Dieta celor 5 factori – ce este și cum te ajută
Dacă ești în căutare unui plan de alimentație care să te ajute să slăbești și să îți menții silueta fără să te înfometezi și fără să renunți la micile plăceri culinare, dieta celor 5 factori s-ar putea să fie ceea ce îți dorești.
17.05.2023
Timp estimat de citire:
8 minute, 3 secundeAceasta îți permite să alegi alimentele pe care le preferi, ținând cont însă de anumite reguli, iar pentru a o urma nu trebuie să cântărești fiecare fel de mâncare și nici să calculezi caloriile ori de câte ori te așezi la masă. De asemenea, dieta celor 5 factori îți acordă și o „zi de grație” pe săptămână, în care poți mânca absolut orice îți dorești.
În plus, te poți lăuda că urmezi același regim cu niște vedete cunoscute în întreaga lume, care au declarat de mai multe ori în interviuri și alte apariții publice că dieta celor 5 factori le ajută să se mențină în formă.
Care este originea dietei celor 5 factori
Dieta celor 5 factori a apărut pe platourile de la Hollywood, odată cu pregătirile pentru turnarea filmului Catwoman. Halle Berry, actrița din rolul principal al filmului, și-a dorit să fie în formă maximă pentru filmări, astfel că a apelat la ajutorul unui antrenor personal pe nume Harley Pasternak, cunoscut și prin calitatea sa de prezentator TV.
Ulterior, acesta a publicat în 2005 o primă carte în care vorbește despre dieta celor 5 factori, pe baza experienței avute cu protagonista din Catwoman, urmată apoi de noi apariții publicistice pe aceeași temă.
Fiind vorba de un personaj cunoscut printre vedetele de la Hollywood, planul alimentar propus de Harley Pasternak a devenit tot mai popular în rândul acestora.
Așa se face că personalități din lumea filmului și a muzicii precum Rihanna, Jessica Simpson, Lady Gaga, Megan Fox, John Mayer, Alicia Keys și multe altele au apelat la dieta celor 5 factori și nu s-au sfiit să facă publică această decizie, lăudând totodată rezultatele obținute.
Lesne de înțeles că o astfel de publicitate a dus la creșterea popularității dietei celor 5 factori și în rândul publicului larg, devenind la momentul actual unul din cele mai cunoscute planuri de alimentație pentru slăbit și menținere a greutăți în limitele normale.
În ce constă dieta celor 5 factori
Deloc surprinzător, regulile dietei celor 5 factori gravitează în jurul cifrei 5. Această cifră vizează mai multe aspecte care trebuie avute în vedere, începând cu numărul de mese, continuând cu numărul de alimente și nutrienți, minutele de exerciții fizice și durata totală a dietei.
Astfel, conform regulilor descrise de Harley Pasternak în cărțile sale pe acest subiect, dieta celor 5 factori presupune consumul a 5 mese pe zi, care să conțină toate cele cinci elemente nutriționale esențiale, respectiv carbohidrați cu indice glicemic scăzut, proteine, fibre, grăsimi nesaturate și lichide. Poți alege orice alimente care răspund acestei cerințe, însă o altă regulă este ca prepararea rețetelor să nu dureze mai mult de 5 minute. De asemenea, nu trebuie să consumi mai mult de 5 tipuri de alimente la o masă, iar salatele și alte feluri complexe nu trebuie să conțină mai mult de 5 ingrediente.
Dieta celor 5 factori nu se referă doar la alimentație, ci prevede reguli și în ceea ce privește activitățile fizice, care vin în completarea meselor sănătoase. Conform acestor reguli, în perioada dietei trebuie să practici de 5 ori pe săptămână 5 exerciții fizice, timp de 5 minute, având și de această dată libertatea de a alege ce tip de mișcare vrei să faci. Poți alterna exercițiile cardio cu cele de fitness și forță, cel mai important fiind să faci mișcare de 5 ori pe săptămână, timp de 5 minute.
Ca durată, dieta celor 5 factori trebuie să se întindă pe parcursul a 5 săptămâni, timp în care poți beneficia de 5 „zile de grație”. Mai exact, în fiecare săptămână îți poți alege o zi în care să mănânci ce dorești, fără a ține cont de regulile referitoare la alimentație.
Care sunt beneficiile dietei celor 5 factori
După cum vezi, regulile dietei celor 5 factori nu sunt deloc drastice și nu trebuie să îți faci probleme că te vei înfometa (e vorba de 5 mese pe zi, totuși) sau că cele 5 minute de exerciții fizice (25 pe săptămână) te vor epuiza.
