Dieta alcalină, meniu pentru o săptămână
Dieta alcalină este promovată ca regim eficient pentru îmbunătățirea stării de sănătate și chiar pentru prevenirea și ameliorarea unor boli printre care se numără și cancerul. Cu toate că meniul dietei alcaline include alimente sănătoase, beneficiile promovate de susținătorii săi nu au fost până acum confirmate cu dovezi științifice elocvente. Ceea ce se poate spune cu certitudine este faptul că meniul dietei alcaline respectat zilnic are darul de a reduce nivelul de aciditate din organism, aducând astfel anumite beneficii pentru sănătate și ajutând totodată la pierderea câtorva kilograme în plus.
22.02.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 15 secundeÎn acest articol îți vom arăta ce tipuri de alimente pot fi incluse în meniul dietei alcaline și îți vom prezenta o sugestie de astfel de meniu pentru o săptămână.
Pe ce se bazează meniul dietei alcaline
Principiul de bază al dietei alcaline constă în consumul preponderent de alimente care nu au și nu produc aciditate, având un pH mai mare de 7, care este valoarea neutră. Acest principiu este inspirat de o teorie apărută pe la 1800, conform căreia aciditatea crescută din organism este cauza multor probleme de sănătate, care pot fi prevenite și combătute prin creșterea pH-ului, consumând alimente alcaline.
Așadar, meniul dietei alcaline include cu preponderență alimente cu un pH crescut, însă totodată nu le exclude nici pe cele cu un nivel scăzut de aciditate, pentru a echilibra nivelul pH-ului, fără a coborî însă sub pragul de 7, care delimitează soluțiile acide de cele bazice sau alcaline.
Din meniul dietei alcaline nu trebuie să lipsească fructele, legumele, leguminoasele, nucile și semințele, fiind acceptate și uleiurile vegetale, care au un pH neutru. De evitat sunt carnea de orice fel – inclusiv peștele, lactatele, ouăle, produsele de panificație – mai ales cele din făină rafinată.
Deși au un anumit grad de aciditate, citricele și roșiile sunt și ele acceptate în meniul dietei alcaline, cu condiția de a fi consumate în cantități mici și întotdeauna împreună cu alte alimente cu pH crescut.
Cum se alcătuiește meniul dietei alcaline
Trecerea bruscă de la alimentația normală la cea bazată pe alimente alcaline poate fi dificilă, astfel că organismul are nevoie de o perioadă în care să se adapteze treptat. De acest lucru trebuie să ții cont atunci când îți alcătuiești meniul dietei alcaline, care trebuie să conțină în primele zile și alimente cu aciditate, a căror pondere se reduce treptat. Perioada de acomodare durează o săptămână, după care se elimină alimentele care conțin făină, dulciurile, condimentele iuți și alcoolul.
Meniul dietei alcaline poate include de două ori pe săptămână pește, carne slabă, ouă, fulgi de ovăz și iaurt degresat
Cum arată un meniu de dietă alcalină pentru o săptămână
Așa cum am promis, continuăm cu o sugestie de meniu specific dietei alcaline pentru a doua săptămână, pe care o poți respecta întocmai sau căreia îi poți aduce modificări, conform propriilor preferințe și recomandărilor făcute în capitolul anterior.
Meniu de dietă alcalină pentru luni
- Mic dejun: smoothie cu spanac, avocado, lapte de migdale și banane;
- Gustare: felii de măr cu unt de arahide;
- Prânz: salată verde cu avocado și năut fiert;
- Gustare: iaurt degresat cu fructe de pădure;
- Cină: somon la cuptor cu legume.
Meniu de dietă alcalină pentru marți
- Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte de migdale și fructe de pădure;
- Gustare: humus cu morcov ras;
- Prânz: tocană de linte;
- Gustare: mix de nuci și semințe;
- Cină: tofu la grătar cu legume sote.
Meniu de dietă alcalină pentru miercuri
- Mic dejun: omletă cu spanac și roșii cherry;
- Gustare: un măr;
- Prânz: salată de fasole albă cu ceapă verde, pătrunjel și zeamă de lămâie;
- Gustare: fructe uscate;
- Cină: piept de pui la cuptor cu legume.
Meniu de dietă alcalină pentru joi
- Mic dejun: budincă din semințe de quinoa și lapte de migdale, cu fructe de pădure;
- Gustare: o clătită cu banane;
- Prânz: salată orientală cu cartofi, ceapă, măsline, salată verde, ridichi și zeamă de lămâie;
- Gustare: iaurt degresat cu fructe;
- Cină: supă cremă de legume.
Meniu de dietă alcalină pentru vineri
- Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte de migdale, fructe uscate și nuci;
- Gustare: un grapefruit;
- Prânz: supă de linte cu crutoane;
- Gustare: un baton proteic;
- Cină: somon la cuptor cu sparanghel.
Meniu de dietă alcalină pentru sâmbătă
- Mic dejun: smoothie cu spanac, kiwi și iaurt degresat;
- Gustare: o banană;
- Prânz: Șnițele de soia cu tofu, coapte la cuptor;
- Gustare: fructe de pădure cu sirop de arțar sau o linguriță de miere;
- Cină: piept de pui la grătar cu garnitură de legume.
Meniu de dietă alcalină pentru duminică
- Mic dejun: clătite cu banane sau fructe de pădure;
- Gustare: fructe, la alegere;
- Prânz: salată de roșii cu castraveți, ardei și ceapă;
- Gustare; mix de nuci se semințe;
- Cină: salată verde cu quinoa, castraveți, roșii cherry, ceapă verde și ulei de măsline.
Cât de sănătoasă este dieta alcalină
Ținând cont de faptul că include cu precădere alimente de origine vegetală, dieta alcalină poate fi considerată benefică pentru sănătate, asigurând un aport sporit de vitamine, minerale antioxidanți și fibre alimentare. Pe lângă susținerea funcțiilor organismului, alimentele specifice dietei alcaline contribuie la reducerea stresului oxidativ generat de radicalii liberi și la îmbunătățirea digestiei, datorită aportului sporit de fibre.
În același timp, alimentele care predomină în meniul dietei alcaline au un aport caloric scăzut sau moderat, așa că un astfel de regim ajută la pierderea kilogramelor în plus și totodată previne creșterea în greutate.
Pe de altă parte, dieta alcalină limitează drastic consumul alimentelor ce pot provoca probleme din cauza grăsimilor saturate care contribuie la creșterea nivelului de colesterol în sânge, implicit a riscului de boli cardiovasculare. Este vorba de carne și lactate, care sunt acceptate în cantități mici, astfel că aportul de grăsimi saturate devine unul nesemnificativ. La fel stau lucrurile și în cazul produselor de panificație și al dulciurilor, care au un aport caloric ridicat și favorizează excesul ponderat dar și apariția diabetului. Și acestea pot fi prezente doar în cantități mici în meniul dietei alcaline, astfel că riscurile pe care le reprezintă pentru sănătate sunt ca și inexistente.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024