Dieta cu ovăz: profită de beneficiile sale asupra sănătății!
Dacă ești în căutarea unei cure de slăbire eficiente care să te ajute să revii la greutatea normală, cel mai probabil ai auzit de dieta cu ovăz, care este în vogă de câțiva ani buni. Totuși, dietele intens promovate și care promit rezultate spectaculoase trebuie privite cu suspiciune pentru că nu întotdeauna sunt atât eficiente și sigure precum par. La fel se întâmplă și cu dieta cu ovăz, care se bazează într-adevăr pe un aliment sănătos și cu aport caloric scăzut, însă presupune și anumite riscuri de care promotorii săi din mediul online evită de cele mai multe ori să vorbească.
11.01.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 33 secundeO vom face noi în acest articol în care vom vorbi despre dieta cu ovăz din toate perspectivele, arătându-ți atât beneficiile, cât și potențialele riscuri, precum și contraindicațiile.
Ce aport nutrițional are dieta cu ovăz
După cum suntem convinși că ți-ai dat seama, dieta cu ovăz are la bază fulgii și de ovăz, care prezintă o serie de avantaje pentru cei care vor să slăbească, dar și pentru cei care vor să adopte un regim alimentar sănătos. Aceste ingrediente au un aport caloric redus, nu conțin deloc zahăr, dar sunt o bună sursă de minerale și fibre. În dieta cu ovăz, fulgii fac parte din meniul fiecărei zile, contribuind la pierderea în greutate prin numărul scăzut de calorii și senzația de sațietate pe care o conferă datorită fibrelor. O porție de o sută de grame de fulgi de ovăz conține 246 de calorii, care se reduc la doar 67 dacă aceștia sunt fierți. Aportul caloric e dat de 66 de grame de carbohidrați, 17 grame de proteine și 7 grame de lipide, cărora li se adaugă și 15,4 grame de fibre. În același timp, dieta cu ovăz oferă organismului și doze importante de mangan, fier, magneziu, seleniu și zinc.
Mai trebuie spus că dieta cu ovăz este hipocalorică în primele faze, presupunând un consum de calorii sub doza zilnică necesară, mai exact 1.200 respectiv 1.300 de calorii, față de 2.000 – 2.500 cât are nevoie organismul în fiecare zi.
Cum se ține dieta cu ovăz
Dieta cu ovăz poate fi ținută pentru o perioadă limitată sau poate fi adoptată pe termen lung, incluzând trei faze în care trebuie să ții cont de câteva reguli în ceea ce privește alimentația.
Dieta cu ovăz – faza I
Pentru cei care vor să țină dieta cu ovăz pe termen scurt și să slăbească rapid 4-5 kilograme, această etapă este ceva mai dură pentru că presupune doar consumul de ovăz. Mai, exact se consumă 250 de grame de fulgi de ovăz de 5 ori pe zi, ținuți la înmuiat în apă circa 10 minute. Faza I ține o săptămână, iar cei care se mulțumesc doar cu cele 4-5 kilograme pierdute în acest timp pot renunța la dieta cu ovăz după 7 zile.
În varianta mai blândă, dieta cu ovăz presupune în prima etapă consumul a jumătate de cană de fulgi la fiecare din mesele principale, care pot fi combinați cu lapte. În rest, mai pot fi consumate alimente ușoare însă aportul caloric zilnic nu trebuie să depășească 1.200 de calorii. Și în acest caz, durata fazei I este tot de o săptămână.
Dieta cu ovăz – faza II
Etapa următoare din dieta cu ovăz durează o lună, timp în care se menține regula consumului de fulgi la fiecare din cele trei mese ale zilei. Dacă în etapa precedentă erau permise doar cele trei mese principale de această dată ai voie să iei și 1-2 gustări ușoare între ele, de preferat constând în fructe și legume proaspete. Și în această etapă trebuie să ai grijă la aportul zilnic de calorii, care se limitează la 1.300.
Dieta cu ovăz – faza III
În ultima etapă, dieta cu ovăz permite revenirea la alimentația normală cu singura condiție de a continua să consumi o porție de fulgi la una dintre mesele principale și o altă porție alături de una din gustările dintre mese. Nu există o limită de timp pentru această etapă, ce poate fi continuată până când ajungi la greutatea dorită sau poate fi adoptată ca un stil de alimentație sănătos. Evident, nu trebuie să exagerezi cu cantitatea de alimente, limitându-te la 2.000 de calorii pe zi în cazul femeilor și 2.500 de calorii în cazul bărbaților. De asemenea contează și calitatea alimentelor fiind recomandate cele cu un aport nutrițional ridicat și mai puține calorii.