Organismul se va adapta ușor noului regim, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Datorită consumului echilibrat de nutrienți, organismul va avea la dispoziție strict resursele energetice necesare, fără a mai rămâne rezerve depozitate sub formă de grăsime. În ceea ce privește rezervele deja formate, acestea se vor consuma datorită exercițiilor fizice care necesită un consum mai mare de energie.
În acest mod, se îmbunătățește și metabolismul, diminuându-se riscul unor afecțiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare, datorate excesului ponderal și sedentarismului.
Totodată, dieta celor 5 factori ajută la tonifierea mușchilor și creșterea rezistenței la efort, îmbunătățind și starea psihică datorită endorfinelor eliberate în timpul exercițiilor fizice.
Meniuri recomandate în dieta celor 5 factori
Cel mai bun mod de a împărți cele cinci mese pe zi impuse de dieta celor 5 factori constă în respectarea celor 3 mese principale, la care se adaugă două gustări intre micul dejun si prânz, respectiv între prânz și cină.
Combinațiile alimentare permise de dieta celor 5 factori sunt extrem de multe și variate astfel că nu le putem include pe toate în acest articol.
Ne vom rezuma însă la câteva sugestii de meniu pentru cele cinci mese de pe parcursul unei zile.
Micul dejun
Micul dejun este considerat ce mai importantă masă a zilei, iar pe lista de alimente care pot fi consumate cu această ocazie poți include cereale integrale, pâine prăjită, avocado, iaurt degresat, omletă de albușuri, fructe proaspete, roșii, salată, ardei și alte legume crude.
Prima gustare
Masa dintre micul dejun și prânz este una mai puțin copioasă, ocazie cu care poți mânca o banană sau un măr, nuci sau alune, un iaurt grecesc, un baton de cereale și câteva tablete de ciocolată neagră.
Prânzul
Pentru masa de prânz îți putem recomanda supe cremă de legume, carne de pui sau de curcan la grătar, paste integrale, garnituri de orez sau legume la cuptor, salate și fructe ca desert.
A doua gustare
Gustarea dintre prânz și cină este potrivită pentru un sandwich cu ton sau pește afumat, o porție de humus, o salată ușoară de morcovi cu țelină, un fruct, sau ceva dulce, fără zahăr.
Cina
La cină se recomandă mâncăruri ușoare, iar în meniu poți include pește la grătar sau la cuptor, paste integrale, carne slabă, salată de verdețuri, cartofi natur sau mixuri de legume sotate.
Exerciții fizice pentru dieta celor 5 factori
În ceea ce privește componenta fizică a dietei celor 5 factori, și de această dată ai la dispoziție o serie de opțiuni dintre care le poți alege pe cele cu care te simți cel mai confortabil. Ideal este să incluzi în program o gamă de 5 exerciții diferite, pe care să le faci simultan pe parcursul ședințelor zilnice sau separat – câte unul sau mai multe la fiecare ședință.
Din categoria exercițiilor de fitness poți face flotări, genoflexiuni, fandări și abdomene, în timp ce pentru forță îți recomandăm tracțiunile la bară și ridicarea de greutăți. Din categoria exercițiilor cardio recomandate în dieta celor 5 factori menționăm mersul pe bicicletă, săriturile pe loc, alergarea, săritul corzii sau urcarea treptelor.
Riscuri asociate dietei celor 5 factori
Riscurile legate de dieta celor 5 factori pot fi considerate mai mult dezavantaje, pentru că majoritatea nu pun în pericol sănătatea, așa cum se întâmplă în cazul altor regimuri mai restrictive.
Persoanele care suferă de diabet, afecțiuni renale, hepatice sau cardiovasculare trebuie să respecte în primul rând regimul alimentar recomandat de medici, iar dacă doresc să încerce și o astfel de dietă trebuie să se consulte cu aceștia în prealabil.
De asemenea, și femeile însărcinate sau în perioada de alăptare trebuie să evite o astfel de dietă, pentru că organismul lor are nevoie de o cantitate mai mare de nutrienți în astfel de perioade.
În rest, nu există restricții, însă dieta celor 5 factori ar putea fi greu de urmat de persoanele foarte ocupate care nu vor avea timpul necesar pentru a pregăti cele 5 mese zilnice.
Totodată, multe persoane pot cădea în capcana reprezentată de ziua în care au voie să mănânce orice doresc, făcând excese alimentare ce adaugă la loc kilogramele pierdute și provocând uneori tulburări digestive.
Pentru persoanele sedentare sau neantrenate, exercițiile fizice făcute fără o minimă pregătire prealabilă și fără încălzire înaintea fiecărei ședințe pot reprezenta risc de accidentare.
Nu în ultimul, rând există și riscul ca dieta celor 5 factori să înceapă să pară monotonă după primele 7-10 zile, din cauza rutinei zilnice cu privire la alimentație și exercițiile fizice.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024