Dependent de sare?
In zilele noastre, regasim sarea ca ingredient aproape in orice aliment, chiar si in dulciuri ori sucuri. Completeaza chestionarul si afla daca sarea din dieta ta iti poate pune sanatatea in pericol.
04.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 34 secundeO recomandare unanim acceptata este ca ar trebui sa consumi zilnic cel mult 3-5 grame de sare. Poate mergand pe principiul ca nimic nu e mai bun ca sarea in bucate, media in tara noastra este, pentru femei de 8 g, iar pentru barbati, de 11 g pe zi. Ai putea crede ca stai bine la acest capitol deoarece nu adaugi sare la alimentele pe care le prepari, dar atentie, 75% din sarea consumata este ascunsa in produsele alimentare. Este prezenta chiar si in produse precum biscuitii dulci si cereale.
Urmeaza chestionarul pentru a descoperi nivelul real al dependentei de sare.
1. Ce mananci in mod obisnuit la micul dejun?
a) o omleta taraneasca sau sandwich cu sunca
b) un bol de cereale cu fructe
c) muesli sau iaurt cu procent redus de grasime si fructe
2. Ce gustare preferi in jurul orei 10?
a) o punga de chipsuri
b) cateva fructe
c) 2 biscuiti cu ciocolata
3. Daca ti-e pofta de o bautura fierbinte, ce alegi?
a) o ceasca de cafea
b) ciocolata calda
c) un bol de supa
4) Care din urmatoarele alimente le preferi pentru pranz?
a) un sandwich facut acasa sau cumparat
b) o supa de legume
c) o salata
5) Cat de des adaugi ketchup, sos de soia sau sos chilli?
a) mai putin de o data pe saptamana
b) de cateva ori pe saptamana
c) aproape la fiecare masa
6) De cate ori pe saptamana mananci alimente gatite?
a) o data sau deloc
b) intre doua si cinci
c) sase sau mai multe
Punctele aferente raspunsurilor sunt:
1. a 3; b 2; c 1
2. a 3 ;b 1; c 2
3. a 1; b 2; c 3
4. a 2; b 3; c 1
5. a 1; b 2; c 3
6. a 1; b 2; c 3
Aduna punctele pe care le-ai obtinut si, in functie de rezultatul obtinut, vei afla care este nivelul dependentei tale de sare.
Un scor in intervalul 13–18
Esti dependent de sare. Trebuie sa admiti ca iubesti mancarea sarata si probabil niciodata nu verifici etichetele pentru a verifica continutul de sare. Prea multa sare are ca efect cresterea tensiunii arteriale (si asta nu e doar problema bunicilor, se poate dezvolta la orice varsta), iar daca iei pilule contraceptive, riscul este chiar mai mare. Tensiunea arteriala mare adesea nu are niciun simptom, dar tripleaza riscul de imbolnavire a inimii sau de infarct si dubleaza riscul de a muri din aceasta cauza. Reeduca-ti papilele gustative. Redu sarea gradual pentru a nu simti dintr-o data lipsa de gust a mancarurilor. Incearca sa nu mai adaugi sare cand stai la masa sau cand gatesti, de asemenea redu consumul de condimente.
Un scor in intervalul 7–12
Esti un consumator moderat de sare. Probabil acorzi atenti la cata sare adaugi la gatit, dar chiar si un sandwich facut acasa poate sa contina la fel de multa sare cat unul cumparat. Pana si o felie de paine Graham contine 0.48 g de sare, iar pastrama si pestele afumat sunt foarte sarate.
Recomandat este ca la gatit sa folosesti alimente cu arome puternice, cum ar fi usturoiul, ghimbirul proaspat, ardeii, sucul de lamaie pentru a ameliora gustul. Nu te lasa pacalit nici de sosul de soia, care, desi nu are un gust sarat, are destula sare in compozitie. Atentie si la micul dejun: 100 g de fulgi de porumb contin 1.75 g de sare. Chiar si putina sare in dieta favorizeaza retentia de apa, asa ca redu sarea si s-ar putea ca pantalonii sa-ti vina mult mai bine.
Un scor intre 0-6:
Esti un model pentru categoriile de mai sus. Ai nivelul de sare sub control. Totusi, putina precautie nu strica niciodata. Mancatul la restaurant poate reprezenta o problema. Majoritatea restaurantelor exagereaza cu sarea, orice are sos poate sa contina multa sare. Cere salatele fara sare si foloseste in loc piper si ulei de masline. Daca totusi ai pofta de ceva sarat alege sarea cu sodiu redus, cum ar fi sarea de mare. Sarea fara sodiu contine potasiu, care poate reduce tensiunea arteriala.
Consultant: Dr. Alin Popescu
Medic medicina sportiva
Erorile din alimentație
07.01.2024