Ce beneficii aduce dieta cu ovăz
Dieta cu ovăz este în primul rând o cură de slăbire, astfel că principalul beneficiu constă în pierderea kilogramelor în plus. Așa cum am arătat puțin mai devreme, cu puțină voință poți scăpa de 4-5 kilograme în doar o săptămână, iar dacă vrei să slăbești mai mult poți continua dieta cu ovăz cât dorești, până ajungi la greutatea ideală.
Deși în primele două faze presupune un regim hipocaloric, dieta cu ovăz nu este o cură prin înfometare întrucât conținutul bogat de fibre din fulgii consumați la fiecare masă menține o senzație de sațietate prelungită. Așadar, este mai ușor de ținut decât pare la prima vedere, iar rezultatele încurajatoare nu întârzie să apară, ceea ce îți conferă o motivație în plus. Alte beneficii asociate acestui regim sunt:
Îmbunătățirea digestiei
Tot datorită aportului bogat de fibre, dieta cu ovăz contribuie și la îmbunătățirea digestiei. Mai exact fibrele solubile formează soluție gelatinoasă ce lubrifiază pereții interiori ai intestinelor, favorizând astfel tranzitul intestinal. Totodată, fibrele solubile dizolvate în tractul digestiv hrănesc bacteriile probiotice care au la rândul lor un rol crucial în procesul de digestie. Fulgii de ovăz conțin și fibre insolubile care dau volum materiilor fecale și facilitează alunecarea acestora prin tractul intestinal, prevenind constipația.
Reducerea riscului cardiovascular
Dieta cu ovăz este săracă în grăsimi și are un aport caloric redus, ceea ce înseamnă că este benefică și pentru inimă. Mai exact, în lipsa grăsimilor saturate scade nivelul de colesterol rău (LDL), implicit riscul ca acesta să se depună în interiorul vaselor sanguine și să determine astfel apariția hipertensiunii arteriale. Așadar, dieta cu ovăz previne hipertensiunea arterială și totodată scade valorile de tensiune în cazul persoanelor hipertensive, diminuând astfel riscul de boli sau evenimente cardiovasculare datorate acestei afecțiuni.
Controlul glicemiei
Fulgii de ovăz conțin o cantitate mică de carbohidrați pe care organismul îi convertește în glucoză, iar aceștia sunt absorbiți treptat în sânge, astfel că nu cauzează o creștere bruscă a glicemiei. În același timp, pelicula gelatinoasă formată în intestine de fibrele solubile încetinește și absorbția zaharurilor provenite din fructe sau alte alimente, astfel că glucoza furnizată de acestea este sintetizată treptat pe măsură ce rezervele deja existente sunt absorbite în celule și transformate în energie.
Astfel, dieta cu ovăz contribuie și la prevenirea diabetului zaharat de tip 2, ajutându-i totodată pe cei care suferă de această boală să-și țină glicemia sub control.
Ce riscuri presupune dieta cu ovăz
În primele două faze, dieta cu ovăz presupune un regim hipocaloric ce poate fi eficient în procesul de slăbire însă totodată poate cauza un deficit nutrițional, dând „peste cap” o serie de funcții importante ale organismului. Mai exact, organismul primește o cantitate insuficientă de vitamine și minerale, fiind vorba de nutrienți importanți pe care nu și-i poate produce singur și trebuie să-i fie asigurați prin alimentație. De asemenea, cantitatea mare de fibre poate cauza balonare și flatulență excesivă, iar din cauza aportului caloric redus poate apărea o stare persistentă de oboseală și slăbiciune.
Dieta cu ovăz nu este indicată persoanelor cu boli cronice digestive care trebuie să respecte un anumit regim alimentar, iar în cazul pacienților cronici cu afecțiuni de altă natură este recomandată consultarea medicului înainte de a trece la o astfel de cură.
În concluzie, dieta cu ovăz este o cură de slăbire care se desfășoară în trei etape, dintre care primele două presupun o alimentație hipocalorică axată în principal pe consumul de fulgi de ovăz. Dincolo de pierderea kilogramelor în plus, este benefică pentru digestie si sănătatea inimii, contribuind și la reglarea glicemiei. În același timp poate cauza deficit nutrițional și poate agrava anumite afecțiuni care presupun un anumit regim alimentar.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024