Dieta cu mere – cum funcționează, meniuri pentru o zi
Conform proverbului arhicunoscut, dieta cu mere pare o bună modalitate de a ține doctorul la distanță, însă trebuie să precizăm că același efect îl are și asupra kilogramelor în plus. Așadar, dacă vrei să ai o alimentație sănătoasă și în același timp să mai reduci din excesul ponderal, dieta cu mere poate fi alegerea perfectă.
21.02.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 55 secundeCum acționează dieta cu mere
Dieta cu mere face parte din categoria regimurilor restrictive, iar din acest motiv nu este recomandat să fie ținută pe termen lung, deși efectele sale apar rapid și sunt foarte încurajatoare. Evident, alimentul de bază este mărul, care se consumă la fiecare masă a zilei, uneori împreună cu alte alimente cu un conținut caloric scăzut, alteori fără nimic în plus. Aportul redus de calorii este principalul atu al dietei cu mere în ceea ce privește slăbirea, iar acestuia i se adaugă conținutul crescut de fibre, care mențin senzația de sațietate. Astfel, deși vei consuma puține calorii, pe parcursul dietei cu mere nu te vei înfometa întrucât aceste fructe sunt bogate în fibre care umplu stomacul și te fac să te simți sătul chiar și după o masă ce poate părea sărăcăcioasă.
În acest mod nu vei consuma calorii mai mult decât necesarul zilnic, ba din contră aportul caloric va fi mai redus, iar organismul va începe să topească din depozitele de grăsime, pentru a-și produce energia.
Câte tipuri de dietă cu mere există
Un alt avantaj al dietei cu mere constă în faptul că poți alege din mai multe variante în funcție de obiectivul pe care ți l-ai propus și de perioada pe care o preferi. Iată care sunt principalele opțiuni pe care le ai la dispoziție:
Dieta de 5 zile cu mere
Este considerată cea mai grea dar totodată cea mai eficientă dacă vrei să scapi rapid de câteva kilograme. Se înțelege că această dietă cu mere se întinde pe durata a 5 zile, timp în care nu poți mânca nimic altceva în afară de mere. În prima zi trebuie să consumi un kilogram de mere, iar a doua zi cantitatea se reduce la jumătate.
În cea de-a treia și a patra zi a dietei cu mere se consumă câte două kilograme de fructe, iar în ultima zi se revine la o jumătate de kilogram. Pentru hidratare, sunt permise apa plată și ceaiul verde în cantități nelimitate.
Dacă ți se pare prea dificilă, poți încerca acest model de dietă cu mere timp de doar trei zile sau pentru o singură zi, repetând-o o dată pe lună.
Diete de o zi cu mere
Aceste diete sunt mai blânde atât datorită duratei scurte, cât și prin prisma faptului că permit și alte câteva alimente cu puține calorii. Se țin în mod repetat o dată pe săptămână, de preferat în aceeași zi. În funcție de scopul pe care ți l-ai propus poți alege din trei variante de diete cu mere, după cum urmează:
Dietă cu mere hipocalorică
Cu astfel de dietă poți slăbi un kilogram pe zi, însă rezultatul este de scurtă durată dacă în restul săptămânii nu ții cont de mărimea porțiilor și numărul total de calorii.
Meniul pentru o zi al unei astfel de diete cu mere poate arăta astfel:
- Mic dejun: cereale integrale cu felii de măr, stafide și iaurt degresat;
- Gustare: 1-2 mere;
- Prânz: O salată verde cu conservă de ton, castraveți, mere tăiate cubulețe, ulei de măsline și puțin oțet de mere;
- Gustare: Un măr și 100 de grame de brânză de vaci.
- Cină: Salată de țelină, morcov și măr date pe răzătoare, în amestec cu zeamă de lămâie.
Dietă cu mere detoxifiantă
Dieta cu mere poate fi și o modalitate eficientă de eliminare a toxinelor din organism, reducând totodată și excesul ponderal. De această, dată pierderea în greutate este de aproximativ 300 de grame, însă acest aspect este mai puțin important din moment ce scopul dietei cu mere este detoxifierea.
Meniul pentru o astfel de dietă cu mere este altfel structurat decât cel al unei zile obișnuite, după cum urmează:
- Ora 7.00: Un pahar de apă călduță amestecată cu o lingură de oțet de mere;
- Ora 8.00: un măr copt la cuptor;
- Ora 9.00: un pahar de suc de mere cu pulpă;
- Ora 11.00: 1-2 mere proaspete;
- Ora 13.00: Două mere coapte la cuptor, cu o linguriță de miere și nuci măcinate;
- Ora 15.00: 1-2 mere proaspete;
- Ora 17.00: un pahar de suc de mere cu pulpă;
- Ora 19.00: două mere coapte la cuptor cu scorțișoară și stafide;
- Ora 21.00: Un pahar de apă călduță cu o lingură de oțet de mere.
Dietă cu mere pentru menținerea greutății
O astfel de dietă ținută săptămânal te scapă de o jumătate de kilogram într-o zi și este recomandată celor care au o greutate optimă și doresc să se mențină la acești parametri. O idee de meniu pentru o astfel de dietă cu mere este următoarea:
- Mic dejun: Un bol de cereale integrale cu lapte sau iaurt degresat și două mere ca desert.
- Gustare: 1-2 mere;
- Prânz: 200 de grame de piept de pui sau de curcan la grătar, cu garnitură de legume sau salată verde și un măr copt cu scorțișoară, ca desert.
- Gustare:1-2 mere sau un pahar de suc de mere cu pulpă, fără zahăr adăugat.
- Cină: Salată de măr ras cu morcov, ulei de măsline și iaurt degresat.
Ce alte beneficii are dieta cu mere
Merele sunt o sursă generoasă de vitamine și minerale, care au inspirat și proverbul citat în introducerea acestui material. Mai exact, merele conțin vitaminele A, C și E împreună cu vitamine din complexul B și minerale precum potasiu, fier, magneziu și fosfor, care constituie nutrienți esențiali de care organismul are nevoie pentru derularea funcțiilor metabolice.
Acestor nutrienți li se mai adaugă o serie de substanțe cu efect antioxidant, care susțin sistemul imunitar și neutralizează radicalii liberi ce generează stresul oxidativ la nivelul celulelor.
Fibrele alimentare de care am amintit puțin mai devreme sunt benefice pentru sistemul digestiv, facilitând tranzitul intestinal și prevenind tulburări precum constipația sau balonarea. În același timp, fibrele din compoziția merelor previn creșterea bruscă a nivelului glicemiei și astfel reduc riscul apariției diabetului de tip 2. Totodată, sunt eficiente în gestionarea acestei boli, care presupune controlul strict al glicemiei.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024