Dieta cu rodii, o solutie delicioasa pentru o sanatate fara cusur
Rodiile sunt fructe exotice pe care ti le poti procura din orice hipermarket si pe care le poti include intr-o varietate de preparate culinare savuroase. Cu un gust dulce-acrisor, rodiile pot fi savurate ca atare, sub forma de sucuri naturale sau in salate, consumul lor regulat asigurand o multime de beneficii pentru sanatate. Iata ce ar trebui sa stii despre dieta cu rodii, o solutie delicioasa pentru a-ti pastra sau recapata sanatatea!
02.03.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 15 secundeRodiile fac parte din alimentatia oamenilor de mii de ani, aceste fructe fiind cultivate in zona mediteraneana, dar si in Georgia, Azerbaijan, Armenia, Iran si Asia Centrala. In tara noastra au devenit populare in ultimii ani, partial multumita beneficiilor multiple pentru sanatate. Si asta fiindca rodiile sunt ticsite cu vitamina C (aproximativ 16% din doza zilnica necesara unui adult in 100 ml de suc natural), B, K, potasiu, acid pantotenic, punicalagini (tanini hidrolizabili) si alti polifenoli, fibre, totul in contextul unui aport caloric redus!
Rodiile te ajuta sa slabesti
O portie de 100 g de seminte de rodie are doar 83 de calorii si aproximativ 4 g de fibre, adica 14% din necesarul zilnic de fibre al unei femei adulte, respectiv 11% din necesarul zilnic recomandat pentru un barbat adult. Consumul de fibre are marele avantaj de a contribui la instalarea unei senzatii de satietate de lunga durata – cu alte cuvinte, cu cat inghiti o cantitate mai mare de fibre, cu atat vei manca, per total, mai putin!
Profita de continutul generos de fibre al rodiilor si include-le in meniul tau zilnic in salatele de legume, in iaurtul de la micul dejun, alaturi de cereale integrale etc.
Rodiile te feresc de cancer
Asa cum se intampla si cu alte fructe, rodiile sunt bogate in fitochimicale, substante regasite exclusiv in vegetale. Rodiile iti asigura un aport consistent de polifenoli – un grup de fitochimicale -, precum tanini hidrolizabili, antocianine si quercetina, despre care s-a constatat ca ofera protectie impotriva dezvoltarii bolilor canceroase. De pilda, cercetarile au dezvaluit rezultate benefice concrete in cazul cancerului de prostata si al cancerului sistemului limfatic (limfomul).
Antioxidanti foarte puternici, polifenolii „intaresc” celulele sanatoase in lupta contra radicalilor liberi si a efectului lor nociv, favorizeaza distrugerea celulelor canceroase si previn dezvoltarea tumorilor maligne, se arata intr-un articol publicat in The American Journal of Clinical Nutrition in 2005.
Rodiile iti protejeaza inima
O dieta cu rodii este o alegere excelenta pentru a-ti proteja sau intari sanatatea sistemului cardiovascular. Consumul regulat de rodii contribuie la scaderea nivelului de colesterol LDL, „rau”, din sange, prevenind formarea placilor oxidate care determina aparitia artritelor, regleaza tensiunea arteriala si imbunatateste circulatia sangvina.
Dieta cu rodii este o alegere excelenta si in prevenirea sau gestionarea unor afectiuni precum osteoartrita si diabetul, rodiile avand si proprietati antimicrobiene, antivirale si antiinflamatoare.
Dana Saporan
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024