Detoxifierea organismului: sfaturi esentiale
O cură de detoxifiere a organismului poate face adevărate minuni după o perioadă în care ai uitat de grijile pentru silueta și ai făcut excese culinare. Nu numai că-ți va îmbunătăți digestia, redându-ți confortul abdominal, ci te va ajuta să dai jos mai ușor surplusul ponderal. De asemenea, cura de detoxifiere a organismului îți va crește nivelul de energie și vitalitate. Merită preocuparea și efortul.
07.01.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 50 secundeDetoxifierea organismului este un proces necesar de îndepărtare a rezidurilor și toxinelor acumulate în corp. Departe de a fi un remediu rapid contra kilogramelor în plus, o cură de detoxifiere îți poate ușura considerabil drumul către silueta visată. Și asta pentru că optimizează funcțiile organismului, despovarand organele interne importante, responsabile cu detoxiferea, și anume ficatul, rinichii și intestinele.
Detoxifierea organismului: primul și cel mai important pas
Pentru a nu-ți compromite demersul lăudabil, întâi de toate verifică-ți agenda și alege-ți o săptămâna în care să nu ai evenimente deosebite programate. Ne referim aici la nunți, botezuri, zile de naștere, dar și delegații, proiecte sau întâlniri importante. Unele persoane pot experimenta unele reacții de „curățare” mai puțin plăcute în primele zile ale programului de detoxifiere, care cuprind inclusiv dureri de cap, balonare și borborisme intestinale. Acestea pot apărea ca urmare a retragerii bruște a anumitor alimente, precum și datorită stimulării organelor implicate în procesul de detoxifiere. Nu te speria, aceste simptome ar trebui să dispară într-un interval de 24-48 de ore.
Nu ai voie:
- Alcool;
- Țigări;
- Produse lactate (cu excepția unui iaurt neîndulcit, îmbogățit cu acidophilus în fiecare zi);
- Zahăr, miere, sirop de arțar, îndulcitori artificiali;
- Cafea;
- Cereale: grâu (pâine, biscuiți, prăjituri, paște făinoase), secară, orz, ovăz, grâu spelta și orez;
- Fructe uscate.
Alimente și băuturi de care te poți bucura:
- Fructe și legume proaspete;
- Pește (proaspăt, la cuptor, grătar sau la conservă în apă ori ulei de măsline);
- Leguminoase, precum fasole, năut, linte;
- Ouă, de preferință organice, maximum două într-o săptămână;
- Ulei extravirgin de măsline și ulei de cocos;
- Migdale, nuci, nuci de macadamia, caju crude și nesărate;
- Semințe de susan, dovleac și floarea-soarelui;
- Ceai verde, ceai alb, ceai roșu, infuzii din plante;
- Apă plată.
Detoxiferea organismului: plan de acțiune pentru 7 zile
- Incepe-ți ziua cu un pahar de apă călduță cu suc de lămâie. Acest gest simplu „trezește” metabolismul și curăță sistemul digestiv. În fiecare dimineață, stoarce o jumătate de lămâie într-un pahar mare cu apă ușor încălzită. Ideal ar fi ca băutura să fie la temperatura corpului. Consum-o pe stomacul gol, cu cel puțin o jumătate de oră înainte de micul dejun;
- Fă-ți timp pentru mișcare. Pentru o detoxifiere completă și reușită a organismului, măsurile dietetice trebuie susținute prin activitate fizică. Dacă vrei să-ți ajuți cu adevărat corpul să se „elibereze”, croiește-ți timp pentru exerciții fizice – de preferință câte 30-45 de minute în fiecare zi. Recomandate sunt exercițiile cardio, cum ar fi spiningul, joggingul, aerobicul etc. Acestea îți cresc pulsul, accelerează fluxul limfatic și, făcându-te să te treacă toate apele, grăbesc detoxifierea organismului;
- Consumă mai multe alimente crude. Obiectivul tău în această săptămână dedicată detoxifierii ar trebui să fie acela de a crește cât mai mult raportul dintre crudități și alimentele gătite, în defavoarea acestora din urmă. În stare crudă, cele mai multe alimente, și aici ne referim mai ales la cele de origine vegetală, conțin mai multe enzime, vitamine, minerale, antioxidanți și diverși fitonutrienti valoroși în procesul de detoxifiere;
- Mestecă pe îndelete. Dacă până acum mâncai pe fugă, în zilele de detoxifierea organismului nu ai voie să faci asta. E foarte important să-ți iei răgazul necesar și să mesteci fiecare îmbucătură de 10-12 ori înainte de a trimite mai departe bolul alimentar, prin înghițire. Aplicarea tehnicilor de mindfulness la masă permite instalarea mai rapidă a senzației de sațietate, ajutându-te, astfel, să mănânci mai puțin.
- Hidratează-te corespunzător. Pentru o detoxifiere cât mai eficientă, ar trebui să bifezi un consum zilnic de aproximativ 3 litri lichid (apă + infuzii de plante). Vei sprijini detoxifierea renală dacă vei consuma infuzii de păpădie, rădăcină de urzică, gălbenele, brusture sau trifoi roșu.
- Practică periajul uscat al pielii. Cu ajutorul unui burete lufa sau al unei perii cu coadă lungă, cu peri naturali, masează-ți pielea cu mișcări circulare, ferme. Începe de la picioare, de jos în sus, apoi continuă, progresiv pe toată suprafața corpului, având grijă să eviți zona delicată a gâtului și a feței, precum și orice erupții sau inflamații cutanate. Periajul se efectuează înainte de a face dus sau baie;
- Relaxează-te. Ca programul de detoxifiere a organismului să-și atingă scopul, acesta nu trebuie abordat cu încrâncenare, ci, dimpotrivă, cu mult calm și sentimente pozitive. Folosește aceste zile pentru a-ți reduce nivelul de stres. Băile cu uleiuri esențiale care au poprietati detoxifiante, așa cum sunt cele de pachouli, lămâie, ienupăr sau geranium, sunt o modalitate simplă și sigură de restabilire a stării de armonie.
Notă: Această cură de detoxifiere a organismului este contraindicată gravidelor, persoanelor care alăptează, persoanelor în vârstă, cu hipertensiune arterială sau subponderale.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024