Diabetul: raspunsuri la cele mai frecvente intrebari
Ce este si cand apare diabetul? Diabetul zaharat este definit ca o cantitate anormal de mare de zahar in sange. Diabetul zaharat tip 2 apare la varsta adulta, dar in ultima vreme il gasim si la tineri supraponderali si obezi. Cauzalitatea este multipla: mostenirea genetica, la care se adauga de cele mai multe ori o alimentatie nesanatoasa si sedentarismul. Diagnosticul se bazeaza pe existenta unei glicemii peste 126 mg/dl, realizata in doua reprize (2-3 zile interval), sau o glicemie peste 200 mg/dl, oricare ar fi momentul recoltarii probei de sange.
30.04.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 49 secunde
Cel mai adesea este descoperit cu ocazia unui bilant de sange: periodic sau inaintea unei interventii chirurgicale sau chiar in cazul unei stari generale de rau si oboseala. Sunt si situatii cand diagnosticul se pune in prezenta unei rani infectate la degetele de la picioare ce se vindeca greu, infarct miocardic sau a unui accident vascular.
De ce diagnosticul este pus de multe ori tarziu?
Pentru ca glicemiile crescute in mod progresiv nu antreneaza neaparat o simptomatologie specifica. Vechimea diabetului poate fi chiar de pana la 5-7 ani fata de momentul diagnosticului si atunci cand se ajunge la valori foarte crescute, de peste 200 mg/dl, simptomele de a urina frecvent, setea excesiva, apar ca si cum organismul, constient de pericolul excesului de zahar in sange, incearca sa se debaraseze de el.
Anuntul diagnosticului poate fi intr-o prima faza pe nedrept banalizat de catre pacient si chiar de unii medici, caci pacientul nu se simte bolnav, iar daca unul sau mai multe persoane in familia acestuia sunt diabetice, exista o oarecare “normalitate” a bolii incepand de la o anumita varsta.
Care este tratamentul?
Tratamentul acestei afectiuni implica o serie de schimbari ale stilului de viata, ale comportamentului alimentar, prezentei unei activitati fizice regulate, toate in ipoteza, de altfel neconfirmata, a unei vieti mai bune in anii ce urmeaza, la care se adauga administrarea de comprimate. Insulina nu este vitala pentru tratament, cel putin la inceput, dar poate deveni necesara pe parcursul bolii.
Exista diabet mai usor sau mai grav?
Gravitatea unui diabet nu se judeca in mod absolut dupa tipul tratamentului: comprimate, numarul injectiilor de insulina sau a dozelor de insulina, ci prin echilibrul glicemic existent, reflectat printr-o analiza a sangelui, numita hemoglobina glicozilata-Hb A1c. Daca este inferioara de 6,5-7%, ceea ce inseamna o medie a glicemiilor intre 135-150 mg/dl, diabetul nu este grav, iar riscul de complicatii grave este scazut.
Diabetul zaharat se vindeca?
Diabetul zaharat nu se vindeca iar tratamentul este cronic, adica toata viata, avand menirea sa asigure o normalizare a glicemiilor care sa evite aparitia complicatiilor sau sa incetineasaca evolutia acestora daca ele au aparut deja.
Ce e de facut?
Diabetul zaharat de tip 2 este de mult o problema de sanatate publica declarata, iar constientizarea gravitatii acestei boli este indispensabila si urgenta, cu atat mai mult cu cat prevenirea diabetului este posibila.
Preocuparea privind aceasta maladie trebuie sa fie nu numai a lumii medicale, dar si a comunitatii politice, prin politici de sanatate care sa promoveze educatia pentru sanatate in scoli, institutii de invatamant, cu implicarea si a mass-mediei.
Scopul este de a invata sau de a reinvata populatia sa se hraneasca si sa traiasca sanatos.
Medic specialist diabet si boli de nutritie
MEDCENTER Brasov
0268 424 460
5 combinații alimentare care ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
22.10.2024