Detoxifica-ti organismul cu banala papadie
Planta de taraxacum officinalis, cunoscuta popular sub denumirea de papadie, este din ce in ce mai frecvent folosita in fitoterapia moderna a cel putin 12 categorii de afectiuni. Cercetarile din domeniul biochimiei vegetale au pus in evidenta faptul ca in componenta plantei intra, pe langa vitameinele A, B, C, o serie de acizi grasi mai rari si unele substante active cu rol in profilaxia si terapia unor afectiuni specifice, cum ar fi depresia sau inapetenta sexuala.
30.04.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 23 secundeAspecte cunoscute ale terapiilor cu papadie
Efectul detoxifiant
Ceaiurile sau preparatele fitoterapeutice bazate pe extracte de frunze de papadie stimuleaza metabolismul depurativ. Aceaste procese de detoxifiere sunt favorizate de cresterea diurezei, adica a eliminarii urinei si a transpiratiei. Este binecunoscut faptul ca prin urina si transpiratie sunt eliminate din organism o mare parte din substatele toxice care altereaza buna functionare a tuturor organelor si sistemelor.
Efecte asupra sistemului digestiv
Uleiurile vegetale prezente in papadie sporesc eliminarea mai eficienta a intregului material fecal, eliberand intestinul gros de toxine care ar putea reintra in circuitul sangvin. Este cunoscut faptul ca persoanele care elimina defectuos reziduul digestiv au o rata a imbatranirii tesuturilor mai crescuta si o speranta de viata mai mica. Aceleasi uleiuri (acizi grasi) prezente in banala planta de papadie au un efect benefic asupra eliberarii de suc biliar din vezica biliara. Acest efect are drept consecinta o mai buna digestie, in special a grasimilor, cat si o absorbtie normala de colesterol. Totodata, s-a dovedit faptul ca papadia contine si principii active pentru regenerarea tesutului hepatic.
Ceaiurile de papadie favorizeaza reglarea absorbtiei de colesterol si steroli.
Acest aspect se realizeaza pe doua cai, si anume efectul direct asupra ficatului si efectul asupra proceselor de concentrare a bilei in vezica, ajustat de uleiuri. Exista insa si mecanisme directe, recent descoperite, care dovedesc implicarea unor substante pseudovitaminice in rezistenta capilarelor si venelor. In consecinta, papadia este un eficient medicament profilactic dar si curativ pentru afectiunile manifestate prin ruperi vasculare, varice, hemoroizi, impiedicand depunerile de colesterol pe interiorul peretilor vaselor de sange. Astfel, se poate spune ca terapiile cu ceai de papadie scad riscul aparitiei aterosclerozei, arteriosclerozei si infarctului miocardic sau cerebral.
Efecte benefice mai putin cunoscute ale terapiei cu papadie
Studiile recent efectuate de catre cercetatorii botanisti de la Univ. Glasgow M.C. (Scotia) au aratat ca in frunzele si sepalele florii de papadie sunt prezente si unele substante active, instabile, cu efect asupra sistemului nervos central.
Reguli pentru terapia cu papadie
- Se pot folosi ceaiuri sau preparate cu papadie si otet de mere care se gasesc in farmaciile de profil sau homeopatice.
- Curele cu ceaiuri sau produse din papadie trebuie sa fie de minim 12 zile si maxim 20.
- In timpul curei cu papadie se impune reducerea sau, si mai bine, eliminarea bauturilor spirtoase si fumatului activ sau pasiv.
- Pentru cresterea eficientei terapiei cu papadie se recomanda consumul zilnic a o lingurita de miere de salcam.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024