“Dieta Dukan m-a ajutat să slăbesc 20 de kilograme”
Dana Afrăsinei scrie din 2014 pe blogul de rețete și nutriție T’s Secrets. Scrie despre diete, viață sănătoasă, calorii. Dana are un umor aparte când vine vorba să vorbească despre ea: "Cine sunt eu? În viața reală sunt serioasă și neprietenoasă 😀 Și consilier juridic. Moldoveancă by birth, bucureșteancă by choice. Cat lover. Și multe altele". Dar să descoperim cealaltă poveste, o poveste cu diete, ambiție și determinare.
24.07.2019
Timp estimat de citire:
4 minute, 30 secundeBună, Dana. Care e povestea blogului tssecrets.com?
Blogul a apărut în 2014, când am decis să adun, într-un singur loc, toată experiența mea cu dietele de slăbit. Și, pentru că am tot încercat, de pe la 18 ani, nenumărate diete, s-a adunat o colecție destul de mare de materiale, multe dintre ele se mai regăsesc și azi la rubrica denumită “Jurnal”,unde povesteam, săptămânal, evoluția dietei. În cazul meu a funcționat dieta Dukan. Am reușit să slăbesc 20 de kg în 6 luni.
Detaliază puțin experiența pe care ai avut-o cu dieta Dukan.
Cum am spus, datorită dietei Dukan am slăbit 20 de kg în șase luni. Până la dieta Dukan, bifasem deja multe alte regimuri de slăbit, unele mai sănătoase, altele complet nepotrivite pentru mine, dar am avut mereu ambiție și determinare. Mi se părea imposibil să mănânc până mă satur, la orice oră și oricând mi se face foame și să mai vreau să și slăbesc. Ce mi-a plăcut la dieta Dukan este faptul că regimul propriu-zis nu este unul foarte restrictiv și, în principiu, exceptând fructele, care sunt interzise până în etapa a 3-a, se pot consuma, respectând anumite reguli, cam toate categoriile de alimente. Mai mult, dacă te descurci cât de cât să gătești, poți spune că aproape nu simți că ai un regim, eu am făcut chiar un Crăciun cu preparate conform dietei Dukan.
Spuneam că Dieta Dukan m-a ajutat nu doar să slăbesc, pentru că, pentru mine, cea mai importanta lecție, după cele 6 luni, a fost să învăț să-mi ascult corpul. Am înțeles că orice regim de slăbit poate fi bun, la fel cum poate și fi rău și important este, de fapt, să afli ce este potrivit pentru tine. Eu am aflat că datorită dietei Dukan, că organismul meu reacționează cel mai bine la regimurile bazate pe proteine.
Am renunțat treptat la dietă după aproximativ 6 luni, dar am păstrat câteva principii pe care mi le-am trecut deja la rutina zilnică:
- consumul de carne slabă, gătită fără ulei (pui, pește, curcan, vită) și de legume;
- lactatele degresate și semidegresate;
- preferata mea: omleta pe teflon, fără ulei la care adaug uneori ciuperci sau șuncă de pui;
- tărâțele de ovăz;
- folosesc îndulcitor fără calorii în loc de zahăr;
- evit să fac obsesie din slăbit (câteva pătrățele de ciocolată nu te îngrașă dacă nu devine un obicei să le consumi)
Care sunt celelalte diete pe care le-ai încercat?
În ultimii ani au fost mai multe, dar îmi aduc aminte de câteva, precum: Dieta Daneza de 13 zile pentru schimbarea metabolismului – am slăbit cam 5-6 kg, mi s-a părut foarte grea, m-am îngrășat la loc la câteva săptămâni după ce am terminat programul.
Dieta cu supă de varză – am urmat-o de mai multe ori, în special vara pentru că supa e răcoroasă, am slăbit câteva kilograme cât să reușesc să încap într-o rochie, dar la fel, apoi prin efectul yo-yo le-am pus la loc.
Dieta Rina – deși sunt multe persoane care reușesc să slăbească cu acest regim, pentru mine nu a fost potrivit, cel mai probabil pentru că aportul de carbohidrați pe parcursul celor 3 luni este destul de ridicat, iar eu nu am reușit să slăbesc consumând paste și fructe.
Dieta de 10 zile cu orez fiert – am slăbit 5 kg pe care nu le-am mai pus la loc foarte mult timp după, dar cred că efectul a fost și unul de detoxifiere a organismului. Doar că NU o recomand pe o perioadă mai mare pentru că poate crea probleme de sănătate.
Dieta cu numărarea de calorii consumate – m-am plictisit repede de măsurat și cântărit.
Din punctul tău de vedere, pentru o dietă, cât ai nevoie de disciplină în alimentație și cât ai nevoie de mișcare?
În cazul meu slăbitul s-a întâmplat 80% în bucătărie și 20% la sala de sport. N-am reușit niciodată să slăbesc doar prin sport, în schimb, sportul se vede mai puțin pe cântar și mai mult în oglindă. Este desigur și o explicație științifică pentru asta: masa musculară cântărește mai mult decât țesutul adipos, prin urmare e posibil să cântărești mai mult, dar să pari mai slabă. Și, la final, trebuie să se înțeleagă că nu există dieta perfectă. Important este să vă informați, să testați și apoi să alegeți ce vi se potrivește.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024