Dieta cu oțet de mere – mit sau realitate?
Printre numeroasele cure de slăbire despre care se vorbește tot mai frecvent în ultimii ani se numără și dieta cu oțet de mere, adusă în discuție ori de câte ori sunt invocate beneficiile acestui aliment. În aparență, dieta cu oțet de mere te ajută să slăbești ușor, fără să te înfometezi și fără să calculezi caloriile pentru fiecare dumicat și nici nu îți impune anumite alimente sau cantități pe care să le consumi. Cea mai importantă condiție este să consumi zilnic o cantitate redusă de oțet de mere, iar acesta îți va aduce un sprijin important în lupta împotriva kilogramelor în plus.
09.10.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 14 secundePentru că mediul online și nu numai abundă de diete care promit rezultate spectaculoase dar de fapt nu au efectul scontat și chiar pot face rău, ne-am documentat mai profund în ceea ce privește dieta cu oțet de mere și îți împărtășim ce am aflat.
Ce trebuie să faci dacă ții dieta cu oțet de mere
Dieta cu oțet de mere este disponibilă în mai multe variante, mulți dintre cei care o promovează adăugând sau eliminând mici detalii pentru a o personaliza. Cu toate acestea, regula de bază este întotdeauna aceeași și impune ca zilnic să consumi oțet de mere diluat, de preferință înainte de masă. Cantitatea recomandată este de 1-2 linguri de oțet, care se diluează fie în apă rece, fie în apă călduță, fie în suc natural de fructe, pentru un plus de vitamine și minerale. Acestea sunt variantele cele mai vehiculate iar alegerea pare să nu influențeze cu nimic rezultatul. În ceea ce privește momentul consumului, unii susțin că în dieta cu oțet de mere e cel mai bine să bei acest amestec dimineața, înainte de micul dejun, alții spun că înainte de prânz sau cină, în timp ce alții recomandă consumul în orice moment al zilei.
Cel mai important e totuși să bei oțetul de mere diluat cam cu o jumătate de oră înainte de masă – mai târziu vei vedea și de ce – și să faci acest lucru în fiecare zi. De asemenea, în dieta cu oțet de mere este recomandat să respecți cele trei mese principale ale zilei și să ai o dietă echilibrată care să nu depășească 2.000 -2.500 de calorii pe zi.
Când începi dieta cu oțet de mere este recomandat să îți testezi toleranța, astfel că în primele zile ar fi bine să consumi doar o linguriță, mai ales dacă nu ești obișnuit cu acest ingredient.
Cum funcționează dieta cu oțet de mere
Din punct de vedere nutrițional, ingredientul în jurul căruia este alcătuită dieta cu oțet de mere este nesemnificativ, dar se remarcă prin efectele pe care le are asupra metabolismului. O lingură de oțet de mere conține doar 3 calorii date de o cantitate insignifiantă de carbohidrați, și de o cantitate la fel de mică de potasiu. În variantă nefiltrată conține ceva mai mulți nutrienți și se spune că ar fi mai benefic pentru sănătate însă nu există studii concludente care să ateste acest lucru.
Așadar, dieta cu oțet de mere nu se bazează pe aportul nutrițional, ci pe anumite schimbări pe care oțetul de mere diluat consumat pe stomacul gol le declanșează în plan metabolic.
Astfel, un prim efect ar fi reducerea apetitului și de aceea în dieta cu oțet de mere este important să bei înainte de masă amestecul despre care ți-am vorbit. În 30 de minute acesta are timp suficient să își facă efetul și să îți taie din pofta de mâncare astfel încât să pui mai puțin în farfurie.
Mai mult de atât, dieta cu oțet de mere poate accelera metabolismul, determinând astfel organismul să ardă mai multe calorii, care nu se mai transformă în rezerve de grăsime. Nu în ultimul rând, se mai spune despre dieta cu oțet de mere că stimulează arderea acelor rezerve de grăsime, ceea ce duce la o subțiere a stratului de țesut adipos și evident la o pierdere în greutate.
Toate aceste efecte au fost constatate de cei care au ținut dieta cu oțet de mere însă nu au fost probate de studii aprofundate, astfel că efectele menționate încă au o susținere științifică.
Cât slăbești dacă ții dieta cu oțet de mere
Nici de această dată nu se poate da un răspuns exact, pentru că metabolismul fiecăruia reacționează în felul său propriu la dieta cu oțet de mere și totodată există o serie de alte aspecte care trebuie luate în calcul.
În medie, dieta cu oțet de mere te poate ajuta să slăbești 2-3 kilograme în două săptămâni, cu un program regulat de 3 mese pe zi, odihnă suficientă dar și mișcare. Dacă ești o persoană sedentară, dormi insuficient, nu ai un program de mese ordonat și nici o alimentație foarte sănătoasă, nu trebuie să te aștepți ca dieta cu oțet de mere să facă minuni și să te ajute să slăbești fără să își modifici și stilul de viață.
Pe de altă parte, dacă ești o persoană activă care face mișcare intensă cel puțin 30 de minute pe zi, e atentă la ce, cât și când mănâncă și doarme cel puțin 7 ore pe noapte, sunt șanse mari ca dieta cu oțet de mere să te ajute să dai jos mai mult de 3 kilograme în două săptămâni.
Ce riscuri presupune dieta cu oțet de mere
Reamintim faptul că dieta cu oțet de mere nu este un regim întocmit de medici sau nutriționiști care să și-l asume, iar efectele sale nu au fost încă probate de dovezi științifice. Aceasta nu înseamnă că nu este eficientă ci doar că rezultatele sale nu sunt garantate pentru toată lumea.
Există însă dovezi cu privire la riscurile potențiale pe care le presupune consumul exagerat de oțet de mere sau de alt tip. Fiind vorba de o soluție ușor acidă, oțetul de mere poate provoca arsuri gastrice și reflux gastroesofagian, mai ales dacă nu este diluat suficient. De aceea, dieta cu oțet de mere nu este recomandată persoanelor cu afecțiuni gastrice și nici celor cu boli digestive de altă natură. Din cauza acidității, oțetul de mere consumat zilnic și nediluat suficient poate afecta în timp smalțul dinților, crescând astfel riscul de apariție a cariilor.
Nici diabeticii nu ar trebui să apeleze la o astfel de cură pentru că poate cauza variații ale nivelului de insulină. Pot apărea și scăderi ale nivelului de potasiu, care este un electrolit important implicat în menținerea echilibrului hidric din organism. Acesta facilitează eliminarea lichidelor in exces, prevenind retenția de apă implicit creșterea tensiunii arteriale datorată faptului că organismul produce mai mult sânge. Prin urmare, nici persoanele cu hipertensiune arterială sau care suferă de alte probleme cardiovasculare nu trebuie să apeleze la această cură.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024