Dieta de mentinere sau arta echilibrului
Procentul persoanelor care se re-ingrasa dupa ce au tinut o cura de slabire este zdrobitor. Unele studii arata ca mai bine de 90% dintre cei care au reusit sa scada in greutate, dupa 2-3 ani acumuleaza o buna parte din kilogramele date jos. Tocmai de aceea, este atat de importanta dieta de mentinere. Rolul ei este sa te inscrie pe orbita unui stil de viata sanatos, ca sa poti stabiliza rezultatele obtinute cu mult efort si sa te bucuri de noua ta silueta cat mai mult de aici incolo.
21.07.2015
Timp estimat de citire:
4 minute, 34 secundeIn momentul in care te-ai angajat intr-un proces de lupta cu kilogramele in plus, trebuie sa stii ca urmeaza o misiune, poate la fel de dificila – aceea de mentinere a greutatii corporale. Nu te ingrijora, greu va fi doar in prima faza, pana te obisnuiesti. „Dieta de mentinere a siluetei este de fapt dieta normala a omului, acea dieta care contine nutritenti de calitate in portii normale si in combinatii optime. Nu contine mancaruri procesate si intens chimizate, produse fast food, sucuri carbogazoase sau dulciuri ori patiserii”, explica Alina Dumitru, consilier de nutritie si stil de viata sanatos.
Repere esentiale
In dieta de mentinere, regula celor 3 mese principala si a doua gustari este de aur. In felul acesta, precizeaza specialistul in nutritie, ii vom transmite organismului mesajul ca nu e nevoie sa creeze depozite pentru eventuale perioade de criza, ci poate sa elimine surplusul pentru ca va primi mancare in mod constant. Asadar, nu sarim peste mese! Incepem cu un mic dejun proteo-lipidic (oua, avocado, lactate, nuci si seminte) sau fructe, continuam cu o gustare sanatoasa de fructe sau nuci si seminte, apoi pranzul care trebuie sa fie intotdeauna proteic (carne, peste, oua, fasole, mazare, linte, naut, ciuperci), gustarea numarul 2 care va alterna tot intre fructe si nuci si cina, nu mai tarziu de ora 20, care va fi glucidica (legume gatite in diverse moduri, paste, orez, supe crème, salate). Atentie, la cina e indicat sa evitam carnurile grele pentru ca sunt greu digerabile si e posibil sa nu reusim sa le digeram complet pana la culcare si riscam o indigestie.
Deprinderi pentru o viata
Pentru a optimiza metabolismul si a imbunatati procesul de digestie, de care de altfel depinde intreaga noastra sanatate, e musai sa incetam sa mancam ca alergati de turci si sa invatam sa mestecam bine fiecare imbucatura. „Este esential sa avem o stare de spirit buna in timp de mancam, sa ne luam ragazul necesar pentru acest act al hranirii, mestecand pe indelete bolul alimentar si sa apreciem faptul ca hrana ne mentine sanatosi si supli”, atrage atentia Alina Dumitru. Tot pentru mentinerea greutatii este extrem de important sa-i oferim organismului resurse suficiente pentru a se putea detoxifia si sa ne hidratam corespunzator greutatii noastre. Asta inseamna sa bem minim 38 de ml de apa per kilogram corp. Si vorbim de apa plata, nu sucuri, ceaiuri, cafele sau ciorba! Asadar, daca ai 60 kg trebuie sa bei 2, 28 l de apa pe zi!
Meniu pentru o saptamana
Pentru a-ti usura misiunea, specialistul in nutritie Alina Dumitru ne propune un model de alimentatie echilibrata, care sa te ajute sa-ti dai seama cum se construieste corect un meniu prietenos cu silueta.
LUNI
Mic dejun: smoothie dintr-o banana si o cana de zmeura (congelate sau proaspete) cu o lingura de miere si 200 ml de apa
Gustare 1: 2 nectarine
Pranz: tigaie picanta de legume cu naut boabe
Gustare 2: un pumn de migdale si nuci inmuiate cel putin 2 ore
Cina: mancare de fasole pastai cu legume
MARTI
Mic dejun: 2 oua fierte moale sau cleios, 200 g (un bol) de legume proaspete sau o salata verde mica, cu maximum o lingura de ulei extravirgin si putina zeama de lamaie
Gustare 1: un pumn de seminte de floarea-soarelui si seminte de dovelac
Pranz: somon la cuptor cu legume sote
Gustare 2: un castronel de cirese
Cina: rizotto cu legume
MIERCURI
Mic dejun: shake proteic de canepa cu cacao si scortisoara
Gustare 1: 2 piersici
Pranz: iahnie de fasole alba cu salata de sfecla rosie cu hrean
Gustare 2: paine Wassa cu guacamole (avocado cu rosii si usturoi).
Cina: supa crema de mazare cu broccoli
JOI
Mic dejun: smoothie verde cu o banana si diverse frunze verzi (spanac, ruccola, patrunjel, menta)
Gustare 1: 50 g (un pumn) de nuci, migdale, caju, seminte de floarea-soarelui, seminte de dovleac si un mar.
Pranz: salata calda de fasole pastai cu ton
Gustare 2: un mar si o banana, taiate si puse intr-un bol cu cateva nuci, o lingura de miere si un praf de scortisoara.
Cina: spanac cu mamaliguta
VINERI
Mic dejun: shake proteic de canepa cu cacao si scortisoara
Gustare 1: 2 tartine din paine de secara cu zacusca, pasta de masline sau pate de linte, mancate cu muraturi sau legume proaspete
Pranz: mancare de mazare cu salata de castraveti
Gustare 2: un mar, o banană si 2 patratele de ciocolata cu minim 55 % cacao
Cina: salata de vara cu frunze tinere de spanac, rucola si andive
SAMBATA
Mic dejun: un croissant cu gem si o cafea mica sau un ceai neindulcit sau indulcit cu o lingurita de miere sau stevia.
Gustare 1: fructe de padure
Pranz: legume la gratar cu piept de curcan
Gustare 2: o prajitura sau placinta cu mere
Cina: salata de vara
DUMINICA
Mic dejun: lapte vegetal (de migdale, susan, canepa sau orez) cu fulgi de hrisca sau de mei si fructe uscate (merisor, stafide, goji)
Gustare 1: paine Wassa cu guacamole (avocado cu roșii si usturoi).
Pranz: ciupercute la gratar cu salata de vara
Gustare 2: pere
Cina: orez basmati cu legume si turmeric
Mult succes!
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024