Dieta alcalină, slăbire și vindecare
O alimentație bogată în alimente ce produc aciditate în organism duce la dezechilibrarea întregului organism și poate produce diferite afecțiuni, printre care se numără obezitatea, oboseala cronică, alergiile, bolile cardiovasculare și cancerul, conform unor teoreticieni. Să fie dieta alcalină cea mai bună soluție pentru a slăbi și a-ți vindeca întregul organism?
07.11.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 15 secundeRobert Young, autorul a mai multe cărți de medicină alternativă și nutriție, a conceput dieta alcalină ca mod de viață sănătoasă și îndelungată, câștigând, de-a lungul anilor, numeroși susținători. În cartea “The pH Miracle”, Young susține că pH-ul organismului uman este responsabil de îmbolnăvire sau vindecare, iar acesta trebuie menținut la un nivel cât mai alcalin, prin intermediul unei diete cât mai puțin sau chiar deloc acide și limitarea stresului. Un astfel de stil de viață ar duce la echilibrarea organismului, la pierderea kilogramelor în plus și la vindecarea altor boli legate de aciditate.
Conform lui Young, simptomele faptului că nivelul pH-ului din organismul tău este prea acid sunt următoarele: lipsa de energie, congestie nazală, gripe și răceli frecvente, anxietate, nervozitate, dureri de cap și, doar în cazul femeilor, chisturi ovariene. Pentru a contracara toate aceste neplăceri și a preveni afecțiuni complexe, dar și pentru a slăbi, susținătorii dietei alcaline aleg să consume doar alimente alcaline, evitându-le pe cele acide.
Alimente alcaline (permise):
- Fructe: avocado, grapefruit, rubarbă, limetă, lămâie;
- Legume: varză, salată, sparanghel, ceapă, conopidă, ridichi, morcovi, mazăre, dovlecei, castraveți, usturoi, păstăi, vlăstari, roșii;
- Grăsimi vegetale: avocado, ulei de cânepă, ulei de măsline, ulei de luminița nopții;
- Semințe și fructe oleaginoase: migdale, in, linte, semințe de dovleac, semințe germinate (soia, alfalfa, grâu, broccoli, humus, tahini), semințe de floarea soarelui;
- Băuturi: sucuri verzi (din vlăstari), sucuri din legume, apă plată, apă cu lămâie, borș natural, lapte de soia neîndulcit, lapte de migdale, ceai din plante.
Dieta alcalină este una destul de restrictivă, în sensul că poți mânca doar anumite alimente, mai precis cele menționate mai sus, însă partea bună este că poți realiza combinații ingenioase și salate delicioase, care sunt foarte potrivite pentru sezonul cald sau după o zi grea, când nu ai chef să gătești ceva complicat.
Chiar dacă unele alimente recomandate în dieta alcalină au un pH acid, Young susține că acestea, în combinație cu acidul gastric, au un efect alcalin asupra organismului – deci, pot fi consumate în cadrul dietei alcaline.
În dieta alcalină tot ce ai de făcut este să mănânci cât mai multe salate, semințe și fructe oleaginoase, legume crude și să bei cel puțin 2 litri de apă plată pe zi. Poate părea dificil, însă dacă îți soliciți un pic imaginația, poți crea rețete culinare sănătoase și gustoase, cum ar fi, de exemplu, o salată de crudități cu migdale presărate deasupra.
Alimente acide, de evitat în dieta alcalină:
- Carne: pui, vită, fructe de mare, pește (cu toate că poți mânca uneori somon, datorită conținutului bogat de antioxidanți omega 3), miel, curcan, porc;
- Lactate: brânză, smântână, lapte, iaurt, înghețată;
- Grăsimi: margarină, ulei de porumb, grăsimi săturate, uleiuri hidrogenate, ulei de floarea soarelui;
- Băuturi: bere, băuturi carbogazoase, cafea, sucuri de fructe, ceai (în afară de cel din plante);
- Dulciuri și alimente ambalate: dulciuri, conserve, ciocolată, fast food, supă instant, mâncăruri preparate la cuptorul cu microunde;
- Altele: alune, fistic, îndulcitori, condimente, suc de roșii, maioneză, ouă, miere, sos de soia, oțet, pâine albă, paste din făină albă, orez.
Text: Raluca Mateescu
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024