Dieta cu hrișcă: kilograme în minus, vitalitate în plus
Despre dieta cu hrișcă se poate spune că este un regim destul de permisiv dar totodată auster, recomandat celor foarte hotărâți să slăbească între 5 și 15 kilograme într-un interval relativ scurt. Regimul durează doar două săptămâni, perioadă destul de scurtă având în vedere numărul mare de kilograme de care poți scăpa dacă vei respecta întocmai rigorile ei.
25.07.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 54 secundeDieta cu hrișcă este permisivă prin prisma faptului că nu sunt impuse restricții privind cantitatea, însă acest beneficiu este contrabalansat de latura austeră. Aceasta impune consumul preponderent de hrișcă, cu câteva amendamente ceva mai permisive, dar care nu au darul de a oferi diversitatea după care mulți probabil că tânjesc pe parcursul celor două săptămâni. De aceea spuneam că dieta cu hrișcă este pentru oamenii ferm hotărâți să slăbească, iar în acest sens sunt dispuși să urmeze întocmai rigorile impuse. Dacă și tu ai în plan să dai jos kilogramele în plus pe parcursul a 14 zile, îți prezentăm în continuare toate aspectele importante referitoare la dieta cu hrișcă.
Ce ai voie să mănânci în dieta cu hrișcă
Evident că alimentul de bază în dieta cu hrișcă este chiar hrișca, mai exact boabele plantei cu același nume, asemănătoare celor de grâu. Diferența majoră constă în faptul că boabele de hrișcă nu conțin gluten și de aceea sunt folosite frecvent ca substitut pentru grâu în dieta persoanelor cu intoleranță la această proteină.
Dieta cu hrișcă este elaborată în jurul acestor boabe care trebuie consumate în forma lor integrală, fără a fi măcinate. Nu ai prea multe opțiuni de preparare, singurul mod în care pot fi consumate boabele fiind sub formă de terci. Pe parcursul dietei acest terci este singurul aliment cât de cât solid pe care îl poți consuma, în rest fiind excluse orice alte variante. Singurul aliment fără hrișcă permis este chefirul, care poate fi înlocuit cu iaurtul degresat și se recomandă a fi consumat după terci, fără a depăși cantitatea de un litru pe zi.
În schimb, dieta cu hrișcă este foarte permisivă când vine vorba de ceaiuri, care pot fi consumate după pofta inimii, însă fără îndulcitori. Chiar este încurajat consumul de ceai verde care ajută la rândul său în procesul de slăbire. De asemenea, dieta cu hrișcă permite și consumul unei cești de cafea pe zi, bineînțeles și de această dată fără zahăr sau alți îndulcitori.
Cum se ține dieta cu hrișcă
Așa cum spuneam, dieta cu hrișcă ține două săptămâni dar în cazul în care consideri că ți-ai atins obiectivul de kilograme pierdute o poți reduce la 10 zile. De asemenea, dacă simți că nu îi poți face față, ținând cont că e vorba de un regim destul de dificil, poți reduce perioada la jumătate.
În fiecare zi, elementul principal din meniu este terciul de hrișcă ce poate fi consumat fără niciun fel de restricție privind cantitatea sau numărul de mese pe zi. În schimb, nu trebuie adăugate alte ingrediente precum miere sau alți îndulcitori, fructe proaspete sau uscate, nuci și semințe. Dacă începe să ți se pară fad, îl poți combina cu chefir sau iaurt degresat, însă ideal este ca acesta să fie consumat la o jumătate de oră după masă. Doar dacă simți că dieta cu hrișcă devine greu de urmat și ești pe punctul de a renunța poți adăuga în meniu un fruct pe zi, însă nu trebuie să faci din aceasta o obișnuință.
Un alt aspect important în dieta cu hrișcă este consumul de lichide, fiind recomandat să bei cel puțin 1,5 litri de apă pe zi, la care se adaugă ceaiurile pe care le poți consuma fără nicio restricție.
