Despre inima romanilor cu Prof. Dr. Dragos Vinereanu
Pentru foarte multa lume, numele Vinereanu este echivalent cu viata si intotdeauna asociat termenului "speranta". Are 45 de ani si o cariera impresionanta, incununata cu succes. Activitatea stiintifica bogata, devotamentul fata de meseria pe care si-a ales-o dar si dragostea pentru pacientii sai, ne-au determinat sa-l rugam pe seful sectiei de cardiologie a Spitalului Universitar Bucuresti, domnul profesor doctor Dragos Vinereanu, sa raspunda intrebarilor cu care se confrunta cititorii nostri.
30.04.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 38 secundeSlab sau Gras: La fel ca in multe alte aspecte negative, si in ceea ce priveste afectiunile cardiovasculare, Romania se pare ca este pe primul loc in UE. Sunt romanii mai bolnavi decat ceilalti europeni?
Prof. Dr. Dragos Vinereanu: Intr-adevar Romania se afla pe locul 3 in Europa in ceea ce priveste prevalenta bolilor cardiovasculare. Asa ca, cel putin din punct de vedere cardiovascular, putem spune ca populatia din tara noastra are o patologie mai frecventa decat in majoritatea tarilor din restul Europei.
Slab sau Gras: Care sunt cele mai frecvente afectiuni cardiovasculare in tara noastra?
Prof. Dr. Dragos Vinereanu: Dintre cele acute, cele mai frecvente si totodata cele mai grave sunt accidentele vasculare cerebrale si infarctul miocardic acut. Dintre afectiunile cardiovasculare cronice cele mai frecvente sunt hipertensiunea arteriala si boala coronariana ischemica.
Slab sau Gras: Cat de mult conteaza stilul de viata in declansarea bolilor cardiovasculare si cat de mult conteaza “genetica”?
Prof. Dr. Dragos Vinereanu: Ambele sunt foarte importante, fiind considerate factori de risc majori pentru bolile cardiovasculare.
Slab sau Gras: Care considerati ca sunt principalele greseli pe care le fac romanii in ceea ce priveste stilul de viata, greseli care cauzeaza boli cardiovasculare?
Prof. Dr. Dragos Vinereanu: In primul rand fumatul. Foarte probabil explozia din ultimii ani a bolilor cardiovasculare in Romania, cat mai ales debutul din ce in ce mai frecvent al acestora la tineri, se datoreaza unei combinatii de fumat si stres cronic. Din pacate, Romania ramane una dintre putinele tari din UE unde legile anti-fumat sunt permisive, iar fumatul este inca permis in majoritatea restaurantelor. Alte greseli frecvente in ceea ce priveste stilul de viata sunt reprezentate de dieta bogata in grasimi animale si in sare, precum si sedentarismul.
Slab sau Gras: Care este importanta unei greutati normale in bolile cardiovasculare?
Prof. Dr. Dragos Vinereanu: Obezitatea reprezinta un important factor de risc cardiovascular. Dar, daca subiectii supraponderali ar face si efort fizic, riscul lor cardiovascular s-ar reduce considerabil. In general, obezitatea singura nu este atat de periculoasa; devine insa un factor de risc major cand este asociata cu alti factori de risc cum ar fi fumatul, diabetul, hipertensiunea arteriala, dislipidemiile etc.
Slab sau Gras: Care sunt alimentele pe care trebuie sa le evitam si care sunt alimentele pe care trebuie sa le consumam pentru o inima sanatoasa?
Prof. Dr. Dragos Vinereanu: Trebuie evitate alimentele care contin grasimi de origine animala, dulciurile concentrate (inclusiv din bauturile carbogazoase), alimentele cu continut caloric crescut. Ideal ar fi sa consumam fructe si legume, carne de peste, si seminte de tipul migdalelor.
Slab sau Gras: Ce le recomandati persoanelor tinere pentru prevenirea bolilor cardiovasculare? Dar celor mai putin tinere?
Prof. Dr. Dragos Vinereanu: Evitarea factorilor de risc amintiti mai sus, o dieta echilibrata, efort fizic.
Interviu: Vali Morarescu
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024