24.04.2020
Timp estimat de citire:
5 minute, 6 secundeRegina Elisabeta II-a este cel mai longeviv suveran din istoria monarhiei britanice. În formă bună, activă și ageră ca întotdeana, Majestatea Sa trebuie să facă ceva bine, ba chiar foarte bine. Experții sunt de părere că obiceiurile sale alimentare ar fi marele secret.
Se află pe tronul Regatului Unit de 68 de ani, fiind totodată cel mai vârstnic șef de stat din lume. De curând (21 aprilie 2020), regina Elisabeta a II-a a împlinit 94 de ani, depășind cu un deceniu speranța medie de viață pentru femeile din Marea Britanie.
Desigur, statutul ei îi oferă acces inegalabil la tot ce e mai bun. Are parte de cei mai bine pregătiți doctori, de cei mai pricepuți bucătari, dar și de cele mai cele ingrediente. Cu toate acestea, se știe că are o abordare surprinzător de simplă a alimentației și nutriției, ce poate fi aplicată fără niciun fel de impediment și de noi, muritorii de rând. Să ne inspirăm, așadar, din obiceiurile alimentare sănătoase ale Maiestății Sale!
Își ține porțiile sub control
Fostul bucătar al Casei Regale Britanice, Darren McGrady, a declarat pentru RecipesPlus că, spre deosebire de prințul Phillip, care „trăiește să mănânce”, regina Elisabeta „mănâncă să trăiască”. Ea consumă mereu porții mici, preferând patru mese ușoare în loc de trei mai copioase.
Dacă ai încercat vreodată să slăbești, știi cât de important este să-ți ții sub control apetitul și consumul zilnic de calorii. Ei bine, cercetătorii de la Universitatea din Cambridge validează strategia reginei, estimând că reducerea dimensiunii porțiilor ar conduce la reducerea consumul zilnic de mâncare cu aproximativ 25%. O confirmă și un raport de la McKinsey Global Institute care arată că reducerea mărimii porțiilor reprezintă cel mai eficient mod de a combate obezitatea.
Se bucură din plin, însă doar ce ce-i place foarte mult
Regina Elisabeta II-a este foarte cumpătată când vine vorba de mâncare, dar are și excepții. De fapt, o singură excepție. Când vine vorba de desertul preferat – tortul cu ciocolată, Majestatea Sa nu mai ține cont de restricții și-și face pofta în fiecare zi. „Ia o feliuță mică în fiecare zi până când în cele din urmă rămâne o singură bucățică, dar trebuie să i-o trimiți și pe aceasta; ea vrea să termine întregul tort”, a povestit McGrady. Cât despre alte tipuri de torturi și prăjituri? Personalul poate mânca de fiecare dată ceea ce rămâne după evenimente.
E științific demonstrat că răsfățul și satisfacerea micilor plăceri reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase, ce poate fi menținută pe termen lung. Un studiu israelian a descoperit că persoanele care își încep ziua cu ciocolată, prăjiturele sau înghețată pot fi mai capabile să gestioneze poftele pe termen lung. „Poftele devin mai intense în timpul unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați, așa că este mai bine să le încorporați într-un mod sănătos în meniu”, a explicat dr. Daniela Jakubowicz, medic diabetolog la Centrului Medical Wolfson din cadrul Universității Tel Aviv, autoarea studiului.
… dacă e ciocolată neagră e și mai bine
Reginei îi place ciocolata cu 60% cacao sau cu un procent și mai mare. „Ciocolata trebuie să fie neagră, cu atât mai întunecată cu atât mai bine. (…) Nu e pasionată de ciocolata cu lapte sau ciocolata albă”, a subliniat McGrady. Așadar, încă o alegere foarte bună. Ciocolata neagră este bogată în flavonoide benefice, care, așa cum demostrează oamenii de știință de la Universitatea Tufts, SUA, oferă protecție împotriva bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.
Favorizează produsele de sezon
Suverana Marii Britanii consumă cu maximă plăcere căpșune vara, dar, potrivit lui McGrady, nu se atinge de ele iarna. „Mâncă numai ce e de sezon”, a precizat acesta.
Deși consumul de căpșuni în afara sezonului s-ar putea să nu pară mare scofală, există beneficii reale în a ține cont ritmul Mamei Natura în a ne pune la dispoziție hrana necesară. În afara sezonului lor, multe alimente parcurg mii de kilometri până să ajungă pe rafturile magazinelor, ceea ce le poate compromite valoarea nutritivă. Vitamina C, de exemplu, este deosebit de instabilă; cercetările recente au stabilit că roșiile își pierd mai mult de jumătate din vitamina C în decurs de opt zile.
În concluzie, dacă nu poți cultiva fructe și legume în propria grădină, cum o face regina Elisabeta a II-a, căută să le cumperi cât mai des de la un producător local. Te vei bucura de aceleași beneficii și nici nu vei avea nevoie de un buget regal.
Mănâncă mult pește
Componentă esențială a regimurilor alimentare sănătoase, peștele este nelipsit din dieta reginei. Ea mănâncă frecvent sandvișuri cu somon afumat la ceaiul de după-amiază și un pește la grătar la prânz sau cină. Știm foarte bine că peștele, în special cel gras, așa ca somonul, sardinele sau heringul, este o sursă generoasă de acizi grași esențiali Omega-3, care au rol recunoscut în reducerea riscului de boli cardiovasculare. Peștele gras este, de asemenea, un element de bază al dietei MIND, care combină cele mai bune principii din dieta mediteraneeană și DASH pentru a asigura un grad crescut de protecție împotriva demenței.
Se delectează cu ceai
Aceasta nu ar fi o poveste despre fețe regale fără o referire la ceai, nu-i așa? Favoritul reginei, Earl Grey, poate scădea colesterolul, datorită flavonoidelor din bergamotă. La acestea se mai adaugă și avantajele ceaiului negru, în general: taninul din compoiziția lui inhibă bacteriile care provoacă apariția cariilor dentare, poate reduce riscul de cancer ovarian și promovează scăderea în greutate.
Regina Rania a Iordaniei atrage toate privirile. Este într-o formă de invidiat la 53 de ani
27.10.2023
Cum se menține în formă Elizabeth Debicki, sosia Prințesei Diana ce o interpretează în serialul „The Crown”. Asemănarea dintre cele două este izbitoare!
23.10.2023
Ce mănâncă într-o zi David Beckham. Documentarul despre viața sa este locul 1 în tendințe de când s-a lansat
20.10.2023