Dieta cu post negru: beneficii si precauții
În ciuda faptului că denumirea sa sună oarecum sumbru, postul negru s-a dovedit de-a lungul timpului a fi benefic pentru sănătate, bineînțeles cu luarea unor măsuri de precauție pentru a evita anumite neplăceri ce pot apărea pe parcurs.
03.01.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 12 secundeLa origini, postul negru este o practică religioasă, abținerea de la mâncare și alte obiceiuri nesănătoase având o conotație spirituală și punând mai puțin accentul pe siluetă. Se pare însă că tradiția postului nu a fost aleasă absolut întâmplător, iar pe lângă semnificația religioasă, un astfel de obicei constituie o excelentă metodă pentru detoxifierea organismului.
Spre deosebire de perioadele obișnuite de post, care presupun evitarea alimentelor de origine animală în anumite intervale pe parcursul anului, postul negru impune abstinență totală pentru orice aliment.
În cele ce urmează îți vom arăta care sunt beneficiile postului negru și măsurile de precauție pe care trebuie să le iei pentru a nu ajunge la un rezultat negativ.
Ce presupune postul negru
Postul negru se mai numește și ajunare și este cea mai aspră formă de post practicată în special de credincioșii ortodocși. În plan spiritual, scopul său este acela de a-i ajuta pe credincioși să își purifice sufletul și să se apropie astfel de divinitate. Din acest motiv, postul negru se ține în mod tradițional în preajma sărbătorilor religioase importante, așa cu sunt Paștele sau Crăciunul.
Acesta presupune abținerea de la orice fel de mâncare sau băutură pentru o perioadă, fiind acceptat doar consumul de apă. Conform tradiției creștine, postul negru se începe la ora 18.00 și se ține pe tot parcursul zilei următoare, până la ora 24.00, de obicei începând în seara din Vinerea Mare. Nu este chiar foarte ușor, iar cei care nu pot posti o perioadă atât de lungă se pot opri în ziua următoare la ora 15.00, 18.00 sau 21.00, fiecare constituind un reper important în episodul pătrimilor Mântuitorului.
Desigur, dacă dorești să ții post negru pentru beneficiile sale asupra sănătății, poți alege orice perioadă din an și totodată te poți rezuma la câteva ore sau poți extinde perioada de abstinență pe parcursul mai multor zile. În general, postul negru, este recomandat pentru perioade cuprinse între 24 și 72 de ore, însă există și multe situații în care acesta este prelungit până la 5 zile.
De ce să ții post negru
Așa cum spuneam, dincolo beneficiile pentru suflet, postul negru vine și cu o serie de beneficii pentru trupul material, iar de aceea este recomandat și persoanelor laice.
Iată în continuare câteva motive întemeiate care ar trebui să te motiveze în acest sens!
Reducerea excesului ponderal
Abținerea de la mâncare este inevitabil asociată cu slăbirea, iar abstinența caracteristică postului negru nu poate face excepție. Atunci când organismul nu primește resurse nutritive pentru o anumită perioadă, apelează la rezervele de grăsime, pe care le topește și le transformă în energia de care are nevoie pentru a funcționa. Același lucru se întâmplă și când ții post negru cel puțin 24 de ore, iar una dintre consecințele pozitive va fi reducerea stratului de țesut adipos și pierderea kilogramelor în plus.
Prevenirea diabetului
Dacă este ținut cu regularitate, postul negru poate constitui și o metodă eficientă de prevenire a diabetului. Așa cum am arătat mai devreme, o astfel de dietă grăbește topirea țesutului adipos, în condițiile în care grăsimea acumulată generează anumite substanțe chimice care slăbesc sensibilitatea celulelor la insulină. Insulina este un hormon vital pentru absorbția glucozei la nivelul celulelor, iar când acestea devin rezistente la insulină, crește glicemia și se instalează diabetul zaharat de tip 2.
Reducerea riscului cardiac
Grăsimea acumulată în exces este și unul dintre cei mai importanți factori de risc în apariția bolilor cardiovasculare. Postul negru poate fi o modalitate de reducere a riscului de boli cardiovasculare, prin faptul că ajută la eliminarea unei cantități importante de grăsime, prevenind astfel depunerea acesteia sub formă de colesterol pe interiorul vaselor sanguine.
Detoxifierea organismului
Vorbeam mai devreme de substanțele chimice produse de celulele adipoase care slăbesc sensibilitatea la insulină și stau la baza apariției diabetului. Nu sunt singurele substanțe nocive care ajung în organism din cauza stratului excesiv de grăsime, iar potențialele efecte negative sunt multiple. Din această perspectivă, postul negru este și o bună metodă pentru detoxifierea organismului. Concret, atunci când grăsimea este folosită ca sursă de energie, substanțele chimice pe care le generează sunt neutralizate sau eliminate mai eficient de organele care au acest rol, respectiv ficatul, rinichii și colonul.
Măsuri de precauție în postul negru
În ciuda beneficiilor enumerate mai sus postul negru nu este chiar pentru oricine și nici nu trebuie privit ca fiind singura metodă pentru a obține aceste bunicii. Iată câteva aspecte de care trebuie să țină cont orice persoană înainte de a adopta o astfel de dietă!
- Postul negru este recomandat persoanelor care au o stare de sănătate bună și nu suferă de afecțiuni cronice. Chiar și în cazul acestora, este de preferat că o astfel de decizie să fie luată după un consult medical, în urma căruia un medic să-și dea acordul în privința oportunității unei astfel de diete.
- În cazul copiilor care nu au împlinit încă 18 ani, femeilor însărcinate și celor aflate în perioada de alăptare precum și al persoanelor vârstnice, postul negru este o opțiune care presupune riscuri ce depășesc beneficiile, astfel că acesta nu este recomandat.
- În același timp, pacienții cu diabet, cei care suferă de anemie severă, cei care au în antecedente un eveniment cardiac precum infarctul miocardic sau accidentul vascular nu trebuie să apeleze la postul negru, pentru că își pun sănătatea în pericol. Aceeași recomandare este adresată și celor care suferă de tulburări ale comportamentului alimentar cum ar fi anorexia sau bulimia, precum și celor cu boli digestive sau de altă natură care impun un anumit regim alimentar.
Dacă nu te regăsești în categoriile enumerate mai sus și dorești să începi să ții post negru, este de preferat ca pentru început să alegi o perioadă mai scurtă, urmând să o prelungești apoi în funcție de modul în care observi că poți face față. Chiar dacă poți duce fără probleme 30 de ore de post negru sau chiar mai mult, nu este recomandat să prelungești perioada de abstinență peste 72 de ore și nici să repeți experiența la intervale scurte de timp.
Nu în ultimul rând, ține cont și de faptul că după ce ai postit 24 de ore sau mai mult, nu trebuie să treci în extrema cealaltă, „sărbătorind” această realizare cu o masă îmbelșugată, care îți poate zădărnici toate eforturile depuse.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024