Despre indigestie – de ce apare și cum să previi episoadele neplăcute
Există o vorbă care spune că „ce-i prea mult strică”, a cărei veridicitate se confirmă periodic și în perioada sărbătorilor importante de peste an. Mai precis, a devenit o obișnuință ca astfel de evenimente să fie marcate și prin mese copioase, urmate de multe ori de o stare accentuată de indispoziție cauzată de indigestie.
06.12.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 35 secundeDe asemenea, în ultimii ani a devenit o tradiție ca secțiile de urgențe ale spitalelor să fie luate cu asalt în perioada sărbătorilor de pacienți care se resimt după astfel de festinuri, mulți dintre ei chinuiți de indigestie.
Prin prisma obiceiurilor culinare, se poate spune că sfârșitul de an este o perioadă propice indigestiilor, iar pentru că un astfel de moment se apropie, ne-am gândit să readucem în atenție această problemă, din dorința de preveni apariția unor situații mai puțin plăcute care pot distruge „magia sărbătorilor”.
Ce înseamnă indigestie
Indigestia este probabil cea mai frecventă tulburare digestivă și totodată cea mai puțin periculoasă, însă generează o stare de disconfort care nu poate fi ignorată și care, după cum am precizat, îți poate da oarecum peste cap planurile de Sărbători.
Acest disconfort specific indigestiei se datorează unor dereglări în procesul normal de digestie, survenite de cele mai multe ori pe fondul suprasolicitării aparatului digestiv dar și a consumului unor anumite alimente. De asemenea, indigestia poate apărea și pe fondul unor afecțiuni, de obicei atunci când nu se respectă regimul alimentar recomandat de medic.
Ca urmare a dereglării procesului digestiv, stomacul se umple iar alimentele stagnează aici pentru mai mult timp ceea ce cauzează simptomele specifice indigestiei, despre care vom vorbi puțin mai târziu.
De ce apare indigestia
Pentru că tot am început cu o vorbă din popor, putem spune că „ghiftuirea” este cauza principală a indigestiei. Mai precis, consumul exagerat de alimente specific mai ales festinurilor culinare, în care unt servite mai multe feluri de mâncare, acompaniate și de o gamă diversă de băuturi. Consumul de alcool cu depășirea unei anumite limite este o altă cauză a indigestiei, la fel și alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi sau cele foarte condimentate. O masă tradițională de Sărbători întrunește toate aceste condiții și astfel se explică numărul mare de indigestii înregistrat după Crăciun, Revelion sau Paște.
Cu toate acestea, indigestia mai poate apărea și pe fondul unei alimentații nesănătoase sau a mâncatului rapid, „pe nemestecate”. Fumatul, sedentarismul, consumul frecvent de cafea, ciocolată sau băuturi carbogazoase sunt alți factori de risc ce pot cauza indigestia.
Nu în ultimul rând, persoanele care suferă de afecțiuni digestive precum gastrita, ulcerul, pancreatita, cancerul la stomac, litiaza biliară dar și cele care au urmat un tratament îndelungat cu antiinflamatoare administrate oral, sunt predispuse unui risc sporit de a face indigestie.
Care sunt simptomele indigestiei
Indigestia se manifestă în moduri diferite de la caz la caz, simptomele variind și ele în intensitate. De cele mai multe ori acestea apar la scurt timp după masă, sub forma unei senzații deranjante de plenitudine la nivelul stomacului. Aceasta poate fi însoțită de o durere mai mult sau mai puțin accentuată în partea superioară a abdomenului, la baza sternului. Deseori, indigestia se manifestă și prin arsuri în zona superioară a abdomenului, datorate refluxului gastroesofagian, adică refulării conținutului acid din stomac în partea inferioară a esofagului.
De asemenea, balonarea este un alt simptom frecvent al indigestiei, precum și senzația de sațietate timpurie datorată faptului că stomacul este încă plin.
Nu în ultimul rând, persoanele cu indigestie se pot confrunta și cu senzația de greață, iar în cazuri mai rare aceasta este însoțită de vărsături.
Așa cum spuneam, indigestia este o tulburare digestivă ușoară, care poate dura câteva ore sau câteva zile, timp în care simptomele se ameliorează treptat. Adevăratele motive de îngrijorare apar atunci când simptomele persistă mai mult de două săptămâni.
Cum să previi indigestia
Cuvântul de ordine în ceea ce privește prevenirea indigestiei este cumpătarea. Știm că e greu să reziști tentației când ai în față o masă plină de bunătăți sau când îți este foarte foame, însă aceasta nu înseamnă că trebuie să îți „faci plinul” pentru un an întreg. Dacă meniul este unul foarte variat, consumă câte puțin din fiecare fel, mestecă bine fiecare dumicat și nu te grăbi să termini repede ce ai în farfurie pentru a trece la felul următor.
Suntem de acord și cu faptul că la o masă festivă, mai ales dacă e vorba de Crăciun sau Revelion, nu poți evita friptura de porc și alte mâncăruri grase, care până la urmă constituie atracția principală. La o astfel ocazie îți poți permite să consumi și astfel de alimente, însă trebuie să ai grijă la dimensiunea porțiilor. În loc sa-ți umpli farfuria cu două bucăți de friptură, rezumă-te la una singură și completează cu o garnitură de legume la cuptor sau cu o porție generoasă de salată (la salată și legume poți face derogare în privința cantității).
Poți consuma și câteva pahare de vin, însă și de această dată este bine să nu întreci măsura și să nu uiți să bei și multă apă, care menține hidratarea și favorizează digestia.
După o masă copioasă evită să bei cafea și încearcă pe cât posibil să nu fumezi, pentru a evita astfel cumularea mai multor factori care pot declanșa o indigestie.
În cazul în care suferi de una dintre afecțiunile enumerate mai devreme, nu te abate de la regimul recomandat de medic, eventual consultă-l pe acesta în legătură cu micile excepții pe cere le-ai putea face la ocazii speciale.
Cum o poți trata, dacă totuși se întâmplă
Presupunând că sfaturile de mai sus au fost parțial ignorate iar indigestia începe să își facă simțite efectele, încheiem cu câteva recomandări privind tratamentul. În formele ușoare, problema dispare de la sine, însă o poți ajuta în acest sens, adaptând alimentația. Evident, este imperios necesar să eviți consumul de alimente grase, picante, bogat condimentate, precum și alcoolul, cafeaua, dulciurile și băuturile acidulate. O dietă bogată în fructe și legume, supe fără grăsime, carne de pasăre, orez, cartofi fierți și iaurt degresat ajută la normalizarea procesului digestiv și ameliorarea mai rapidă a simptomelor neplăcute.
De asemenea este important să bei multă apă, întrucât hidratarea este esențială în procesul de digestie. Te poți hidrata și cu ajutorul ceaiurilor, iar în astfel de situații este recomandat ceaiul de mentă, cel de mușețel, salvie, ghimbir sau păpădie.
Deși senzația de plenitudine și celelalte simptome îți dau o stare de indispoziție, care te îndeamnă mai degrabă să zaci la pat, este bine să faci puțină mișcare, pentru că aceasta stimulează digestia.
Pentru formele mai severe există și varianta tratamentului medicamentos, care este prescris în funcție de simptome. Acesta poate include administrarea de antagoniști ai receptorilor H2 sau inhibitori ai pompei de protoni – pentru reducerea acidității gastrice și ameliorarea arsurilor – precum și prokinetice, care îmbunătățesc digestia prin stimularea mușchilor tractului digestiv.
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024