Dieta cu calorii negative: – 4 kilograme in 7 zile
„Vreau să slăbesc repede și bine, așa că o să țin dieta cu calorii negative.” Poate ai auzit de multe ori de această dietă. Toată lumea vorbește despre ea și internetul este plin de liste cu alimente cu calorii negative. Multe dintre ele sunt de fapt legume și fructe, care fac parte dintr-o dietă sănătoasă.
20.10.2020
Timp estimat de citire:
10 minute, 35 secundeCe înseamnă alimente cu calorii negative? În general, oamenii sunt sceptici când aud de lucruri negative. Cu toate acestea, în cazul dietei noastre, este exact opusul, deoarece astfel de alimente ne ajută să slăbim într-un mod sănătos fără să eliminăm cantitatea zilnică de calorii de care avem nevoie. În acest fel, nu riscăm apariția unor probleme din cauza unei diete greșite.
Dieta cu calorii negative sau detoxifiere cu alimente cu calorii negative?
Ca și în cazul oricărei alte diete, există tentația să mâncăm doar alimente cu calorii negative ca să scăpăm cât mai repede de kilogramele în plus. Cu toate acestea, dacă limităm strict consumul de calorii, lipsa de energie și substanțe nutritive poate duce la probleme de malnutriție .
Să încercam, așadar, să ne alcătuim o dietă cu calorii negative sănătoasă și echilibrată, care să includă alimentele necesare pentru buna funcționare a organismului.
Unul dintre cele mai sănătoase moduri de a ne bucura de beneficiile alimentelor cu calorii negative și de a pierde în greutate este să facem întâi o cură de detoxifiere pe baza acestora iar apoi să le includem în meniul nostru de zi cu zi. Detoxifierea o putem face în două sau trei zile.
Ce ar trebui și ce nu ar trebui să facem cu alimentele cu calorii negative?
Ca să scădem în greutate cu alimente cu calorii negative, nu este nevoie să urmăm un plan draconic de slăbit. Totuși, în zilele de detoxifiere, este important să ținem cont de următoarele sfaturi:
- Nu consumăm aceste alimente în exces. Compușii lor, dacă sunt ingerați în cantități mari, ar putea avea efecte negative asupra sănătății.
- Nu ne petrecem toată ziua mâncând. Ne planificăm 5 sau 6 mese pe zi și includem aceste alimente în cele 2 sau 3 zile de detoxifiere.
- Mâncăm încet și mestecăm bine mâncarea.
- Încercăm să mâncăm alimente crude ca să profităm de beneficiile lor nutritive și să ne bucurăm de toate proprietățile lor.
- Odată ce am încheiat detoxifierea, este foarte important să urmăm o dietă sănătoasă și echilibrată.
Alimente permise în dieta cu calorii negative (fără restricții!)
La prima vedere, alimentele din dieta cu calorii negative nu sunt cele pe care le-am pune primele în sacoșă la piață. Scopul nu este să avem o masă compusă exclusiv din ele ca să pierdem în greutate (și să ne privăm de proteinele esențiale), ci mai degrabă să le strecurăm ici și colo în meniu, ca să stimulăm metabolismul și să beneficiem de o dietă mai sănătoasă.
Țelina crudă
Cu o contribuție energetică de numai 18 calorii la 100 g, țelina este una dintre cele mai puțin calorice legume proaspete. Plină de potasiu, calciu și fier, este foarte bună pentru tranzitul intestinal.
Castravetele
95% din greutatea sa provine din apă. Are foarte puține calorii (12 la 100 de grame) și este o alegere excelentă dacă vrem să ne ținem greutatea sub control.
Andivele
Bogate în fibre, andivele sunt o sursă bună de vitamina B9 sau acid folic și vitamina C și conțin doar 15 calorii la 100 de grame.
Dovleceii
Delicioși dacă sunt gătiți la aburi sau pe grătar, conțin doar 23 de calorii la 100 g. Dovleceii, compuși din 96% apă, sunt foarte bogați în substanțe nutritive precum vitaminele C, B3 și A.
Varza
Este un aliment puternic hidratant ce conține doar 15 calorii în 100 de grame.
Fasolea verde
Fasolea este o sursă foarte mare de fibre, care acționează asupra sațietății. Nimic nu se compară cu un castron mare de fasole verde condimentat cu verdețuri aromate proaspete (20 de calorii la 100 de grame).
Spanacul
Bogat în fier, oferă doar 26 de calorii la 100 de grame, fibre, magneziu și calciu. Are un conținut relativ mare de proteine pentru o legumă proaspătă.
