosul sos. Peste, pune un strat de vinetete, un strat de dovlecei si unul de ardei, toate taiate rondele. Repeta procedeul pana epuizezi legumele. Deasupra picura uleiul, dupa care acopera vasul cu o folie de aluminiu si da-l la cuptor pret de 60 minute. Ghiveciul frantuzesc e usor de pregatit, savuros si economic!
Cartofi frantuzesti cu creveti
Ingrediente:
1 kg cartofi
100 g unt
30 g faina
150 ml lapte
30 g sare
200 g creveti
50 g usturoi
piper
marar
Mod de preparare:
Pune cartofii la fiert, in coaja. Separat, in unt, caleste bine crevetii, iar intr-un alt recipient pregateste un minunat sos alb compus din lapte, faina, pasta de usturoi si unt. Imediat ce s-au racit, curata cartofii si taie-i rondele. Asaza-le apoi intr-o tava tapetata cu unt, pune un strat de creveti, condimenteaza, apoi iar un rand de cartofi, altul de creveti. Cand ai terminat ingredientele, picura sosul alb deasupra si da totul la cuptor pentru 30 de minute. Fin, delicios, extrem de gustos!
Gratar de vita cu mustar Dijon
Ingrediente:
Doua bucati de muschi de vita
mustar Dijon
nuci
sare, piper
Mod de preparare:
Pune fripturile de vita pe gratarul incins. Lasa-le sa se rumeneasca pe ambele parti, fara sa le sectionezi cu cutitul. Carnea trebuie sa ramana rozalie la mijloc, iar de acest lucru iti vei da seama cand, prin apasare cu degetul, ea este moale dar opune totusi o mica rezistenta. Cand a devenit caramelizata pe ambele parti, inlatur-o de pe grill si rasfat-o cu un strat generos de mustar Dijon. Pune-o iarasi pe gratar pret de trei minute. La final, sectioneaz-o in calupuri generoase, perpendicular pe fibra, si presara in ploaie miejii de nuca. Un fel de mancare elegant, pe care il poti combina cu o salata usoara.
Tapenade – pasta de masline a la Provence
Ingrediente:
200 g masline negre din saramura
o lingura de ulei extravirgin
un filet de ansoa
o lingura de capere
o lingurita de cognac
zeama de la o lamaie
jumatate de lingurita de zahar
cimbru
piper
putin usturoi
Mod de preparare:
Toate ingredientele enumerate mai sus se paseaza cu ajutorul unui blender sau robot de bucatarie. Pasta savuroasa de masline se serveste pe felii de paine prajita, innobilate cu un strop de unt.
Poires Pochees aux epices – pere glasate
Ingrediente:
4 pere
o lamaie
2 pahare cu vin alb, dulce
150 g zahar
un baton de vanilie
cateva frunze de busuioc
cuisoare
Mod de preparare:
Cojeste cu grija perele, apoi rasfata-le cu zeama de lamaie ca sa nu oxideze. Intr-o cratita adanca fa un mix lichid din apa, vin, zahar, vanilie si cuisoare. Scufunda perele si lasa-le sa fiarba la foc mic. Cand sunt gata, scoate-le pe o farfurie si mai lasa sosul la foc mic pana se ingroasa. Inunda perele cu sosul delicios si presara deasupra frunzele de busuioc.
Vanessa Stefan
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024