Despre mierea de mană și beneficiile ei
Mierea este considerată de mulți oameni un aliment cu puteri vindecătoare de neegalat. Este cel mai cunoscut produs apicol, fiind recoltată de mii de ani. Cele mai multe microorganisme nu se dezvoltă în miere, de aceea mierea sigilată nu se strică. Dulceața mierii este dată de monozaharide – fructoza și glucoza, fiind la fel de dulce ca sucraloza (zahărul de masă). Pe lângă monozaharide, mierea conține vitamine, minerale și diverși antioxidanți, are efect antibacterian și antifungic, poate ajuta la vindecarea rănilor, la ameliorarea problemelor digestive și la vindecarea problemelor tractului respirator. Mierea de mană este un tip special de miere cu niște proprietăți unice.
25.11.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 46 secundeMierea de mană poate fi considerată o miere de calitate înaltă, ea conținând o cantitate mai mare de antioxidanți, incluzând acizi organici și compuși fenolici, precum flavonoide. Antioxidanții sunt legați de reducerea riscurilor de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer.
Ce este mierea de mană?
Proveniența mierii de mană este diferită de cea a altor tipuri de miere. Drumul ei începe de la frunzele foioaselor și acele coniferelor care secretă o sevă vâscoasă și dulce, numită mană. Este cel mai des întâlnită la stejar, tei, salcie și pin. Un rol foarte important în formarea manei îl au și păduchii de frunze (afide) care parazitează copacii. Aceștia fac găuri în frunze, iar ele secretă acest lichid – mană, pentru a se proteja. În plus, insectele absorb mana, o îmbogățesc cu enzime din sistemul lor digestiv și o eliberează pe suprafața frunzelor. De aici începe rolul albinelor, care strâng mana îmbogățită de pe suprafața frunzelor, dar și mana secretată direct de frunze și produc miere de mană.
Pentru a se putea obține miere de mană câțiva factori climatici sunt necesari: o anumită umiditate și temperatură, absența ploilor și vântului. Aceste condiții climatice sunt specifice zonelor de coastă din regiunea mediteraneeană. Cea mai activă perioadă pentru producerea de miere de mană este de la începutul lui aprilie până la sfârșitul lui iunie.
Culoarea tipică pentru miere de mană este cea roșiatică, cu note lemnoase și de caramel și consistență groasă. Odată cristalizată, culoarea se poate schimba în maroniu deschis sau gri. În ceea ce privește gustul, mierea de mană este dulce, dar cu un gust diferit față de cel al mierii florale. Uneori, mierea de mană poate avea și un gust ușor acru sau ușor amar. Aroma mierii de mană este de fructe coapte și caramel.
Ce calități nutriționale are mierea de mană?
Mierea de mană conține cantități mari de aminoacizi și de 5 până la 9 ori mai multe minerale decât mierea florală. Unul dintre cele mai importante avantaje este conținutul ridicat de vitamine: B1, B2, PP, B12 (de 16 ori mai multă decât în cazul merelor), B6, acid folic, biotină. Conținutul variat de minerale al mierii de mană determină acțiunea ei alcalinizantă. De aceea, mierea de mană este recomandată atleților și în cazul programelor de exerciții fizice pentru a preveni febra musculară și oboseala.
100 de grame de miere de mană conțin:
- Energie: 320 kcal
- Grăsimi: 0 g
- Carbohidrați: 80 g
- Proteine: 1,67 g
Care sunt beneficiile pe care ți le aduce consumul de miere de mană?
Proprietățile benefice ale mierii de mană sunt recunoscute încă din timpuri străvechi, aceasta fiind considerată un adevărat elixir. Era folosită în trecut pentru a trata multe probleme de sănătate și afecțiuni. Într-adevăr, conținutul complex de minerale, vitamine și aminoacizi esențiali determină efectul antibacterian și abilitatea de a întări sistemul imunitar.
Poate fi un avantaj pentru diabetici
Consumul de miere de mană poate fi benefic pentru diabetici, bineînțeles cu moderație. Chiar dacă este bogată în carbohidrați, mierea de mană are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare benefice în cazul acestei afecțiuni.
Hrănește sistemul nervos
Concentrația mare de minerale și aminoacizi susține funcțiile sistemului nervos. În medicina tradițională se spune că mierea de mană este și un remediu pentru insomnie.
Are rol antibacterian
Mierea de mană poate avea rol antibiotic datorită acțiunii enzimatice puternice. Aceasta stimulează producerea de hidrogen peroxid care acționează împotriva bacteriilor. Ca agent antibacterian, în cazul simptomelor de viroze respiratorii se poate folosi miere de mană. Tradițional se folosește în caz de tuse.
Are acțiune probiotică
Zaharurile speciale din compoziția mierii de mană stimulează dezvoltarea bacteriilor benefice de la nivelul colonului, acestea având roluri numeroase pentru sănătate, printre care și susținerea sistemului imunitar.
Se recomandă și în caz de anemie
Având un conținut ridicat de componente bioactive, consumul de miere de mană este deseori recomandat de apifitoterapeuți în caz de anemie, stări de oboseală și suprasolicitare.
Este potrivită pentru cei alergici la polen
Pentru că originea ei nu este florală, persoanele alergice la polen pot consuma miere de mană. Totuși trebuie ca mierea de mană să fie pură, nu un amestec.
Deși numele este asemănător, mierea de mană este diferită de mierea de Manuka. Aceasta din urmă provine din Noua Zeelandă și este preparată din florile arborelui de Manuka, având și ea numeroase proprietăți benefice.
Dezavantajele mierii de mană
Acestea provin din dificultatea producției de miere de mană. Costul mierii de mană este mai ridicat datorită dificultății transportării stupilor în zonele montane, uzurii mai rapide a albinelor, dar și din cauza faptului că fagurii nu mai pot fi folosiți pentru alte tipuri de miere.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024