Dependenta de sala de fitness – cand poate deveni o problema?
Oamenii pot dezvolta o forma de dependenta fata de sala de fitness din motive diferite: starea de bine din timpul antrenamentului si post-antrenament, validarea celor din jur, socializarea. Este insa important sa se mentina functionali si pe celelalte planuri. Ideal este ca beneficiile mersului la sala sa fie folosite in toate ariile in care o persoana activeaza.
27.03.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 55 secundeDaca aspectul fizic este o prioritate pentru tine, mersul la sala iti va da incredere si vei avea satisfactia obtinerii unui rezultat scontat prin munca grea si dedicare.
Testosteron si competitie
Testosteronul este hormonul care poate sa ii conduca pe barbati in multe situatii. Datorita lui se dezvolta nevoia de competitie si dorinta de descarcare a agresivitatii, lucruri puse in act din plin in sala de forta. Barbatii pot castiga stima de sine prin aspect si forta. Asa cum femeile vor in general sa piarda in greutate, tot la fel barbatii vor sa acumuleze masa musculara. Instinctual, o femeie poate fi atrasa de un barbat mai musculos deoarece simte nevoia de a fi protejata, iar un barbat mai dezvoltat ar putea fi capabil sa o apere, sa o faca sa se simta in siguranta.
Barbatii se raporteaza deseori la idealuri prezentate in filme si in reclame. Unii, desi arata bine si ar putea face doar exercitii pentru mentinere, continua sa acumuleze masa musculara, nefiind multumiti de rezultatul pe care il au. Mecanismul este identic si in cazul femeilor. Exista femei care sunt atractive si bine proportionate, dar se infometeaza si vor sa piarda in greutate pentru a obtine un contur imaginar al corpului, pe care ele il considera ideal.
Probleme cu perceperea imaginii de sine
Imaginea despre cum trebuie sa aratam pentru a avea un corp armonios se dezvolta inca din copilarie. Daca ne uitam la anumite personaje din desene animate, benzi desenate sau la anumite jucarii, putem vedea ca au muschi imensi si talie foarte mica, lucru aproape imposibil de obtinut in realitate. In copilarie baietii sunt atrasi de Popeye Marinarul, Superman, Batman sau alti supereroi. Ideea ca ei reusesc tot ce si-au propus si au succes, fiind ajutati de aspectul fizic, ne este intiparita in minte. Ne face sa credem ca de asta avem nevoie pentru a reusi. Fetele au ca model printesele din povesti, care sunt imbracate in corsete stranse pe corp si rochii lungi care le pun in evidenta un corp zvelt. Dar este foarte greu de obtinut in realitate un corp precum cel al personajelor prezentate.
Un studiu a aratat ca baietii de peste 18 ani care au fost chestionati si-au dorit sa fie mai musculosi. Multi dintre ei s-au simtit slabi sau au fost agresati de colegi si s-au aflat in imposibilitatea de a se apara de un agresor.
Echilibru inainte de toate
Sunt cazuri in care unele persoane dobandesc o forma musculara de invidiat si tind sa fie agresive si in afara salii de fitness. Acest lucru, gresit gestionat, poate avea repercusiuni la locul de munca, in relatia cu prietenii si in viata de cuplu. In discutii pot tinde sa devina mai agresive, avand impresia ca il pot domina pe celalalt prin aspectul fizic. La serviciu pot fi mai putin cooperante, iar la volan, in trafic, li se poate activa nevoia de a provoca alte persoane pentru a-si dovedi superioritatea.
Important este sa mentii intotdeauna un echilibru intre mersul la sala, viata personala si cea sociala. Ideal este ca mersul la sala sa te ajute in celelalte aspecte ale vietii.
Ionut Iamandi
Psiholog clinician
Telefon: 0720 65 85 91
Facebook: Spuse si Nespuse pe Divan
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024