Dieta cu cartofi și iaurt – meniu și reguli de urmat
Dacă ești în căutarea unei cure de slăbire care nu-ți impune numărarea caloriilor, poți lua în considerare dieta cu cartofi și iaurt. Deși face parte din categoria monodietelor, care nu se bucură de prea multă apreciere în rândul experților în nutriție, aceasta poate fi o opțiune în cazul în care ești în criză de timp. Și aceasta deoarece te poate ajuta să-ți subțiezi vizibil silueta în numai câteva zile.
05.04.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 6 secundeSunt situații în care scăderea în greutate nu mai suportă amânare și ai nevoie de o soluție de rapidă. Ei bine, pentru astfel de momente a fost creată dieta cu cartofi și iaurt. Așa cum se poate înțelege din chiar numele ei, aceasta se bazează pe două alimente simple și accesibile. Așadar, spre deosebire de alte regimuri de slăbit, dieta cu cartofi și iaurt îți simplifică mult misiunea, pentru că nu trebuie să alergi după nu știu ce ingrediente exotice și nici să-ți bați capul cu pregătirea meselor. În plus, nu-ți va crea o gaură în buget. Dimpotrivă, te va ajuta să faci unele economii.
Cât poți slăbi cu dieta cu cartofi și iaurt?
Rezultatele variază de la o persoană la alta, pentru că sunt mulți factori implicați la mijloc. O persoană cu surplus ponderal mai mare va slăbi mai mult, la fel și una care face, în paralel, mai multă mișcare. De asemenea, vârsta, la fel rata metabolică individuală au un cuvânt greu de spus. De principiu, dieta cu cartofi și iaurt promite o scădere în greutate de aproximativ 5 kilograme. Trebuie să ai în vedere însă că acesta este doar un obiectiv, nu neapărat un rezultat.
Dieta cu cartofi și iaurt – reguli și recomandări
Este imperios să se rețină că dieta cu cartofi și iaurt nu este o opțiune pe termen lung. Aceasta este o dietă-fulger și trebuie să rămână de scurtă durată. În general, dieta cu cartofi și iaurt se ține doar 3 zile, însă uneori poate fi urmată timp mai multe zile, dar nicidecum mai mult de o săptămână. Indiferent de durata aleasă, după încheierea dietei, se va lua în mod obligatoriu o pauză de cel puțin o lună. De-abia după aceea, dieta cu cartofi și iaurt se poate relua.
Alte aspecte importante:
- Cât timp urmezi dieta cu cartofi și iaurt, trebuie să bei cât mai multă apă;
- Trebuie să stai departe de băuturile cu zahăr adăugat. Consumul de ceai verde poate face dieta mai eficientă;
- Trebuie să faci plimbări de cel puțin 45 de minute pe zi;
- Dieta cu cartofi și iaurt nu este o cură de detoxifiere;
- Optează pentru un iaurt natural, simplu, fără arome sau zahăr, de preferat cu conținut scăzut de grăsimi;
Planul alimentar – ce și cât ai voie să mănânci
Dieta cu cartofi și iaurt trebuie urmată cu strictețe. Dacă vrei să obții rezultate cât mai bune, nu te abate sub nicio formă de la meniu.
Ziua 1
Mic dejun: 1 cartof de dimensiuni medii fiert fără sare și 4 linguri mari de iaurt
Prânz: 2 cartofi fierți și 4 linguri de iaurt
Cină: 8 linguri de iaurt
Ziua 2
Mic dejun: 4 linguri de iaurt
Prânz: 2 cartofi fierți și 3 linguri de iaurt
Cină: 1 cartof fiert și 8 linguri de iaurt
Ziua 3
Mic dejun: 1 cartof fiert
Prânz: 1 cartof fiert și 3 linguri de iaurt
Cină: 4 linguri de iaurt
Dieta cu cartofi și iaurt e hipocalorică și cu impact redus asupra glicemiei
Unul dintre principalele motive pentru care dieta cu cartofi și iaurt determină scăderea în greutate se datorează deficitului caloric substanțial pe care-l creează. Având un meniu restrictiv, forțează organismul să recurgă la rezervele de energie stocate sub formă de grăsime. Pe de altă parte, alimentele pe care le consumi în cadrul dietei îți asigură toți macronutrienții – atât carbohidrați (din cartofi), cât și proteine și un pic de grăsimi (din iaurt) – pentru a nu crea dezechilibre majore.
Cartofii pot fi un bun aliat al siluetei
În ciuda reputației proaste pe care au căpătat-o în bună măsură din cauza preparatelor fast-food, cartofii nu îngrașă. Dimpotrivă, ne pot fi de folos în lupta cu kilogramele în plus. Și dieta cu cartofi și iaurt reprezintă o mărturie a acestui lucru. Cartofii fierți simplu, cu tot cu coajă, dar fără sare, conțin doar 87 de calorii per 100 g, furnizând 20,1 g de carbohidrați, 1,9 g de proteine, 1,8 g de fibre și 0,1 g de grăsimi.
După cum se poate observa, cartofii sunt compuși mai ales din carbohidrați, conținutul lor variind între 60-80% din greutatea uscată. Aceștia sunt însă în mare parte sub formă de amidon, zaharurile simple – cum ar fi zaharoza, glucoza și fructoza – fiind prezente în cantități mici. Drept urmare, deși, în general, pot avea un indice glicemic (IG) relativ ridicat, favorizând creșterea glicemiei după masă, nu e obligatoriu să fie așa.
S-a demonstrat că răcirea cartofilor după ce sunt gătiți poate diminua efectul lor asupra glicemiei și le poate reduce IG cu 25-26%. Aceasta deoarece amidonul din compoziția lor se transformă în amidon rezistent. Fiind mai greu de digerat, amidonul rezistent contribuie la menținerea glicemiei sub control și la prelungirea senzației de sațietate. Folosește acest truc în avantajul tău cât ții dieta cu cartofi și iaurt!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024