Sparanghelul
Cu 20 de calorii la 100 de grame, este antioxidantul preferat în această dietă.
Conopida
Oferă 25 de calorii, fibre și calciu și poate fi folosită în tot felul de rețete.
Ciupercile
Conțin săruri minerale, dar doar 22 de calorii în 100 de grame.
Pepenele verde
Foarte bogat în apă, pepenele verde este fructul cu cele mai puține calorii. Pentru 100 de grame, doar 15 calorii.
Lămâia
Cu 33 de calorii / 100g și vitamina C, lămâia este un excelent detoxifiant.
Grapefruitul
Bogat în antioxidanți, numără doar 42 de calorii în 100 de grame.
Clementinele
Sunt o sursă de vitamina C și conțin 47 de calorii în 100 de grame.
Căpșunele
Se laudă doar cu 35 de calorii în 100 de grame.
Meniu 7 zile dieta cu calorii negative
Meniul de 7 zile prezentat aici se bazează pe mese echilibrate și un aport zilnic de 1300 de calorii. Dar să vedem ce putem să mâncăm în fiecare zi în cadrul unei diete cu calorii negative.
Ziua 1:
Mic dejun: un pahar de lapte degresat și 200 de grame de fructe proaspete de sezon la alegere. Gustare: un grapefruit.
Prânz: 50 de grame de paste integrale, cu 200 de grame de roșii cherry crude.
Gustare: o ceașcă de ceai verde neîndulcit sau un grapefruit roz.
Cină: 300 de grame de sparanghel gătit la aburi sau fiert în puțină apă, 2 ouă fierte tari asezonate cu 1 lingură de ulei de măsline extra virgin, 50 de grame de pâine integrală, 100 de grame de fructe de sezon la alegere.
Ziua 2:
Mic dejun: un smoothie făcut cu 100 ml de lapte semidegresat și 100 de grame de afine.
Gustare: un grapefruit.
Prânz: salată preparată cu 125 de grame de brânză slabă, 200 de grame de roșii, busuioc sau oregano și 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin, 50 de grame de pâine integrală, 200 de grame de salată de fructe proaspete.
Gustare: un suc de portocale.
Cină: 150 de grame de piept de curcan la grătar condimentat cu busuioc, pătrunjel și o linguriță de ulei de măsline extravirgin, 50 de grame de orez fiert și 300 de grame de ardei copt.
Ziua 3:
Mic dejun: un pahar de lapte degresat și 200 de grame de fructe proaspete de sezon la alegere. Gustare: un grapefruit sau ceai verde.
Prânz: 50 de grame de paste integrale condimentate cu 1 lingură de ulei de măsline extravirgin și cimbru, 150 de grame de merluciu sau cod gătit la abur, 100 de grame de morcovi cruzi dați pe răzătoare, cu 1 lingură ulei de măsline extra virgin.
Gustare: o ceașcă de ceai verde neîndulcit sau un măr.
Cină: 60 de grame de șuncă presată fără grăsime vizibilă și 200 de grame de pepene galben, 50 de grame de pâine integrală, 100 de grame de fructe de pădure, după gust.
Ziua 4:
Mic dejun: un smoothie preparat cu 100 ml de lapte semidegresat (sau cu lapte de soia) și 100 de grame de zmeură.
Gustare: 200 de grame de kiwi.
Prânz: salată grecească preparată cu 100 de grame de castraveți, 50 de grame de ardei verzi, 100 de grame de roșii, 100 de grame de feta, 5 măsline negre fără sâmburi și 1 lingură de ulei de măsline extravirgin, 50 de grame de pâine integrală, 100 de grame de struguri negri sau 100 de grame de fructe proaspete de sezon la alegere.
Gustare: un grapefruit roz.
Cină: salată caldă de orez asezonată cu oțet de mere și preparată cu 50 de grame de orez brun fiert și 100 de grame de creveți gătiți la aburi sau în tigaie, salată mixtă preparată cu 100 de grame de morcovi cruzi, 50 de grame de salată verde, 100 de grame de roșii.
Ziua 5:
Mic dejun: 200 ml de lapte semidegresat rece sau ușor cald, 200 de grame de fructe proaspete de sezon la alegere.
Gustare: un suc de portocale
Prânz: 70 de grame de pastramă de vițel tăiată subțire, 300 g de spanac fiert în puțină apă și 200 de grame de căpșuni.
Gustare: o ceașcă de ceai verde neîndulcit.
Cină: salată mexicană preparată cu 150 de grame de piept de pui la grătar, 100 de grame de ardei copti și 50 de grame de pâine integrală.
