Dieta 5:2 – ce este, cum se ține, reguli și recomandări
Unul dintre principalele aspecte de care se plâng mulți dintre cei care intră la dietă se referă la faptul că le este dificil să respecte rigorile specifice fiecărui regim cu privire la alimentele care trebuie consumate sau evitate, orele fixe pentru servirea mesei sau limitarea numărului de calorii. În această privință, dieta 5:2 are mai puține „reclamații” pentru că este mai permisivă și se bazează în principal pe respectarea numărului normal de calorii recomandate zilnic, decât pe înfometare și impunerea unor anumite alimente.
02.07.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 18 secundeDe aceea dieta 5:2 este o opțiune pe care o aleg tot mai multe persoane care vor să mai dea jos din kilogramele în plus, fiind totodată și un mod eficient de a trece la o alimentație sănătoasă și echilibrată. Dacă și tu ți-ai propus unul din aceste obiective, îți prezentăm în cele ce urmează toate informațiile pe care trebuie să le știi despre dieta 5:2, în speranța că îți vor fi de ajutor să găsești soluția potrivită.
Ce înseamnă dieta 5:2
Dacă te întrebi ce semnifică denumirea acestei diete, explicația este foarte simplă și te face să înțelegi mai ușor care este principala regulă de care trebuie ții cont. Mai exact, dieta 5:2 face referire la cele 7 zile ale săptămânii împărătite în 5 zile în care poți să mănânci normal fără însă a depăși numărul de calorii necesar organismului, și alte două zile în care trebuie să reduci aportul caloric la un sfert din strictul necesar.
Așadar, dieta 5:2 promovează o alimentație normală fără excese iar singurele zile în care trebuie să te abții cumva de la mâncare sunt cele două, în care se impune să tai din calorii.
Pentru că tot am folosit multe cifre în acest capitol trebuie să mai precizăm faptul că numărul de calorii necesar zilnic este de 2.000 în cazul femeilor și 2.500 în cazul bărbaților, aceasta fiind cantitate pe care organismul o folosește zilnic pentru a produce energia necesară. Prin urmare, în dieta 5:2 trebuie să consumi 5 zile pe săptămână cel mult 2.000 sau 2.500 de calorii, iar două zile trebuie să te rezumi la 500 sau 625 de calorii. Evident, nu trebuie să te limitezi strict la aceste valori însă ideea este să nu exagerezi în zilele permisive iar în cele două zile să te străduiești să mănânci cam un sfert din cât o faci într-o zi normală
Cum se ține dieta 5:2
Pe lângă regula principală pe care ți-am prezentat-o deja, dieta 5:2 mai impune câteva condiții de care e bine să ții cont pentru a spera la rezultatele dorite. Acestea se referă la cele două zile în care trebuie să reduci aportul caloric, care nu trebuie să fie consecutive, ci despărțite de cel puțin o zi. De asemenea, cele două zile nu trebuie să fie aceleași în fiecare săptămână, astfel că le poți schimba după cum dorești, ținând cont și de recomandarea dinainte. Datorită acestor două reguli, dieta 5:2 este considerată mai degrabă permisivă decât restrictivă întrucât îți permite să îți faci planul alimentar după cum dorești. Totodată, este și ușor de ținut dat fiind faptul că cele două zile cu aport caloric scăzut nu trebuie să fie consecutive, iar în celelalte 5 nu trebuie să îți faci griji că vei răbda de foame din moment ce organismul primește toate caloriile de care are nevoie.
Teoretic, poți mânca orice atât timp cât nu depășești numărul de calorii, însă și în dieta 5:2 se recomandă alimentația sănătoasă așa că nu trebuie să abuzezi de alimentele cu multă grăsime, sare sau zahăr adăugat, cele procesate industrial sau produsele tip fast-food. Baza trebuie să o constituie fructele și legumele, cerealele integrale, carnea slabă, leguminoasele, peștele gras, lactatele degresate, nucile și semințele. Acesta au un conținut caloric mai redus, așa că pot fi consumate în cantități mai mari, dar sunt o sursă importantă de nutrienți esențiali și alte substanțe benefice pentru organism.
