Despre beneficiile baletului cu Eugenia Stoian
Eugenia Stoian este balerina la Teatrul de Opereta “Ion Dacian” si spune ca s-a indragostit de dans la varsta de 9 ani. De curand a facut trecerea de la elev la profesor si dorind sa impartaseasca din experienta sa, a inceput sa predea balet pentru copii si adulti la Dance Room.
21.12.2015
Timp estimat de citire:
4 minute, 21 secundeAm stat de vorba cu ea despre beneficiile baletului, dar si despre sacrificiile pe care le cere acesta si despre stilul de viata pe care il impune dansul de performanta.
Slab sau Gras: Cum a inceput pasiunea ta pentru balet?
Eugenia Stoian: A fost un semn de la Dumnezeu pe care am stiut sa il inteleg si sa il urmez. Studiam vioara de cand eram foarte mica, nu aveam nicio legatura cu baletul sau cu dansul, insa la varsta de 9 ani, intr-o zi de sambata m-am dus la mama si i-am spus ca nu mai vreau sa studiez muzica, ca vreau sa dansez. A fost socata pentru ca nu intelegea de unde legatura cu dansul, insa a avut incredere in mine si m-a sustinut enorm si inca o face. Pur si simplu mi-am ascultat instinctul si am ales sa fiu sincera in legatura cu dorintele mele. Asa am ajuns in lumea magica a dansului!
S.G.: Care au fost cele mai mari provocari ale tale in acest domeniu?
Fiecare zi este o provocare, si o noua ocazie de a invata lucruri despre aceasta meserie, despre propria persoana. Una dintre provocarile memorabile reprezinta momentul in care am facut trecerea de la dansator la coregraf sau de la elev la profesor. A fost dificil, dar extrem de frumos. Am redescoperit dansul, am inteles mai bine unele miscari, am inteles cu adevarat de ce sunt atat de necesare disciplina si respectul in aceasta meserie.
S.G.:De ce este nevoie pentru a deveni o buna balerina?
Munca, daruire, pasiune, timp, disciplina, respect, modestie, echilibru emotional si psihic, sunt din punctul meu de vedere unele dintre cele mai importante ingrediente care duc catre o cariera fructuoasa.
S.G.:Care sunt sacrificiile care trebuie sa le faci pentru aceasta profesie?
Sunt multe lucruri pe care nu prea ai voie sa le faci sau pe care nu le poti face in copilarie. In timpul in care alti copii se joaca sau dorm la pranz, un copil care studiaza dansul la nivel profesionist, usor usor va renunta la aceste activitati. In ipostaza de adult momentele de genul asta se transforma in decizii importante. Au fost momente in care a trebuit sa aleg intre scena si viata personala, dar eu nu le consider sacrificii, consider meseria asta un stil de viata, si in momentul in care iubesti ceea ce faci nu simti ca muncesti sau ca sacrifici ceva.
S.G.: Care este in opinia ta lucrul cel mai frumos/fascinant cand vine vorba de balet?
In ochii mei dansul in sine reprezinta cea mai frumoasa forma de exprimare a vietii. Fascinant este sa te aplaude o multime de oameni, sa simti ca munca si daruirea ta este respectata si apreciata, la fel de fascinante sunt si serile in care ajung acasa extrem de obosita dar plina de speranta si bucurie, pentru ca in spatele acestei oboseli se afla cu siguranta un pas spre progres.
S.G.: Cum arata meniul tau intr-o zi obisnuita, trebuie sa respecti o anumita dieta?
Mananc tot ce imi place si tot ce imi face bine. In timp am invatat care sunt alimentele care imi sunt favorabile, care imi dau energie si care imi tin greutatea in echilibru. Nu va pot spune exact ce mananc, pentru ca nu as vrea sa influentez vreo persoana sa copieze un meniu. Nu sunt adepta regimurilor stricte. Pot in schimb sa va dau un sfat din experienta: nu tineti regimuri stricte daca acesta nu este recomandat de nutritionist. Mancati sanatos, echilibrat si fara excese, de minim 3 ori, maxim 5 ori pe zi.
S.G.: Stiu ca predai si cursuri de balet pentru copii, ce te-a facut sa accepti aceasta provocare?
Dorinta de a impartasi experienta pe care am dobandit-o m-a facut sa accept aceasta provocare. Este in acelasi timp si o poarta catre maturizare si un foarte bun test al rabdarii.
S.G.: Cum este sa lucrezi cu cei mici?
Este extraordinar! Sunt energici, veseli, sinceri, la fiecare curs eu ii invat sa danseze, iar ei ma invata sa zambesc si sa traiesc prezentul.
S.G.: Care sunt beneficiile baletului pentru copii, de ce ar trebui sa isi aduca parintii copiii la balet?
Ii ajuta atat fizic, cat si psihic. Le modeleaza corpul, le deschide orizontul spre arta, cultura, muzica clasica, le dezvolta coordonarea, gratia, si in acelasi timp si memoria.
S.G.: Unde te pot gasi cei care vor sa invete balet de la tine?
La Dance Room ii astept pe cei care vor sa invete atat balet cat si dans contemporan, si multe alte stiluri de dans. Este un studio de dans superb pe care il recomand tuturor celor care vor sa intre in lumea dansului. Este o bucurie sa lucrez alaturi de echipa Dance Room!
Text: Bianca Badescu
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019