Dependenta de mancare: ce este si cum se trateaza
Mancatul excesiv este asemenea unui drog – iti propui sa gusti putina ciocolata si o devorezi pe toata, te hotarasti sa tii dieta si seara mananci pizza, iar in final ai o senzatie de placere amestecata cu vinovatie. Cum interpretam aceasta legatura emotionala cu mancarea? Specialistii de la Yale o numesc dependenta.
20.07.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 34 secundeDaca pana recent dependenta de mancare era privita cu indulgenta si nu era luata foarte in serios, specialistii de la Yale au realizat anul acesta un studiu prin care demonstreaza ca, pentru persoanele dependente, mancarea are asupra creierului un efect similar cu cel pe care il au drogurile asupra narcomanilor.
Practic, persoanele dependente de mancare simt nevoia stringenta de a consuma o anumita grupa de alimente (bogate in zaharuri – dulciuri, sucuri indulcite – sau grasimi – produse de patiserie, pizza) si nu se pot opri pana cand nu devoreaza o cantitate mare si periculoasa atat pentru silueta, cat si pentru sanatate. Autoarea studiului, Ashley Gearhardt, avertizeaza ca produsele din fast food imbina zaharurile cu grasimile si actioneaza in mod direct asupra creierului, “fiind comparabile cu droguri puternice, precum cocaina”. (sursa: articles.courant.com )
Chiar dinainte de realizarea acestui studiu, au fost infiintate diferite organizatii de ajutor pentru persoanele care sufera de dependenta de mancare sau mancat excesiv, pe principiul Asociatiei Alcoolicilor Anonimi. In cadrul acestor comunitati, adesea online, fiecare membru isi spune povestea si incearca sa respecte regulile stricte, precum controlul poftelor alimentare si renuntarea la zahar.
Clinica Mayo pune la dispozitia tuturor regulile pe care trebuie sa le stie cei care sufera de dependenta de mancare si vor sa se vindece:
- Cauta sprijin. Este mult mai probabil sa incepi sa mananci pe fond emotional, si nu de foame, daca nu ai pe cineva alaturi de tine. Cauta un membru al familiei, un prieten sau inscrie-te intr-o comunitate axata pe slabit.
- Indeparteaza-te de tentatii. Nu pastra in casa rezerve de mancaruri de “confort” (bogate in zahar sau grasimi), mai ales daca stii ca nu le poti rezista. Daca ai o stare de spirit proasta si te simti deprimat, nu te duce la cumparaturi, pentru ca este probabil ca vei ceda tentatiei.
- Calmeaza-te cand esti stresat. Daca stresul contribuie la faptul ca mananci pe fond nervos, incearca unele tehnici de combatere a stresului, precum yoga, meditatia sau relaxarea.
- Constientizeaza-ti foamea. Inainte de a manca, intreaba-te daca ti-e cu adevarat foame – este o foame fizica sau emotionala? Daca ai mancat cu doar cateva ore inainte si nu-ti simti stomacul gol, probabil ca nu ti-e cu adevarat foame.
- Nu te priva de orice placere culinara. Atunci cand incerci sa slabesti, ai tendinta sa limitezi caloriile prea mult, sa mananci mereu aceleasi alimente si sa-ti refuzi orice mica placere culinara. Paradoxal, aceste lucruri iti vor creste pofta de a consuma acel alimente, mai ales cand ai emotii puternice, asa ca poti “trisa”, din cand in cand si cu masura.
- Apeleaza la psihoterapie. Daca metodele de auto-tratament nu par sa functioneze, poti apela la ajutorul unui psihoterapeut. Consilierea psihologica te poate ajuta sa intelegi motivele pentru care mananci pe fond emotional si ce se ascunde in spatele acestei nevoi.
Raluca Mateescu
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024