Dieta de sezon Poti sa-ti mentii silueta si de sarbatori!
Intr-o lume plina de oferte alimentare, care mai de care mai atragatoare, perioada sarbatorilor de iarna reprezinta un adevarat apogeu. Magazinele se intrec in a oferi dulciuri cum in copilaria mea nici nu visam sa existe, Craciunul, sfintii perioadei si Anul Nou sunt sarbatoriti intotdeauna cu multa mancare, ba chiar rudele mai in varsta risca sa se supere daca nu le „cinstim masa”, mancand dincolo decat am face-o in mod obisnuit. Ce ne facem insa cu silueta?!
01.12.2011
Timp estimat de citire:
4 minute, 36 secundeExista mai multe atitudini. Cea mai raspandita e aceea „ingaduitoare”: „N-am ce sa fac, mananc si ma ingras, apoi intru la cura si dau totul jos”. Ca profesionist in ale nutritiei, o consider de departe cea mai daunatoare, si asta din toate punctele de vedere. Este adevarat ca organismul are mecanisme de reglare pe termen scurt ale modalitatilor de utilizare a energiei primite, insa solicitarea inutila si, culmea, constienta a acestora, este daunatoare.
Feriti-va de efectul yo-yo!
Cine nu a auzit de efectul “yo-yo”, in care, dupa cure de slabire repetate, nu numai ca nu mai ajungem sa pierdem greutatea excedentara, dar chiar ne ingrasam, desi mancam din ce in ce mai putin? Ca sa nu mai spun ca exista si aspecte negative poate nu atat de evidente, dar cat se poate de reale ale curelor repetate, de exemplu inducerea unor hipovitaminoze, decalcifierea oaselor, slabirea rezistentei imune. Cand aceste accidente devin manifeste, cine sa-si mai dea seama ca tocmai ultima dieta foarte aspra a dus la probleme de sanatate importante, care necesita un tratament intensiv.
Luati masuri!
Eu am sa va propun ca in iarna aceasta sa nu mai fiti ingaduitori, ci sa luati masuri, in asa fel incat, in primavara, cand da firul ierbii si cojoacele groase vor fi abandonate in favoarea unei tinute mai lejere, sa nu fie nevoie sa urmeze o succesiune de zile de foame si priviri ingrijorate atintite la indicatorul cantarului. Întai, ca regula de baza, va recomand sa va cantariti iarna de circa doua ori pe saptamana. Cantarirea se face dimineata, pe stomacul gol. Daca greutatea creste cu mai mutlt de doua kilograme, e momentul sa luati masuri. Masuri in momentul respectiv, nu masuri planificate de luni, de luna viitoare sau de la intai martie…
Masurile se refera, evident, la o reducere a caloriilor consumate. Dar cum se poate face asa ceva in timpul sarbatorilor?! Probabil ca nu e simplu, dar e posibil. În cele ce urmeaza, va prezint o „dieta de Craciun” cu alimente de sezon, pregatite insa in mod adecvat, astfel încat sa nu devina „bombe calorice”.
Ziua 1: o zi de concediu in vacanta de iarna
Micul dejun: cafea, ceai, lapte 0,1% grasime; o felie de sunca slaba; castraveti murati; 1 felie de Graham.
Gustare: o mandarina
Pranz: pomana porcului cu mamaliguta (pregatiti pomana porcului la cuptor, fara untura adaugata, din muschiulet slab si viscere. Portia maxima: 150 g) si salata de varza murata; desert: mere coapte cu scortisoara (fara zahar sau unt)
Gustare: 5 caise uscate
Cina: supa-crema de radacinoase si sfecla, dreasa cu o lingurita de ulei de masline
Ziua 2.: mergem la pranz în vizita la parinti… ce ne facem?
Mic dejun: ceai verde neîndulcit; 2 prajiturele de orez
Gustare: o ceasca de suc de gref
Pranz: selectati din antreuri felioare de sunca slaba, salatele de cruditati fara maioneza sau piftie de la care îndepartati grasimea de la suprafata; sariti peste ciorba; la felul principal, consumati numai carnea, fara sos, iar din garnituri, alegeti orice tip de legume, cu exceptia cartofilor; la desert pretindeti ca v-ati saturat si mancati doar un fruct. De baut: un pahar cu sprit slab, cu maximum ¼ vin si restul apa sau sifon
Gustare: nu e cazul, probabil ca sunteti înca la masa
Seara: ceai de tei, un iaurt hipocaloric cu 2 linguri de fulgi de cereale integrale
Ziua 3: vin musafiri!
Mic dejun: ceai verde neîndulcit; o cutie mica de branza de vaci hipocalorica
Gustare: nu avem timp de ea, muncim în bucatarie
Pranz: friptura slaba la gratar sau un file de peste la abur, pe care o sa le mancati cu muraturi, pe fuga, in timp ce va îndemnati oaspetii sa mai ia… La desert: o felioara de tort subtire (printre cele mai hipocalorice sunt tortul de înghetata sau tortul Diplomat).
Gustare: un pahar mic de suc de portocale
Seara: salata verde cu cubulete de feta si vinegreta de lamaie
Ziua 4: acasa
Mic dejun: lapte degresat cu 2 linguri de muesli si fructe uscate
Gustare: fistic
Pranz: sarmalute pregatite din carne tocata slaba, fara adaos de untura sau ulei. Cei din familie care vor mai multe calorii au voie sa isi adauge smantana.
Gustare: 3 tablete de ciocolata neagra cu martipan
Seara: spanac cu omleta din 4 albusuri de ou
Ziua 5: au venit rudele de la tara!
Mic dejun: 1 ou fiert moale, 1 felie de graham, ceai verde neîndulcit
Gustare: cateva nuci
Pranz: o felie de toba si cateva felioare subtiri de caltabos/leber, cu mult mustar. De evitat sunt carnatii, care au, de regula, multa grasime. Dupa mezeluri, o portie de broccoli fiert la aburi cu ulei de masline. La desert: salata de fructe de sezon fara zahar
Gustare: un mar Golden
Seara: un smoothie din mar, suc de sfecla si cateva capsuni congelate
Vedeti ca se poate?! {i nu uitati: faceti multa miscare! Daca e vacanta, nu inseamna ca trebuie sa lenevim, ci sa ne odihnim activ, antrenandu-ne in activitati de care alta data nu avem vreme. De cand nu ati mai facut un om de zapada impreuna cu juniorii?! Acum e momentul!
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024