Diabet: consumul zilnic de ceai verde și cafea scade riscul de deces prematur
Vești bune pentru persoanele care suferă de diabet zaharat. Conform unui nou studiu, consumul zilnic de ceai verde și cafea asociază un risc de deces din orice cauză semnificativ mai mic.
02.11.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 46 secundeDe-a lungul timpului au existat mai multe studii care au pus în evidență efectele benefice ale ceaiului verde și ale cafelei asupra sănătății. Acum o echipă de cercetători niponi a analizat impactul acestor băuturi în cazul diabeticilor, iar descoperirea lor este cel puțin încurajatoare.
Timp de cinci ani, oamenii de știință au monitorizat starea de sănătate a 4.923 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2, bărbați și femei deopotrivă, a căror vârsta medie era de 66 de ani. Fiecare participant la studiu a completat constant un chestionar detaliat privind alimentele și băuturile consumate, nivelul de activitate fizică efectuată, orele de somn din fiecare noapte, consumul de țigări și alcool. Toții subiecții au făcut periodic teste de sânge și urină. De asemenea, acestora le-au fost măsurate înălțimea și greutatea și verificată tensiunea arterială.
Rezultate promițătoare
Pe parcursul studiului, un număr de 309 participanți au decedat, fie de cancer (114 cazuri), fie din cauza bolilor cardiovasculare (76 de cazuri), fie din alte motive. După ce au pus cap la cap toate datele, autorii studiului au constatat că obiceiul consumului de ceai verde și cafea s-a dovedit a fi un factor protector. Mai exact, comparativ cu cei care nu consumau nici ceai verde și nici cafea, subiecții care le consumau (fie ceai, fie cafea sau pe ambele) prezentau un risc mai mic de deces prematur, indiferent de cauză.
Consumul mai mare = riscuri mai mici
Oamenii de știință au observat că impactul consumului de ceai verde și cafea era puternic influențat de cantitate. Astfel, consumul unei cești de ceai verde pe zi asocia un risc mai mic de deces prematur cu până la 15%, consumul a 2-3 cești – cu până 27%, pe când un consum mai mare, de patru sau mai multe cești pe zi, – cu până 40%!
Situația a fost oarecum asemănătoare și în cazul cafelei: consumul a cel mult o ceașcă pe zi a asociat un risc mai mic de deces prematur cu 12%, consumul unei cești în fiecare zi – cu 19%, iar două sau mai multe cești pe zi – cu 41%.
Cea mai mare reducere a riscului de deces prematur s-a înregistrat în rândul celor care obișnuiau să bea atât ceai verde, cât și cafea. La fel, în cantități crescute. Astfel, consumatorii a 2-3 cești de ceai verde și a două sau mai multe cești de cafea pe zi prezentau un risc mai mic de deces prematur cu 51%, cei care beau patru sau mai multe cești de ceai verde plus o ceașcă de cafea aveau un risc cu 58% mai mic. Cele mai bune rezultate le-au avut pacienții cu diabet care consumau zilnic patru sau mai multe cești de ceai verde și două sau mai multe cești de cafea. În cazul lor, riscul de deces prematur era cu 63% mai mic față de cel al non-consumatorilor.
Rezultatele studiului au fost publicate recent în jurnalul științific BMJ Open Diabetes Research & Care.
Sursa: www.sciencedaily.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024