Dieta cu fructe de padure: – 3 kilograme intr-o saptamana
Afine, mure, zmeura, coacaze, catina... se gasesc din plin la inceput de toamna si pot fi consumate la discreție intr-o cura de slabire. De ce sunt prietenoase cu silueta? Au puține calorii, dar abunda in vitamine si minerale care iți confera energie si buna dispoziție.
29.08.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 36 secundeDieta cu fructe de padure se bazeaza pe principalele atuuri ale micilor roade viu colorate. Sunt savuroase, aromate si pot fi consumate intr-o varietate de combinații de care nu te plictisesti. Zmeura, murele, coacazele sunt campioane la cantitatea de fibre alimentare, facilitand tranzitul intestinal. In plus, sunt adevarate „bombe” de antioxidanți, predominand vitaminele C si A, polifenoli, cu rol in prevenirea infecțiilor si a bolilor de inima. De asemenea, flavonoizii care se gasesc in aceste fructe impiedica formarea mutațiilor cancerigene in organism.
Scad glicemia
In ceea ce priveste slabirea, fructele de padure sunt aliați de nadejde datorita conținutului scazut de calorii, in jur de 50 de kcal/100 g. Chiar daca au puține calorii, micile fructe surprind prin senzația rapida de sațietate, pe care o mențin mai mult timp.
Afinele, murele, coacazele, catina au proprietați hipoglicemiante, ținand sub control producția de insulina. Se stie ca insulina intervine in procesul de ingrasare, prin acutizarea senzației de foame si stocarea zaharurilor sub forma de grasimi.
Pro si contra
Aceasta dieta este ideala pentru persoanele care isi propun sa dea jos 3-4 kilograme intr-o perioada scurta. Fructele de padure au si proprietați diuretice, fiind foarte utile pentru a combate retenția de apa. De asemenea, cura cu fructe de padure vine in ajutorul celor care au nevoie de un proces de detoxifiere si reglarea tranzitului intestinal. In schimb, persoanele cu teren alergic ar trebui sa evite consumul fructelor de padure, deoarece conțin semințe (achene) cu potențial alergen foarte crescut. Si cei care sufera de sindromul colonului iritabil ar trebui sa se abțina de la capsuni, zmeura, mure, coacaze.
Plan de dieta
Nutriționistul francez Raphael Gruman, citat de femmeactuelle.fr, recomanda dieta cu fructe de padure dupa o perioada de excese alimentare, cum ar fi sarbatorile sau concediul. Regimul dureaza doar o saptamana. In primele 3 zile, micul dejun si pranzul vor cuprinde alimente usoare (lactate, branzeturi cu conținut redus de grasimi, legume, carne slaba), iar gustarile dintre mese vor fi alcatuite din fructe de padure (salate de fructe, smoothie, sorbet, suc, compot fara zahar). La cina vor fi incluse din nou fructe de padure, cu iaurt sau branza de vaci. In a patra zi se vor consuma doar fructe de padure. Apoi in zilele urmatoare se va repeta modul de alimentație de la inceputul curei. Sunt de evitat alcoolul, cafeaua, zaharul alb, produsele pe baza de faina si grasimi.
Avertisment
Dieta cu fructe de padure poate fi ținuta doar pe termen scurt, altfel devine dezechilibranta, putand conduce la carențe alimentare si sentimente de frustrare. Rezultatele obținute trebuie menținute printr-o dieta echilibrata, pentru a preveni apariția efectului yo-yo.
Fructele de padure, in sprijinul sanataţii
FRAGII: Datorita proprietaților diuretice, fragii sunt indicați in cure de detoxifiere si eliminare a excesului de apa din țesuturi. Sunt foarte bogați in vitamine si minerale: 100 g de fragi conțin 77 mg vitamina C, 160 mg potasiu, 16 mg calciu, 8 micrograme de caroten. O porție de 100 g de fragi insumeaza doar 30 de calorii.
AFINELE: In 100 g de afine proaspete se gasesc 56 de calorii, 2 g de fibre, 17 mg vitamina C, 88 mg de potasiu, 12 mg de calciu, 30 micrograme de caroten. Numite si „insulina vegetala” datorita acțiunii de a regla glicemia, fructele si frunzele de afin nu ar trebui sa lipseasca din dieta celor predispusi la diabet de tip 2.
MURELE: Conţin puţine calorii (51/100 g)*, dar reprezinta o sursa importanta de vitamina C (15 mg) si potasiu (160 mg). Murele se deosebesc de celelalte fructe de padure prin proprietaţile particulare ale fibrelor alimentare (4 g), care regleaza complet tranzitul digestiv, prevenind atat diaree, cat si constipaţia.
ZMEURA: Cu preţul a doar 50 calorii/100 g, zmeura furnizeaza 5 g de fibre alimentare, 30 mg vitamina C, 170 mg potasiu, 25 mg de calciu, 33 micrograme de acid folic. Acidul elagic prezent in zmeura pare sa aiba rol in prevenirea cancerului, iar flavonoidele protejeaza inima si vasele de sange, reducand riscul bolilor cardiovasculare.
Marilena I.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024