Depaseste-ti complexele legate de aspectul fizic la plaja
Vara este sinonima cu vacanta, plecarea in concediul asteptat si retrait cu intensitate maxima in fiecare an. Pe masura ce ziua plecarii se apropie, parca devenim tot mai nelinistiti... Chiar inainte de a iesi pe usa ne intrebam ingrijorati: „Oare am uitat ceva?”, si trecem in revista rapid continutul bagajelor. De multe ori, nu realizam ca am luat, poate, cu noi mai multe decat credeam, si ca acel surplus de bagaje ne poate strica vacanta...
03.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeMajoritatea oamenilor sufera de un complex sau altul la un moment dat pe parcursul vietii. Complexele de inferioritate sau de superioritate, intelectuale sau fizice deja fac parte integranta din peisajul cotidian in zilele noastre, si multa lume le ignora, gaseste modalitati de a le rezolva sau pur si simplu le reprima. Intr-un fel, complexele seamana cu temutele fobii, in absenta elementului, situatiei care le declanseaza, ele raman cuminti in psihicul nostru fara a ne pune prea mari probleme. Ce ne facem atunci cand avem de ales intre o situatie potential placuta, dar care ne va scoate la suprafata temerile legate de aspectul fizic si evitarea reactivarii lor? Mersul la plaja este chiar una dintre aceste situatii, care, desi placuta in sine, aduce la suprafata chiar si cele mai mici complexe legate de felul in care aratam. Explicatia acestui fapt rezida in simbolismul cultural al hainelor.
Hainele, masca pentru imperfectiuni
Desi la inceput hainele aveau un rol strict de protectie impotriva frigului, ulterior au devenit instrumente de afirmare a statutului social, obiecte de infrumusetare si, nu in ultimul rand, un veritabil scut, o masca menita sa ne protejeze de privirile indiscrete ale celorlalti. Hainele ascund imperfectiunile si evidentiaza atuurile corpului nostru.
Astazi, hainele au devenit intr-o atat de mare masura parte integranta din viata noastra incat au ajuns sa faca parte din psihismul si din personalitatea noastra ca fiind o reflexie a acesteia, astfel incat fara ele ne simtim invariabil vulnerabili si expusi, lipsiti de aparare. Aceasta situatie este in mod clar una in care toate complexele noastre fizice ies la suprafata, dar cum putem oare sa ii facem fata cu succes reusind totodata sa ne si simtim bine?
Pasi pentru depasirea complexelor
- Primul pas in rezolvarea problemei este constientizarea colectivitatii. Atunci cand ne aflam pe plaja, la strand sau la piscina, nu avem altceva de facut decat sa ne uitam in jurul nostru. Vom descoperi ca nu suntem singurii in aceasta situatie, ca la plaja majoritatea oamenilor se simt la fel de incomod ca si noi. O practica uzuala pentru combaterea temerii de a vorbi in public o constituie accea ca vorbitorul sa-si imagineze ca cei care il asculta sunt imbracati numai in costum de baie, pentru a-si depasi astfel teama de ridicol, sau cu alte cuvinte complexele. Pe plaja, insa, toti au acest atuu, deoarece toata lumea este in costum de baie, la fel de expusa.
- Un al doilea pas deosebit de important il constituie constientizarea propriului aspect fizic, a propriilor puncte forte din infatisare.
Pasul anterior ne va aduce la acelasi nivel cu ceilalti, determinandu-ne sa ne simtim mai in largul nostru, dar de ce sa ne multumim doar cu atat? Pana la urma in vacanta ar trebui sa ne simtim „extraordinar” si nu doar „bine”, asa cum ne simtim in restul timpului. Daca vom avea o atitudine pozitiva asupra propriei infatisari, implicit vom influenta parerea altora, determinand singuri gradul in care suntem placuti sau acceptati de ceilalti.
Iata, asadar, ca putem scapa de surplusul de bagaje, pentru ca data viitoare, cand vom pleca in vacanta sa putem lua cu noi doar ceea ce ne va face concediul mai placut si libertatea. Libertatea de a face tot ceea ce ne-am propus, fara a ne teme de nimic.
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024