Dieta cu lapte sau dieta albă – reguli, beneficii, riscuri
Beneficiile laptelui sunt deja bine cunoscute, astfel că nu vom insista foarte mult asupra lor, concentrându-ne atenția asupra unui detaliu despre care s-a discutat mai puțin. Mai precis, vom prezenta laptele ca aliment recomandat pentru persoanele care vor să slăbească rapid, prin intermediul unei cure de doar nouă zile.
15.02.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 10 secundeEste vorba de dieta cu lapte, care evident că se bazează pe acest ingredient, dar și pe produsele derivate. Știm că mulți vor spune că toate lactatele conțin grăsime, iar acest lucru este adevărat, însă dieta cu lapte impune în mod clar ca meniul să se bazeze doar pe produse degresate, chiar cu 0% grăsimi.
Despre alte reguli ale dietei cu lapte precum și despre beneficiile și riscurile pe care le presupune un astfel de regim poți afla mai multe amănunte conținând lecturarea acestui articol până la final.
Care sunt rigorile dietei cu lapte
Dieta cu lapte este o dietă pe termen scurt care se ține pe durata a doar nouă zile, împărțite în trei etape a câte trei zile fiecare.
Dieta cu lapte – etapa I
Primele trei zile pot fi cele mai dificile, pentru că se face trecerea de la regimul obișnuit la cel specific dietei cu lapte, care presupune ca în această etapă inițială să fie consumate doar produse lactate fără grăsime. Este foarte important acest detaliu, pentru că altfel nu se poate ajunge la rezultatele dorite, iar consumul unei cantități mari de lactate și brânzeturi nedegresate înseamnă și un aport sporit de grăsimi saturate, care favorizează creșterea colesterolului.
Așadar, în primele trei zile ale în dietei cu lapte se vor consuma doar produse degresate, cu 0% grăsime. În afară de lapte mai sunt permise iaurtul, chefirul, brânza de vaci și alte produse similare, cu condiția obligatorie de a nu conține deloc grăsimi. Mai ai voie să mănânci zilnic și 3 felii subțiri de pâine integrală prăjită, iar în rest nimic altceva.
Pentru hidratare, în cadrul dietei cu lapte poți consuma la discreție apă, dar și ceaiuri sau apă cu lămâie, fără îndulcitori.
Dieta cu lapte – etapa II
După cele trei zile de inițiere în dieta cu lapte, etapa următoare vine cu o schimbare de meniu, menită să îmbunătățească aportul de vitamine, minerale și antioxidanți care nu se găsesc în produsele lactate. Urmează așadar alte trei zile pe parcursul cărora vei consuma doar legume și fructe, însă ținând cont de anumite restricții. Mai precis, trebuie excluse legumele care conțin amidon, precum și fructele dulci.
Meniul în această a doua etapă a dietei cu lapte va consta în conopidă, varză, ciuperci, dovlecei țelină, păstârnac, ceapă – legume care por fi fierte, gătite la aburi sau consumate sub formă de salată de crudități. Ca desert, poți consuma fructe precum merele, gutuile, pepenele galben, perele și fructele de pădure, care au un conținut mai scăzut de zaharuri și sunt bogate în antioxidanți.
În ceea ce privește hidratarea, poți merge pe aceeași formulă ca în etapa precedentă.
Dieta cu lapte – etapa III
Dieta cu lapte se încheie așa cum a început, adică reluând regulile aplicabile în prima etapă, pentru încă trei zile. Așadar, se revine la consumul de lactate fără grăsimi și la cele trei felii de pâine integrală prăjită pe zi, până la finalul dietei.
Ca reguli generale trebuie să mai precizăm că dieta cu lapte interzice consumul oricărui aliment după ora 19.00. De asemenea, sunt interzise cu desăvârșire orice alte alimente, chiar și în cantități mici. Nu în ultimul rând, dieta cu lapte impune abstinență totală în ceea ce privește alcoolul.
Cum te poate ajuta dieta cu lapte
Cel mai important beneficiu al dietei cu lapte constă în faptul că te ajută să pierzi rapid câteva kilograme acumulate în plus. Pe parcursul celor 9 zile poți slăbi între 3 și 6 kilograme dacă vei respecta întocmai regulile enunțate mai sus.
Dacă rezultatul nu te mulțumește pe deplin, poți repeta cura după cel puțin 5 zile, timp în care poți începe să consumi carne slabă, pește, fructe și legume din categoria celor care nu sunt permise în dieta cu lapte, nuci și semințe.
Aminteam mai devreme de beneficiile laptelui, care pot fi trecute și în contul acestei diete, iar cel mai important dintre ele este aportul de calciu. Vorbim de un mineral indispensabil pentru dezvoltarea sistemului osos și creșterea densității osoase, astfel că dieta cu lapte îmbunătățește și sănătatea oaselor. În același timp, calciul facilitează și funcționarea sistemului muscular, iar cu o dietă de acest gen nu trebuie să-ți mai faci griji în privința crampelor musculare și a senzației de slăbiciune la nivelul mușchilor.
Laptele este și o sursă de vitamina D, care intermediază absorbția calciului și totodată sprijină sistemul imunitar. În același timp, o dietă cu lapte asigură organismului o cantitate importantă de vitamine din complexul B, fosfor, potasiu, magneziu și zinc – substanțe care fac parte din categoria nutrienților esențiali.
Ce riscuri presupune dieta cu lapte
Persoanele cu intoleranță la lactoză trebuie să fie foarte precaute dacă doresc să adopte o astfel de dietă, întrucât proteina respectivă este prezentă în mod natural în lapte și toate produsele derivate. Există varianta consumului de lapte fără lactoză, însă ar putea fi destul de dificil de alcătuit un meniu complet pentru prima și ultima etapă a dietei.
De asemenea, se impune precauție și din partea persoanelor cu alergie la alte proteine din lapte, cum ar fi caseina, întrucât o astfel de dietă le-ar putea provoca neplăceri.
Se cuvine să precizăm și faptul că dieta cu lapte este totuși una destul de restrictivă, iar din acest motiv poate duce la apariția unor deficite nutriționale dacă este ținută în mod repetat și la intervale scurte de timp. Legumele, fructele, peștele, cerealele integrale, uleiurile vegetale, nucile și semințele sunt totuși alimente importante care asigură necesarul de nutrienți esențiali, fibre, antioxidanți și alte substanțe necesare organismului, iar excluderea lor din alimentație în mod repetat nu este tocmai cea mai sănătoasă metodă de a slăbi.
Pe de altă parte, și consumul exagerat de lapte și produse lactate poate deveni la un moment dat nociv. Spre exemplu, un aport sporit de lactoză și alte proteine din lapte poate genera probleme digestie precum balonarea sau diareea, mai ales că o astfel de dietă nu este foarte bogată în fibre. Cele mai mari probleme pot veni însă din partea excesului de calciu, pe care îl poate determina o astfel de dietă și care poate favoriza formarea pietrelor la rinichi, apariția aritmiei, a unor tulburări neurologice și chiar a fragilității osoase.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024