Despre bucataria care are gust… cu Petru Buiuca, primul castigator MasterChef
Castigatorul primului sezon MasterChef, Petru Buiuca, are cateva planuri de care sigur va veti bucura sa auziti: va deschide un spatiu pentru cursuri de gatit, va lansa un cooking-show online si o carte de retete. Noi abia asteptam sa invatam sa gatim alaturi de Petru, care este un bucatar tanar, pasionat si foarte talentat! Asa ca am vrut sa aflam detalii despre proiectele lui, iar intre timp i-am cerut si cateva sfaturi care sa ne ajute sa ne descurcam mai bine in bucatarie. Iar Petru a fost amabil si ne-a dezvaluit si reteta lui preferata!
03.03.2014
Timp estimat de citire:
5 minute, 57 secundeAfla ce mai pune la cale Petru Buiuca, primul castigator MasterChef Romania!
Slab sau Gras: Ce s-a schimbat in viata ta dupa aproape doi ani de la castigarea MasterChef? Poti spune ca acum traiesti ceea ce era doar un vis atunci cand ai intrat in concurs?
Petru Buiuca: Inca nu-mi vine sa cred ca a trecut atata vreme de la concurs! Mi s-au schimbat multe: de la program, la activitati si pana la orarul de somn. Particip la multe evenimente, proiecte si ma bucur de viata pe care o am acum. A fost un vis sa castig si sa „intru” pe aceasta cale, daca pot spune asa. Dar acum e realitate si trag tare sa ajung si mai sus!
Slab sau Gras: Care sunt „ingredientele” de care ai nevoie pentru a impresiona un juriu exigent cum este cel de la MasterChef si, implicit, pentru a castiga acest concurs?
Petru Buiuca: Pentru a castiga concursul si a-i impresiona pe chefi ai nevoie de o mana buna in bucatarie, multa creativitate si un pic de „tupeu”. Daca nu risti, atunci ai toate sansele sa devii plictisitor si sa nu mai evoluezi. Asta, plus un pic de noroc.
Slab sau Gras: Stim ca anul acesta planuiesti sa deschizi o locatie proprie pentru cursuri de gatit, spune-ne mai multe despre asta, cui se adreseaza, in ce vor consta cursurile…
Petru Buiuca: Se pare ca aveti „spioni”. Da! Imi doresc foarte tare sa-mi lansez propriul spatiu de cursuri de gatit. Este ceva extra si este ceva strict pentru „mofturile” mele. O sa fie un spatiu restrans, in care se vor bucura de experientele culinare, alaturi de mine, cei care iubesc bucataria si vor sa ii descopere secretele. Vreau ceva intim pentru oamenii care stiu de ce vin si pentru ce vin. Si ridic stacheta la nivelul produselor folosite: o sa fie mancare delicioasa, dar de nivel high-cuisine. Este singurul mediu in care o sa pot sa ma exprim liber 100% si sa arat cat de multe stiu de fapt.
Slab sau Gras: In ce va consta proiectul online de retete pe care il ai in plan si de la ce a plecat ideea?
Petru Buiuca: Proiectul online se bazeaza pe spatiul pe care o sa il folosesc pentru cursurile de gatit, experimentele culinare, precum si pe cei apropiati. Si o sa vorbim de viata de zi cu zi gatind. Este un fel de tips&tricks video-show. Si nu e vorba de plictiseala. Echipa o am formata si suntem tineri si dornici sa aratam cum gandim de fapt.
Slab sau Gras: Povesteste-ne putin despre studioul tau de gatit, cat de greu a fost sa pui afacerea pe picioare si de ce depinde succesul unui astfel de proiect?
Petru Buiuca: Studioul de gatit care functioneaza si ca restaurant a fost un efort a patru oameni. Eu fiind unul dintre ei. Deja vorbim de un restaurant, o locatie HoReCa cu multe in spate. In 8 luni am lucrat 10-12 ore pezi ca sa stabilim ce vrem si cum vrem sa facem lucrurile sa mearga. Din acest punct de vedere pot spune, cu mana pe inima, ca sunt printre cei foarte putini care si-au permis luxul de a deschide si conduce o locatie de la zero: de la nimic la ceea ce vad azi clientii nostri.
Slab sau Gras: Ce iti place cel mai mult sa gatesti? Dar sa mananci?
Petru Buiuca: Cel mai mult imi place sa gatesc salate, paste si retete la cuptor. Mi se par rapide, sanatoase si pur si simplu cu explozii de gusturi si mirosuri. Si asta si mananc des. Ador sa am mancare frumos mirositoare si care sa arate incredibil!
Slab sau Gras: Ma gandesc ca ai probabil si feluri de mancare pe care nu le poti agrea. Care ar fi acelea?
Petru Buiuca: Sunt putine felurile de mancarepe care nu le pot manca. Majoritatea vin din „obligatiile” copilariei. Din start evit ciulamaua. Am amintiri neplacute de la rantasul de faina facut cu apa si ulei. Urasc produsele care sunt astfel gatite. In rest, mananc cam orice. Multi se sperie de tupeul meu de a gusta cam orice misca…
Slab sau Gras: Mancarea dietetica este de obicei fada. Cum putem sa mancam gustos cand tinem dieta?
Petru Buiuca: Daca ai culori, texturi si portii calculate, mancarea dietetica poate sa fie la fel de buna ca orice fel de mancare. Condimentele sunt baza, inclusiv in acest stil de viata. Sa nu va fie rusine deloc sa tineti diete! Lasati-i pe altii sa carcoteasca la ei acasa, voi contati mai mult!
Slab sau Gras: Care este in opinia ta secretul ca mancarea sa iasa gustoasa?
Petru Buiuca: Parerea mea este ca mancarea trebuie sa aiba gust! Si cel mai repede obtii asta atunci cand folosim ierburi si condimente. Aduc savoare si nu influenteaza deloc calitatea mancarii. Folositi-le cu incredere!
Slab sau Gras: Da-ne cateva exemple de greseli pe care tindem sa le facem atunci cand preparam mancare si pe care ar trebui sa le evitam…
Petru Buiuca: Cred ca cel mai des este momentul in care gatim, prea mult, ingredientele noastre. Indiferent ca faceti carne multa sau putina, sa nu va fie frica sa o tineti mai putin la gratar, abur sau cuptor sau in tigaie. Daca este inca cruda, mai tineti-o putin la cald. Daca gatiti prea mult produsele, atunci nu mai aveti cale de intoarcere: trebuie mancate asa; nu de alta, dar nu ne permitem sa aruncam si sa o luam de la zero, nu?
Slab sau Gras: Ne poti dezvalui, te rugam, una dintre retetele tale preferate?
Petru Buiuca: Ador salata de branzeturi! Pur si simplu luati un amestec de salata verde, rucola si baby spanac. Aruncati bucati de telemea, parmezan si branza roquefort. Puneti niste fulgi de migdale si rosii cherry. Niste crutoane si apoi reductie de otet balsamic si niste lamaie stoarsa. E geniala salata! Are textura, culoare si consistenta! Plus ca este super sanatoasa si tine de foame multa vreme!
Pofta buna!
Bianca Badescu
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024