Regimul de slabire cu Fibrobar poate fi foarte tentant, daca e sa tii seama de mesajele promitatoare promovate in ceea ce-l priveste. Cat de fezabila este insa aceasta optiune de inlocuire a meselor cu batoane proteice si mai ales cat de sigura este pentru sanatate, ne ajuta sa ne lamurim Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, de la Clinica de Nutritie KiloStop.
31.08.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 40 secundeSlab sau Gras: Tot mai multi cititori ne-au intrebat in ultima vreme daca le recomandam folosirea „batoanelor de slabit”. Ce parere aveti de dieta cu Fibrobar, care pare sa faca furori in randul celor care cauta o solutie facile de a scapa de excesul ponderal?
Dr. Laura Ene: In opinia mea, o viata si o dieta sanatoasa nu poate insemna inlocuirea meselor cu suplimente si batoane, asadar nu putem vorbi despre o dieta corecta cu Fibrobar. Asta deoarece, in primul rand, nu avem cum sa ne luam toti nutrientii de care corpul nostru are nevoie doar din acestea. O dieta sanatoasa si echilibrata trebuie sa fie formata din 20 -25% proteine, 50 – 55% glucide (carbohidrati) si 25 – 30% lipide (grasimi). De asemenea, organismul nostru are nevoie de o cantitate anume de vitamine si minerale in functie de varsta, sex si greutate, precum si de apa (cel putin 2 litri pe zi) pentru a functiona in parametri optimi. Toti acesti micro- si macronutrienti abia daca ii putem lua dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, cu atat mai greu din diete care se limiteaza la un singur aliment, indiferent cat de complex incearca sa fie acesta. Mai mult, nutrientii se absorb mult mai bine atunci cand ii luam din alimente in starea lor naturala, nu procesata.
Batonul cu ceai verde este unul dintre cele mai cautate. Ce aveti sa ne spuneti despre el?
Este adevarat ca ceaiul verde din compozitia acestui baton creste metabolismul, dar nu intr-atat incat sa te ajute sa slabesti, daca nu este insotit de o dieta corecta si de miscare. Cea mai buna metoda de crestere a metabolismului pe termen scurt o reprezinta miscarea si mesele regulate.
Cel mai puternic argument folosit de promotorii dietei cu Fibrobar este acela ca mentine senzatia de satietate si contribuie astfel la reducerea numarului de calorii consumate pe zi. Asa sa fie?
O dieta doar cu batoane sau suplimente inseamna, de cele mai multe ori, infometare si frustrare si va fi greu de dus pe termen lung. Un astfel de baton de 50 g are aproximativ 200 calorii. Cu alte cuvinte, un baton Fibrobar este echivalent ca numar de calorii cu ½ kg de pepene. Iar doua astfel de batoane nu pot inlocui din punct de vedere calitativ un pranz satios si echilibrat. Pe de alta parte, batoanele Fibrobar contin zahar, fructoza si sirop de malt care cresc pe termen scurt energia, dar in 30 min – 1 h ti se va face foame. Prin urmare, aceste batoane nu sunt nici pe departe atat de satioase pe cat par.
Intelegem ca nu este o metoda sanatoasa. Cu toate acestea, o intebare persista: se poate sau nu slabi cu dieta cu Fibrobar?
Nu este exclus. Insa chiar daca reusesti sa slabesti cu o astfel de dieta, atunci cand te vei intoarce in mentinere nu vei sti ce alegeri sanatoase sa faci pentru ca, de fapt, nu ai schimbat nimic din comportamentul tau alimentar anterior care ti-a adus kilograme in exces. Iar reluarea comportamentelor alimentare anterioare dietei va duce inevitabil la ingrasare.
In ce conditii putem recurge la Fibrobar?
Exista unele situatii in care putem recurge la astfel de batoane si in care ne pot fi de un real ajutor. De exemplu, atuci cand esti pe fuga si nu ai timp sa iti iei micul dejun, poti opta pentru un baton Fibrobar, pe care il poti combina cu un fruct, un iaurt sau o mana de nuci, alune sau migdale. De asemenea, Fibrobar este o alegere foarte buna inainte de a face sport. De exemplu, daca mergi la sala, poti manca un astfel de baton cu cel putin 30 de minute inainte. Poate fi o varianta de gustare, atunci cand ai pofta de ceva dulce. Ai in vedere insa ca are multe calorii. Poti alege un baton Fibrobar sau 40 g din ciocolata preferata, spre exemplu. O solutie extrema poate fi si pentru masa de pranz (dar nu singur), atunci cand esti intr-o sedinta care se prelungeste mult peste ora pranzului. Nu recomand insa recurgerea la acest tip de solutie decat rar, in situatii critice.
Natalia Talmacec
Data publicarii: 31.08.2016Data ultimei actualizari: 02.02.2017
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
22.11.2024