Diabetul insulino-necesitant – cum putem evita să ajungem acolo?
Diabetul zaharat este o boală metabolică care determină creșterea nivelului de glucoză din sânge (glicemie). Glucoza este principala sursă de energie pentru corpul uman, iar insulina, un hormon produs de pancreas, are rolul de a ajuta glucoza să intre în celule pentru a fi folosită pentru energie.
07.02.2022
Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secundeÎn cadrul diabetului zaharat, organismul fie nu produce insulină deloc, fie produce prea puțină, fie nu poate utiliza în mod eficient insulina produsă de pancreas.
În timp, hiperglicemia (valoarea crescută a glicemiei) poate să afecteze ochii, rinichii, nervii și alte organe. Deși diabetul zaharat nu se poate vindeca, el poate fi ținut sub control prin modificarea stilului de viață (dietă și exerciții fizice) și tratament (antidiabetice orale, medicamente injectabile noninsulinice sau insulină).
Tipurile principale de diabet zaharat sunt: tipul 1 și tipul 2.
Diabetul zaharat tip 1 (insulinonecesitant)
Diabetul zaharat tip 1 (denumit în trecut diabet juvenil sau diabet insulinodependent) este o boală autoimună. Asta înseamnă că sistemul imunitar al persoanelor afectate (de obicei copii, adolescenți și adulți tineri) atacă și distruge celulele beta din pancreas care produc insulină.
Cei diagnosticati cu acest tip de diabet necesită insulină pentru a supraviețui (de regulă 3-4 injecții pe zi sau administrată prin intermediul pompei de insulină). Fără insulină, persoanele cu diabet tip 1 vor muri din cauza hiperglicemiei în câteva zile sau săptămâni.
Diabetul zaharat tip 2
Diabetul zaharat tip 2 (denumit în trecut diabetul adultului sau diabet non-insulino-dependent) reprezintă 90-95% din totalul cazurilor de diabet.
Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat tip 2 prezintă de obicei rezistență la insulină, adică celulele din țesutul adipos, mușchi și ficat devin rezistente la acțiunea insulinei și nu pot prelua cu ușurință glucoza din sânge. Acest lucru va stimula celulele beta din pancreas să producă o cantitate mai mare de insulină, dar, în timp, rezerva pancreatică va fi epuizată, iar producția de insulină va scădea, ducând la hiperglicemie.
După cum am amintit, diabetul poate fi controlat prin dietă, mișcare și tratament. În funcție de valorile glicemiei și ale hemoglobinei glicozilate (o analiză de sânge care reprezintă media glicemiilor pe ultimele 3 luni), medicul diabetolog vă va prescrie antidiabetice orale, medicamente injectabile noninsulinice sau insulină.
Din păcate, în momentul diagnosticului, aproximativ jumătate din celulele beta din pancreas nu funcționează corespunzător, iar degradarea lor continuă cu o rată de aproximativ 4% în fiecare an. Așadar, deși majoritatea pacienților cu diabet tip 2 nu vor avea ca tratament insulina în primii ani, caracterul progresiv al bolii va face ca la un moment dat acest tratament să fie necesar, iar inceperea tratamentului cu insulină nu trebuie văzut ca un eșec.
Sfaturi utile pentru a întârzia începerea insulinoterapiei:
- să adoptați un stil de viață sănătos
- să nu fumați
- să consumați alcool cu moderație
- să faceți mișcare în fiecare zi și să încercați să ajungeți la o greutate normală
- să respectați dieta pentru diabet
- să urmați sfaturile și tratamentul prescris de medicul dumneavoastră
- să mențineți nivelul glicemiei, dar și al tensiunii arteriale și al colesterolului în țintele recomandate de medic
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024