Ziua 6:
Mic dejun: un smoothie făcut cu 100 ml de lapte semidegresat și 100 de grame de coacăze negre. Gustare: 200 de grame de kiwi.
Prânz: salată caldă preparată cu 50 de grame de orez fiert, 100 de grame de varză de Bruxelles fiartă (proaspătă sau congelată), 70 de grame de somon proaspăt gătit la aburi sau prăjit.
Gustare: un suc de portocale.
Cină: Orez sălbatic fiert, cu sparanghel gătit la aburi și grapefruit roz.
Ziua 7:
Mic dejun: un pahar de lapte rece sau degresat și 100 de grame de struguri negri.
Gustare: un ceai verde.
Prânz: salată preparată cu 50 de grame de salată după gust, 50 de grame de morcovi cruzi, 50 de grame de castraveți, 50 de grame de fenicul, 50 de grame de ardei (cruzi sau copți), 100 de grame de ton în sos natural și 1 lingură de ulei de măsline extra virgin.
Gustare: ceai verde sau ceai de fenicul.
Cină: salată mixtă și 100 de grame de ananas proaspăt.
3 rețete recomandate în dieta cu calorii negative
1. Legume la grătar
Pentru 4 persoane:
De ce ai nevoie?
- 1 ardei roșu,
- 1 ardei verde,
- 1 ardei galben,
- 2 dovlecei,
- 2 vinete,
- 5 linguri de ulei de măsline,
- 2 linguri de suc de lămâie,
- 3 frunze de busuioc,
- Sare,
- Piper.
Cum pregătești această rețetă?
Spală și taie vinetele și dovleceii în felii subțiri. Sărează-le apoi lasă-le sa stea 15 minute, să se scurgă apa din ele. Spală, scoate semințele și taie ardeii în fâșii. Unge legumele cu ulei de măsline. Așază-le pe un grătar fierbinte. Pregătește vinegreta amestecând uleiul de măsline rămas cu sucul de lămâie. Ia legumele de pe grătar și servește-le calde, presărate cu busuioc proaspăt tocat și stropite cu sosul vinegretă.
2. Salată Cezar de vară
Pentru 4 persoane:
De ce ai nevoie?
- 1 salată verde,
- 50 de grame de brânză cu mucegai,
- 8 fileuri de anșoa,
- 1 ou fiert tare,
- 1 felie de pâine integrală,
- 2 linguri de ulei de măsline,
- 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors,
- 1 cățel de usturoi,
- Sare, piper.
Cum pregătești această rețetă?
Taie oul fiert în cubulețe. Scurge și usucă fileurile de anșoa și taie-le în fâșii subțiri. Taie brânza cu mucegai în cubulețe. Prăjește felia de pâine și taie-o în bucăți mici. Spală salata verde. Asamblează salata într-un castron mare. Separat, amestecă uleiul și sucul de lămâie cu cățelul de usturoi zdrobit și toarnă sosul peste salată.
3. Doradă la cuptor
Pentru 2 persoane:
De ce ai nevoie?
- 2 dorade mici,
- 2 cartofi mari,
- 1 ceapă albă,
- 1 cățel de usturoi,
- 1 lămâie,
- 2 linguri de ulei de măsline,
- 2 fire de pătrunjel verde tocat,
- Sare, piper.
Cum pregătești această rețetă?
Preîncălzește cuptorul la 180 ° C. Curăță cartofii și fierbe-i, cât să rămână tari. După ce au fiert, taie-i felii. Curăță usturoiul și taie-l feliuțe subțiri. Călește-l într-o lingură de ulei de măsline încins, cu grijă, timp de 20 de secunde, cât să nu își schimbe culoarea. Unge vasul de copt cu lingura de ulei de măsline rămasă. Fă trei crestături pe burta peștelui și pune în ele jumătăți de felii de lămâie. Așază pe fundul vasului inelele de ceapă și feliile de cartofi, alternativ. Așază dorada pe acest strat. Adaugă sare și piper și toarnă uleiul cu feliile de usturoi călite peste pește. Dă vasul la cuptor 20 de minute. Servește preparatul cu pătrunjel tocat deasupra.
Ca întotdeauna, îți recomandăm să ceri sfatul medicului sau al unui specialist înainte de a urma o dietă, mai ales dacă suferi de anumite boli, cum ar fi diabetul. Nu uita că dieta pe bază de calorii negative este o schemă orientativă de alimentație și că cea mai bună dietă este cea alcătuită special pentru tine!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024