Diana Oprea: “In sala de fitness sau aerobic se pot produce minuni asupra corpului tau”
Campioana mondiala la fitness, Diana Oprea a inceput sa practice gimnastica inca din copilarie, iar acum isi dedica timpul pentru a-i antrena pe cei care iubesc miscarea si vor sa-si tonifieze corpul. Indemnul ei, ca si noi sa iubim sportul si sa ne bucuram din plin de beneficiile pe care acesta le aduce organismului nostru, se regaseste in fiecare rand din interviul pe care Diana Oprea l-a acordat site-ului Slab sau Gras.
28.03.2011
Timp estimat de citire:
5 minute, 24 secunde1. Cum ai reusit sa te adaptezi la programul alimentar si sportiv extrem de strict, impus in clubul sportiv caruia te-ai alaturat in adolescenta?
Am crescut cu acest program alimentar impus de clubul sportiv de la Deva. La inceput il consideram alimentatia mea zilnica – spun la inceput deoarece am intrat in cantonamentul sportiv inca de la varsta de 7 ani. Pe atunci nu realizam cat de importanta este alimentatia in viata unui sportiv. Anii au trecut , antrenamentele erau din ce in ce mai grele, performanta a crescut si ea, iar programul alimentar s-a diversificat cu alimente de cea mai buna calitate.
Mancam din toate cate putin pentru a avea greutatea optima. Cu totii stim ca o gimnasta trebuie sa fie usoara ca un fulg pentru a putea executa elementele si exercitiile de concurs cu mare lejeritate.
In adolescenta a fost, poate, putin mai greu, deoarece organismul meu era in plina dezvoltare, insa obiectivele de performanta au jucat un rol extrem de important si astfel am reusit sa trec peste momentele dificile ce le impunea regimul alimentar.
2. Cat de des te antrenezi si ce te motiveaza sa mergi la sala?
Ma antrenez zilnic, exceptie facand zilele de weekend. Imi place sa merg la sala, iar motivatia cea mai importanta este ca tot ceea ce fac, fac pentru a fi sanatoasa, pentru buna dispozitie si pentru energia speciala pe care doar sportul mi-o ofera . In plus, trebuie sa dau un exemplu si membrilor clubului pe care il conduc, pentru ca nu poti sa convingi oamenii sa faca miscare daca tu nu faci acest lucru, la randul tau.
3. Fac romanii suficienta miscare sau suntem mai degraba o natiune sedentara?
As putea spune ca romanii sunt un popor sedentar, insa in ultimii ani am observat un interes mare al romanului de a face miscare. Indiferent de ce stil de viata are fiecare, multi dintre noi si-au facut timp pentru a face un antrenament in sala de fitness ori o clasa de aerobic.
Sunt foarte multe feluri de a face miscare: alergare, inot, schi, dans, clase de aerobic, jocuri de echipa, etc, important este sa ne alocam timp pentru o activitate de acest gen. Trebuie inteles faptul ca miscarea inseamna sanatate si ca fiecare antrenament pe care il facem este o “caramida” asezata in favoarea organismului nostru.
4. Ce le recomanzi celor care vor sa slabeasca?
Pentru cei ce doresc sa scada in greutate recomand impletirea regimului alimentar cu un program de exercitii fizice. Acestea doua functioneaza si dau rezultate optime doar daca le urmam impreuna. In ceea ce priveste miscarea, recomandarea mea este sa se efectueze exercitii cardio pentru producerea arderii grasimilor, dar si exercitii cu greutati usoare sau greutatea propriului corp pentru tonifierea musculaturii.
Pentru cei ce sunt la inceput de drum recomand ca macar primele sedinte sa fie efectuate sub stricta supraveghere a unui antrenor. Antrenorul nu are ca si scop doar realizarea unui program de antrenament adecvat organismului si scopului urmarit, dar si motivarea persoanei care apeleaza la serviciile antrenorului.
5. Persoanelor care au mai mult de 15 kg in plus le este recomandat sa mearga la sala de fitness/aerobic?
Sigur ca este recomandata sala de fitness sau aerobic pentru aceasta categorie de persoane. In aceste locuri se pot produce minuni asupra corpului lor, insa as recomanda ca antrenamentele sa fie concepute si asistate de un antrenor. Acesta va sti intotdeauna ce metode sa adopte pentru ca persoana in cauza sa obtina rezultatele dorite.
Un aspect deosebit de important este faptul ca antrenorul nu este in permanenta alaturi de tine – aici ma refer la orele petrecute in afara salii de antrenament -, iar persoana care doreste sa slabeasca are nevoie de vointa pentru a urma o dieta alimentara stricta pentru a-si atinge obiectivul.
6. Care sunt cei mai importanti factori care ne ajuta sa alegem sala de fitness la care mergem?
Experienta antrenorilor, calitatea serviciilor pe care le ofera sala de fitness, calitatea aparatelor de fitness, atitudinea profesionala a personalului, curatenia din cadrul clubului si, nu in ultimul rand, atmosfera sportiva.
7. Ce secrete de alimentatie ai?
Nu am secrete alimentare si nici nu am avut vreodata. Incerc sa mananc cat se poate de sanatos. Adopt un regim alimentar bazat pe proteine, legume, fructe si un procent relativ mare de carbohidrati. Compensez insa cu antrenamentele zilnice si astfel imi tin sub observatie permanenta greutatea.
8. Este indicat sa mancam inainte sau dupa antrenament?
Mesele copioase nu isi au locul in imediata apropiere a antrenamentelor, insa cu 30 minute-1 ora inainte putem consuma o banana, un iaurt, un baton proteic, cereale sau un shake proteic. La sfarsitul unui antrenament, chiar daca simtim o senzatie de foame accentuata este bine sa evitam alimentele grele. Odata consumate, toate caloriile pierdute in timpul efortului vor fi puse la loc. Putem opta pentu o salata, peste, legume, produse lactate. De asemenea, e necesar sa consumam apa pe tot parcursul zilei, nu doar atunci cand ne este sete, evitand astfel deshidratarea organismului.
9. Consideri ca suplimentele alimentare ne ajuta in vreun fel sa slabim sau sunt doar strategii comerciale?
Traim in era fast-food, in era alimentelor modificate, in era in care un pui creste mult mai repede decat ar fi normal, traim intr-o era in care este imposibil sa oferi organismului tau tot ce are nevoie doar prin alimentele consumate. Daca iti alegi corect suplimentele alimentare, acestea pot fi de un real folos.
Ca in orice industrie, exista si multe firme care iti vand “luna de pe cer”, asa ca este important ca inainte sa consumi un supliment nutritiv sa ceri sfatul unui specialist. Am vazut multi oameni care datorita suplimentelor nuntritive au ajuns la rezultatul dorit.
10. Ce mesaj ai vrea sa le transmiti cititorilor Slab sau Gras?
Sloganul pe care il folosesc foarte des este “Bucurati-va de sport!”. Le transmit tuturor cititorilor sa faca miscare, indiferent de ce ramura aleg sa practice. Sportul inseamna sanatate si cu totii avem nevoie de ea pentru a putea duce la bun sfarsit orice actiune intreprindem. Sportul este singurul drog bun pentru organism!
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019