Dieta anabolica nu-ti „topeste” masa musculara
Mai putine kilograme nu inseamna intotdeauna ca ai slabit eficient. In cazul multor diete, mai ales daca nu faci sport, exista victime colaterale: odata cu grasimea se diminueaza si masa musculara. Dieta anabolica a fost gandita pentru a evita acest fenomen, de aceea, cu ajutorul ei tintesti doar depozitele adipoase, iar masa musculara ramane intacta.
29.05.2014
Timp estimat de citire:
3 minute, 24 secundeAfla mai multe despre dieta anabolica, o dieta care te ajuta sa slabesti sanatos, protejandu-ti masa musculara.
Dieta anabolica a fost dezvoltata de medicul Mauro Di Pasquale, campion mondial in 1981 la ridicarea de greutati. Principiile acestei diete sunt diferite de oricare alta metoda de slabire pentru ca nu este gandita doar cu scopul pierderii in greutate ci, simultan, pentru sustinerea dezvoltarii musculare. Acest avantaj se explica prin faptul ca dieta anabolica a fost adresata initial sportivilor de performanta. Dupa multi ani de rezultate in mediul sportiv medicul Mauro Di Pasquale a recomandat-o publicului larg prin intermediul cartilor publicate.
Stimuleaza hormonii care ajuta slabirea
Scopul declarat al acestei diete este sa te ajute sa dezvolti musculatura arzand grasimea. Orice persoana care a implinit 18 ani si care nu sufera de o boala cronica sau acuta, poate urma aceasta dieta, combinata, sau nu, cu un plan de exercitii fizice. Efectul pozitiv este dat de faptul ca maximizeaza actiunea hormonilor anabolizanti din organism. Mai exact, dieta creste nivelul de testosteron, pe cel al hormonilor de crestere si mentine la un nivel optim insulina. Toti acesti hormoni sunt implicati activ in cresterea si in regenerarea musculara. Spre deosebire de dietele bazate pe carbohidrati, care mentin un nivel de insulina ridicat in organism, dar scazut de testosteron si de hormoni de crestere, dieta anabolica are avantaje evidente in arderea grasimilor si inlocuirea lor cu masa musculara.
Schimba ritmul arderilor
Teoria care sta la baza acestei diete este aceea ca un consum crescut de carbohidrati nu ajuta foarte mult in procesul de slabire. Desi sunt folositi de organism drept sursa de energie, un consum constant determina corpul sa nu-si utilizeze din rezervere de grasime pentru arderi, ci sa foloseasca exclusiv ceea ce primeste din hrana. Medicul Di Pasquale sustine ca in lipsa carbohidratilor, nu ne va lipsi energia. Singurele dificultati vor fi temporare, pana cand organismul va face trecerea de la productia de energie pe baza de carbohidrati la productia de energie pe baza propriilor depozite de grasime. Inventatorul dietei anabolice sustine ca, odata produsa aceasta schimbare, grasimea din corp va deveni principala sursa pentru arderile din organism, de unde si accelearea procesului de slabire, in timp ce hrana ingerata va sustine dezvoltarea musculara.
Procesul de schimbare a sursei arderilor dureaza o saptamana, perioada in care te poti simti obosit si poti avea migrene usoare. Dupa aceasta perioada, nivelul de energie iti va reveni la normal sau va fi mai crescut decat in mod obisnuit si orice alt tip de disconfort va disparea.
Cum sa tii dieta anabolica
Dieta anabolica propune hrana foarte saraca in carbohidrati in timpul saptamanii, adica doar 30 de grame din totalul mancarii zilnice si bogata in carbohidrati in cele 2 zile de weekend. Mai exact, in timpul sapamanii vei avea 5 zile de hrana abundenta in proteine si grasimi si saraca in carbohidrati, iar in weekend, cantitati mari de carbohidrati, grasimi in cantitati moderate si putine proteine. Proportiile recomandate de creatorul dietei pentru zilele saptamanii sunt urmatoarele: 55-60% grasimi, 30-35% proteine si cele 30 de grame de carbohidrati.
Exemplu de meniu
In timpul saptamanii
Masa 1
3 oua prajite
4 felii de bacon
Masa 2
60 de grame salam pepperoni
60 de grame de branza mozarella
Masa 3
230 de grame de friptura
60 de grame de branza americana
Masa 4
2 cremvursti de pui
o lingura de mustar
Masa 5
230 grame de friptura de vita
3o grame de branza americana
salata verde
Masa 6
O jumate de cana de nuci
Meniu de weekend
Masa 1
3 clatite cu dulceata
Masa 2
1 felie de paine cu unt de arahide
1 banana
Masa 3
1 cana de orez brun
300 grame de cartofi dulci
Masa 4
1 friptura de vita, poate fi servita tip sandvis
O portie de piure de fasole
Masa 5
Spaghete cu sos marinara
1 cana de fasole verde
1 ceasca de salata cu dressing de iaurt
Masa 6
O felie de pandispan
4 capsune
Livia Lucan
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024