Dieta calugarilor de la Muntele Athos
Calugarii de la Muntele Athos traiesc cu 10 ani mai mult decat grecii de rand si nu sufera de cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer sau diabet. Nu fac excese alimentare, nu consuma carne si tin toate zilele de post din an, iar dieta lor speciala, derivata din cea mediteraneeana, pare sa stea la baza longevitatii si sanatatii lor.
07.07.2014
Timp estimat de citire:
2 minute, 30 secundeCalugarii de la Muntele Athos au o dieta sanatoasa care le sporeste longevitatea. Afla mai multe despre aceasta!
Muntele Athos se afla pe unul dintre cele trei brate cunoscute romanilor ca Halkidiki, o zona splendida, scaldata de apele Marii Egee. Dieta mediteraneana, specifica zonei, este una dintre cele mai sanatoase diete din lume, insa se pare ca la Muntele Athos s-a descoperit un stil de a manca si mai sanatos. O noua carte, intitulata The Mount Athos Diet, ne detaliaza meniul calugarilor de la Muntele Athos.
3 zile de moderatie, 3 zile de post, 1 zi de ospat
Formula acestei diete este cat se poate de simpla si poate fi adaptata in zilele saptamanii pe care le doresti, in functie de stilul tau de viata. Ideal este ca, timp de 3 zile pe saptamana, sa mananci moderat, 3 zile sa tii post (fara niciun fel de produse de origine animala) si intr-o singura zi a saptamanii te poti ospata cu ce iti doresti.
Calugarii de la Muntele Athos au cel putin 100 de zile de post pe an, in care nu consuma niciun produs de origine animala, vin sau ulei de masline.
In zilele de moderatie:
- Este permisa o alimentatie sanatoasa, in stil mediteraneean, bazata pe alimente proaspete, sarace in grasimi.
- Pe langa fructe, legume, seminte, nuci, leguminoase, poti consuma lactate, ulei de masline, peste, fructe de mare, pui si oua.
- Sunt interzise, ca si in zilele de post, zaharul, alimentele procesate si carnea rosie.
- Este permis consumul a doua pahare mici de vin rosu.
Exemplu de meniu pentru o zi:
Mic dejun: piersici coapte la gratar cu iaurt grecesc
Pranz: supa de morcovi si coriandru
Cina: salata de pui cu dressing de iaurt grecesc si un pahar de vin rosu
Gustari: un patrat de ciocolata neagra, fructe si stick-uri de legume
In zilele de post:
- Nu ai voie sa consumi produse lactate, peste, carne, alcool, oua sau ulei.
- Sunt permise doar portiile mici de fructe, legume, fructe oleaginoase (nuci, fistic, alune, caju, migdale, nuci pecan), seminte si leguminoase (linte, fasole, naut, mazare).
Exemplu de meniu pentru o zi:
Mic dejun: muesli
Pranz: supa-crema de linte
Cina: cartof copt cu morcovi
Gustare: un bol mic cu fructe de padure, nuci si seminte
In mod traditional, calugarii de la Muntele Athos nu consuma deloc carne, mananca foarte putine lactate, peste doar in zilele de ospat si beau putin vin rosu produs local, in podgoriile de pe dealurile grecesti. Dieta popularizata in carte permite, totusi, consumul de carne de pui si sunt mai putine restrictii decat cele pe care le urmeaza calugarii.
In ziua de ospat:
- Este permis consumul oricarui aliment dorit, insa cu atentie la cantitate si la dimensiunea portiilor.
Raluca Baciu
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024