Dieta de toamna – fructe si legume esentiale
Cum toamna bate la usa, a venit momentul sa-ti schimbi un pic meniul zilnic! Este important sa incluzi in alimentatia ta fructe si legume de sezon, care sa-ti asigure o dieta de toamna sanatoasa si bogata in vitamine si minerale esentiale pentru sezonul rece.
01.10.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 7 secundeDescopera ce fructe si legume sa incluzi in dieta de toamna!
Pentru ca intram in sezonul rece si a trecut vremea fructelor de padure proaspat culese si a salatelor suculente si pline de verdeturi, trebuie sa ne adaptam dieta la alimentele disponibile acum. Nu numai ca sunt mai ieftine decat cele de import, dar fructele si legumele de toamna sunt foarte aromate si iti ofera necesarul zilnic de vitamine, minerale si fibre. Regula este simpla: cu cat sunt mai colorate (rosu inchis, burgund, portocaliu), cu atat sunt mai sanatoase, insa asta nu inseamna ca nu exista si abateri de la regula!
Haideti sa descoperim impreuna fructele si legumele esentiale pentru dieta de toamna!
Alimente excelente in dieta de toamna
In randurile ce urmeaza iti vom arata care sunt fructele si legumele de sezon pe care sa le incluzi in dieta, dupa regula “5 portii mici de fructe si legume in fiecare zi”. Le poti consuma la fiecare masa a zilei, in diferite preparate usoare, precum si ca gustari intre mese:
-
Dovleac
In timp ce dovleceii de vara sunt moi si suculenti, dovlecii toamnei au coaja mai tare, pulpa mai densa si interiorul plin de seminte, ce trebuie curatat. Bineinteles, semintele se pot coace si consuma ca atare sau le poti adauga in salate. Stiai ca dovlecii de toamna sunt unele dintre putinele legume care nu se deterioreaza atunci cand ii depozitezi? De fapt, in timp ce ii tii deoparte (pe balcon, de exemplu), contintul de betacaroten creste! O suta de grame de dovleac copt iti ofera 100% din necesarul zilnic de vitamina A, precum si o doza importanta de vitamina C, fibre, potasiu, acizi grasi Omega 3 si magneziu. Include dovleceii in dieta de toamna!
-
Mere
Toamna, merele ating potentialul maxim de aroma si gust minunat, asa ca le poti include cu succes in orice dieta sanatoasa! Cu o coaja foarte bogata in fibre si o pulpa savuroasa plina de vitamina C, marul este alimentul care nu ar trebui sa lipseasca din dieta de toamna a familiei tale. In plus, merele contine flavonoide, unele dintre cele mai importante substante antioxidante din lume.
Numeroase studii au aratat ca persoanele cu o dieta bogata in flavonoide au un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, dar si de anumite tipuri de cancer. Partea buna este ca merele sunt gustoase atunci cand sunt consumate crude, dar si in cadrul preparatelor culinare: poti adauga mere in salate diverse, shake-uri, prajituri sau le poti coace, impreuna cu o mana de nuci!
-
Smochine
Adesea subestimate, smochinele sunt surse excelente de fibre alimentare. De fapt, smochinele au mai multe fibre decat orice alt fruct comun, proaspat sau uscat! In plus, smochinele sunt o sursa minunata de calciu, iar piureul obtinut din smochine proaspete poate fi utilizat ca indulcitor, dar si ca inlocuitor al grasimii in produsele de patiserie.
Smochinele sunt o parte esentiala a dietei de toamna, pentru ca te ajuta sa consumi mai putin zahar si mai putine grasimi si, in plus, au o aroma inconfundabila!
-
Sfecla rosie
Culoarea intensa a sfeclei rosii indica prezenta unor antioxidanti puternici numiti betalani, ce nu se mai regasesc intr-o concentratie atat de mare in nicio alta leguma, motiv pentru care ar trebui inclusa in dieta de toamna. Pulpa sfeclei are efect antioxidant, dar si detoxifiant, datorita acestor fitonutrienti speciali. Totusi, trebuie avut in vedere ca, pentru a-si mentine proprietatile nutritive, sfecla nu trebuie fiarta mai mult de 15 minute sau coapta mai mult de o ora.
Raluca Baciu
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024