Ce rezultate are dieta 5:2
Pentru ca dieta 5:2 să funcționeze este recomandat să o ții cel puțin 3 luni, după care efectele vor deveni vizibile atât asupra siluetei cât și a stării de sănătate. La început, diata 5:2 poate părea dificilă mai ales în cele două zile cu puține calorii. Pentru cine nu este obișnuit, senzația de foame este foarte pronunțată iar pentru a-i putea face față e recomandat să bei multe lichide și să consumi cereale integrale, fructe și legume, care sunt bogate în fibre ce rămân mai mult timp în stomac și mențin senzația de sațietate. Treptat, organismul se va obișnui cu acest regim iar dieta 5:2 va deveni mult mai „suportabilă”.
Dacă vei ține cont de regulile pe care ți le-am enumerat mai sus, la finalul celor trei luni poți slăbi cel puțin 5 kilograme, însă beneficiile nu se opresc aici. Dieta 5:2 poate duce și la o scădere a nivelului de colesterol cu aproximativ 20% datorită scăderii aportului de grăsimi saturate și grăsimi trans, constituind totodată și o foarte bună cură de detoxifiere. În același timp, dieta 5:2 contribuie și la reglarea funcțiilor metabolice, îmbunătățind sensibilitatea la insulină a receptorilor celulari. În acest mod celulele absorb mai eficient glucoza din sânge, pe care o transformă în energie, menținând astfel glicemia în limite normale și prevenind apariția diabetului zaharat de tip 2.
Nu în ultimul rând, după cele 3 luni de dietă 5:2 organismul se obișnuiește cu acest regim și astfel nu vei mai simți nevoia de a mânca mai mult decât ai nevoie într-o zi și totodată va scădea apetitul pentru alimente mai puțin sănătoase.
Când nu este recomandată dieta 5:2
Cu toate beneficiile sale, există și câteva contraindicații referitoare la dieta 5:2, întrucât în anumite situații aceasta poate face mai mult rău decât bine. În primul rând, trebuie spus că dieta 5:2 nu este pentru copii și adolescenți pentru că restricțiile alimentare le pot afecta creșterea și dezvoltarea. În cazul lor, dacă există probleme de greutate, accentul trebuie pus pe o alimentație sănătoasă și echilibrată, nu pe cure de slăbire. De asemenea, femeile însărcinate și cele care alăptează nu trebuie să apeleze la dieta 5:2 întrucât în situația lor organismul are nevoie de un aport sporit de substanțe nutritive, nicidecum de limitarea și reducerea acestuia. În acest caz, o astfel de dietă poate afecta dezvoltarea fătului sau a copilului nou-născut alăptat la sân.
Nici pacienții cu diabet de tip 1 și alte afecțiuni care impun un regim alimentar strict nu trebuie să apeleze la dieta 5:2, care le poate influența negativ evoluția bolii. Totodată, această dietă poate cauza probleme și pacienților care suferă de boli conice sau diferite tulburări alimentare, motiv pentru care este recomandată o discuție prealabilă cu medicul în privința oportunității unui astfel de regim.
Nu te aștepta de la dieta 5:2 să facă minuni dacă nu o ajuți și tu în acest sens, pentru că nu este suficient să îi urmezi regulile și să aștepți o transformare spectaculoasă în doar 3 luni. Așa cum am mai spus, este important și ce mănânci în această perioadă, iar în afară de meniul zilnic trebuie să te concentrezi și asupra altor aspecte. Mișcarea este unul dintre ele, întrucât constituie una din cele mai eficiente metode de a arde calorii. Astfel, prin dietă reduci aportul caloric și eviți acumularea de kilograme în plus, iar cu ajutorul mișcării determini organismul să producă mai multă energie. Pentru aceasta, apelează le rezervele de grăsime pe care le topește, în condițiile în care caloriile pe care le primește se rezumă la strictul necesar. Este recomandat să faci mișcare în cele 5 zile mai permisive ale dietei și să profiți de cele două zile cu restricții pentru a te odihni și a-i da organismului posibilitatea să se recupereze supă efort.
Pentru că tot am adus vorba, este important să ai și un program de odihnă pe care să-l respecți zilnic și care să includă cel puțin 7-8 ore de somn, cu mers la culcare și trezire la ore fixe.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024