Cum se prepară terciul de hrișcă
Acesta este un detaliu important, dat fiind faptul că vorbim de felul principal și singurul pe care se concentrează dieta cu hrișcă. O cană cu boabe de hrișcă este suficientă pentru a-ți prepara terciul necesar pentru o zi întreagă, operațiune care se recomandă a fi făcută din seara precedentă. Mai întâi, boabele se spală bine apoi se pun într-o cratiță sau un castron mai mare. Între timp se pun două căni de apă la fiert, iar după ce apa dă în clocot se toarnă peste boabele de hrișcă. Se acoperă apoi vasul cu un prosop și se lasă peste noapte pentru ca boabele să absoarbă toată apa. A doua zi dimineață terciul este gata și poate fi consumat respectând regulile de mai sus.
Ce avantaje are dieta cu hrișcă
Dieta cu hrișcă este un regim de slăbit, astfel că principalul avantaj este pierderea rapidă a kilogramelor în plus. În funcție de surplusul ponderal, dieta cu hrișcă te poate scăpa de până la 15 kilograme, însă ritmul de slăbire poate fi mai lent dacă greutatea ta este mai apropiată de cea ideală.
Totodată, dieta cu hrișcă poate fi privită și ca o cură de detoxifiere, întrucât regimul specific permite ficatului să filtreze și să elimine toxinele acumulate în sânge. În același timp, scade nivelul de colesterol rău în lipsa grăsimilor saturate și a grăsimilor trans, se îmbunătățește digestia și se stabilizează glicemia în limitele normale.
Pentru dieta cu hrișcă nu trebuie să te pregătești în mod deosebit, nu trebuie să îți faci provizii de alimente și să cheltui sume importante pe diferite produse „speciale”, iar gătitul îți răpește doar câteva minute pe zi, cu efort minim.
Dezavantajele dietei cu hrișcă
Cele două săptămâni pe parcursul cărora se ține dieta cu hrișcă pot la un moment dat să ți se pară un interval foarte lung din cauza opțiunilor limitate în privința meniului. Nu este foarte ușor să consumi zi de zi același fel de mâncare, mai ales în condițiile în care terciul de hrișcă nu este chiar cel mai savuros aliment. De aceea spuneam că este nevoie de multă voință pentru a duce până la capăt dieta cu hrișcă iar o motivație puternică o poate constitui numărul mare de kilograme în plus.
Deși eficientă în privința scopului principal, dieta cu hrișcă este departe de a oferi organismului dozele zilnice necesare de vitamine și minerale de care acesta are nevoie, astfel că în anumite condiții poate apărea deficitul nutrițional. Din același motiv se recomandă ca o astfel de dietă să nu fie ținută mai mult de o dată pe an și să nu se depășească perioada de două săptămâni.
Mai trebuie spus că dieta cu hrișcă este recomandată persoanelor cu o stare bună de sănătate și total contraindicată persoanelor cu diabet, probleme digestive, afecțiuni cardiace, hepatice sau renale. De asemenea, nu se recomandă această dietă femeilor însărcinate sau aflate în perioada de alăptare.
După o astfel de dietă este recomandat să revii treptat la alimentația normală, consumând în primele zile alimente ușoare, fără a depăși 1.000 – 1.500 de calorii. După 10-14 zile poți crește treptat aportul caloric până la doza zilnică necesară, de 2.500 de calorii pe zi. Trebuie să ții cont că dieta cu hrișcă nu este o dietă minune iar rezultatele sale nu sunt definitive atât timp cât revii la o dietă nesănătoasă, cu un aport caloric ridicat și un aport nutrițional scăzut. Oricât de mult ai slăbi în urma unui astfel de regim, kilogramele pierdute pot fi puse la loc ușor dacă nu acorzi atenția cuvenită dietei și nu faci mișcare cel puțin o jumătate de oră pe zi.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024