Dependența de nicotină și greutatea
Auzim tot mai mulți oameni din jurul nostru spunând: "Nu pot să mă las de fumat pentru că mă voi îngrășa!" sau "De când m-am apucat de fumat am slăbit foarte mult"... Care este însă legătură reală dintre fumat și slăbit? Este acesta un mit al societății moderne sau un fapt real demonstrat de experiența practică?
19.01.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 48 secundeÎn ceea ce privește fumatul, acesta constituie manifestarea în plan psihic și comportamental a dependenței de nicotină. Se disting trei tipuri de dependență de nicotină:
- Dependența comportamentală și socială se asociază cu anumite momente ale zilei de lucru, așa-numita „țigară la cafea”.
- Dependența psihică corespunde nevoii menținerii beneficiilor pe care nicotina le aduce fumătorului: senzația de plăcere, descărcare nervoasă, satisfacție, stimulare intelectuală. Nicotina este singurul drog care stimulează funcțiile cognitive pe timp scurt, fumătorul fiind tentat în mod inconștient să înceapă o nouă țigară pentru a regăsi amintirea acelor senzații. Pentru a învinge această dependență sunt necesare activități compensatorii: mișcarea în aer liber, exercițiile de relaxare.
- Dependența fizică se instalează numai după câțiva ani și nu este sistematică pentru toți fumătorii. Fumătorii cronici fumează în primul rând pentru a evita acel sentiment de lipsă, care se manifestă prin nervozitate, irascibilitate, tulburări de concentrare. Dependența fizică este ușor de tratat prin intermediul terapiei de substituție: plasturele cu nicotină, gumele de mestecat pe bază de nicotină.
Prin combinarea celor trei tipuri de dependență, rezultă trei grupe de fumători:
- Fumătorul cu dependență pur comportamentală – acest tip de fumător consumă sub 5 țigări pe zi. Stoparea fumatului și apoi reluarea lui sunt fără efort;
- Fumătorul cu dependență comportamentală și psihică – fumează pentru a regăsi efectele psihoactive ale nicotinei. Consumă în general 20 sau mai multe țigări pe zi (în funcție și de împrejurări);
- Fumătorul cu dependență fizică asociată unei dependențe comportamentale fumează mai mult de 20 de țigări pe zi (consum constant).
Diverse studii au evidențiat faptul că, prin impactul pe care îl are asupra metabolismului uman, dependența de nicotină poate duce la o scădere generală a apetitului, dar acest fapt nu este unul general valabil. Mai mult, reducerea apetitului se întâlnește preponderent la persoanele care suferă de o dependență pur comportamentală sau la cele care prezintă o dependență psihică.
În cazul celor cu dependență fizică, datorită dezvoltării unei tolerante la cantitatea de nicotină asimilată, efectele privitoare la scăderea apetitului sunt minime. În ceea ce privește temerea de a nu lua în greutate odată cu renunțarea la fumat, și aceasta este în mare parte nefondată, deoarece scăderea cantității de nicotină nu produce „ca prin farmec” o creștere în greutate.
Din punct de vedere fizic, nu există niciun motiv pentru care să ne îngrășăm odată ce ne-am lăsat de fumat. Lucrul de care trebuie însă să ne temem este sevrajul. Sevrajul este fenomenul care apare la întreruperea bruscă a prizei de drog, cu toate consecințele care decurg de aici. Nicotina este un drog care, atunci când este abandonat brusc, cauzează dependență fizică și simptome neplăcute, precum:
- nevoia imperioasă de a fuma;
- anxietate;
- iritabilitate, neliniște, enervare;
- deprimare sau depresie;
- creșterea apetitului;
Motivul pentru care luăm în greutate odată cu renunțarea la „doza zilnică” de nicotină este unul psihologic, pentru că simțim nevoia să înlocuim o dependență cu alta, să punem ceva în locul golului lăsat de țigara dispărută din ritualul nostru zilnic.
Este o regulă bine știută că nu se poate elimina o dependență, fie ea fizică ori psihică, fără a o înlocui, cel puțin într-o primă fază, cu altceva. Totuși, după o anumită perioadă de timp, substitutul țigărilor, mâncarea în exces, își pierde din putere și lucrurile revin la normal.
O posibilitate de eliminare a riscului de îngrășare este aceea a renunțării treptate la nicotină, fără a eradica această substanță din organism. În acest sens, există o serie de substituenți nicotinici ce conțin o doză mică de substanță:
- plasturi (sistem transdermic) impregnați cu nicotină, care este cedată cu o anumită viteză, astfel încât să asigure o concentrație constantă pe parcursul a 24 h;
- guma de mestecat reduce simptomele de sevraj și ușurează procesul de întrerupere a fumatului;
- spray nazal cu nicotină;
- inhalator bucal cu nicotină;
Regim alimentar splină mărită. Alimente permise și de evitat
13.01.2025