Desertul – cum îl introducem corect în alimentație
Încă din copilărie, limbajul alimentelor dulci este transmis ca o normalitate, ca o bucurie, o recompensă, un refugiu, un plus de energie, un reglator de glicemie și așa mai departe. Nu este așadar de mirare că desertul are o conotație pozitivă în cele mai multe familii, că este văzut ca un limbaj al iubirii, din păcate adus în mod abuziv în alimentația copiilor, adolescenților, adulților.
22.12.2023
Timp estimat de citire:
1 minut, 48 secundeCondiționarea meselor cu un desert (de câte ori auzim „dacă termini tot din farfurie, îți dau bomboana”!) este forma de manipulare adusă la masa copiilor și una extrem de distructivă. Pentru că va crea un tipar de comportament alimentar și, mai mult decât atât, va fi asociat cu anumite emoții. Zahărul creează dependență, activează în creier zone responsabile de recompense, emoție, plăcere.
Adevărul științific este că nu avem nevoie de zahăr alb și de făină albă pentru a fi în cea mai bună formă a noastră la nivel fizic, mental, emoțional. Nu este nec
esar să completăm o masă cu un desert pentru a crea o stare de bine. Zaharul este studiat adesea ca având un puternic rol inflamator, dar aceste informații sunt neglijate și se urmărește numai gustul bun din farfurie.
Dacă totuși vrem să consumăm ceva dulce, în mod normal desertul nu se servește imediat după masă, deoarece blochează absorbția nutrienților din masa respectivă, în special a proteinelor. Este de preferat să fie savurat în prima parte a zilei, astfel încât să avem timp să consumam energia primită dintr-o astfel de gustare, de exemplu.
Și dacă tot avem libertatea de alegere, e important de menționat că exista și deserturi sănătoase – cu zahăr brun, făină integrală, fructe coapte, fructe deshidratate, ciocolată de bună calitate, produse vegane cu ingrediente atent selectate.
Însă și în acest caz se aplică regula de aur: nimic nu trebuie să fie în exces!
Alina Epure, Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner,
Membru ESPEN, Membru The Nutrition Society, fondator Nutribalance
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024